El Secretari General de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Coscubiela, no va voler deixar-se ahir cap tema en el tinter i de forma clara, malgrat que superficial, va plantejar tots els reptes a què haurà d’afrontar el sindicalisme en el segle XXI. La immigració, l’acumulació del dèficit comercial, els problemes en l’estructura educativa, l’esgotament del model de competitivitat i els canvis en el perfil de les empreses són, segons el sindicalista, algunes de les tanques que hauran de saltar les organitzacions de treballadors per poder assolir els seus dos principals objectius: la defensa dels drets dels treballadors i la millora de les seves condicions de vida, dues metes encara vigents des del segle XIX.
En el cas de la immigració Coscubiela va demanar als governs la creació de polítiques d’integració. “Catalunya té la oportunitat de repetir la integració que va fer als anys seixanta i que ens hauria de fer sentit orgullosos, la immigració d’ara no és tan diferent a la de llavors, només manca un bon diagnòstic i acabar amb la discriminació”, va explicar el dirigent de CCOO, tot recordant que els centres de treball són espais molt importants d’integració.
En altres camps, el sindicalista va alertar de la caiguda del nombre de joves catalans que a partir dels setze anys no continuen la seva escolarització perquè “seguir estudiant els compensa personalment però no laboralment”. I la importància que aquesta joventut dóna a la cultura de l’oci, una novetat respecte els obrers d’ara fa uns anys.
També va advertir als empresaris sobre la necessitats de canviar el model de competitivitat, ja que segons Coscubiela la diferència de salaris ja és un model esgotat. I als treballadors els va explicar la necessitat de reformular estructuralment els sindicats per fer front a la globalització econòmica i a les noves tipologies d’empreses, caracteritzades per expulsar els possibles riscos vers a tercers. I, finalment, va exposar el perill de l’aparició d’un tipus de treballador cada cop més prolífic: “l’obrer desvinculat del sindicalisme, jurídicament autònom, però depenent de les empreses”.
La conferència, amb l’assistència d’una cinquantena de persones, va cloure amb paraules d’elogi vers els membres de CCOO del Maresme que intenten “fer sindicalisme des de una visió global - indiscutiblement espai de desenvolupament en el nou segle- però des de lo local”, segons Coscubiela. L’entitat “Amics de la ciutat de Mataró”, organitzadora de l’acte, ja va anunciar que el mes de febrer el torn de paraula per parlar del món sindical serà pel Secretari General de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez.
Comentaris