Confinament a Mataró. Foto  R.Gallofré
Confinament a Mataró. Foto R.Gallofré

El confinament de cap de setmana ja és sobre la taula

El govern de la Generalitat pensa en un confinament especial “quan hi ha més interacció social”

No han passat ni 24 hores de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i el conseqüent toc de queda aplicat a Catalunya que, des del propi Govern de la Generalitat ja s’ha posat una altra restricció sobre la taula en la lluita per frenar la Covid-19: la del confinament de cap de setmana.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha admès que una de les opcions que hi ha sobre la taula és el confinament de cap de setmana. En una entrevista a 'Catalunya Ràdio', Budó ha assenyalat que és quan hi ha més interacció social i ha remarcat que comença a haver una tensió "important" al sistema sanitari. "Hem d'evitar el confinament del març a no sé que sigui estrictament necessari i l'única opció que puguem aplicar. Per això hem d'explorar diferents escenaris i un escenari podria ser aquest", ha afegit. 

El Govern contempla la possibilitat d'un confinament de cap de setmana segons com evolucionin les dades epidemiològiques. Uns dades que Budó ha qualificat de "dolentes i preocupants".

Un estat d'alarma “que queda curt”

Segons la portaveu del Govern, el decret d'estat d'alarma de Pedro Sánchez "ha quedat curt" perquè és "insuficient" per fer allò que el Govern voldria fer en cas que sigui necessari. "Havíem entès que aquest decret d'estat d'alarma ens permetria ser autoritat competent i poder prendre totes les decisions que creiem oportunes i no és ben bé així", ha lamentat. La consellera ha posat com a exemples que amb l'actual decret d'estat d'alarma el Govern no pot decretar l'obligatorietat del teletreball ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari. En aquests casos, segons ha afegit, es necessita el permís del TSJC o del govern espanyol.

Salut també li obre la porta

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que el confinament de cap de setmana "s'ha posat sobre la taula" i ha afegit que "al llarg dels propers dies" s'haurà d'acabar de configurar el "nou pas" a donar. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ramentol ha reconegut que amb les mesures que incloïen el tancament de la restauració durant 15 dies no s'haurà "arribat a l'objectiu" i ha valorat que, tot i el toc de queda, la situació actual "apunta que seran necessàries noves mesures". Ramentol ha confiat que el toc de queda doni resultats i ha insistit en la necessitat de "doblegar" la corba novament. "El sistema sanitari necessita doblegat la corba", ha insistit.

D'altra banda, ha assegurat que el Departament de Salut s'està preparant per fer més proves diagnòstiques. En aquest sentit, ha assegurat que es manté en 24 hores la resposta a PCR positives però que "s'està demorant" la comunicació dels negatius.

La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, la doctora Magda Campins, ha afirmat que el confinament de cap de setmana pot ser "una mesura efectiva". "No descarto que s'hagi de fer", ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio. La doctora ha explicat que a finals de setmana s'hauria de veure si l'impacte de les mesures preses fa més d'una setmana, tancament de la restauració i altres restriccions, han tingut efectes positius però s'ha mostrat "escèptica" amb la situació. Ha afirmat que si amb les mesures actuals no hi ha canvis importants en les tendències "caldran mesures més dràstiques". Més enllà del tot de queda, ha fet una crida a reduir la interacció diürna.

Per últim, ha valorat que les escoles és "l'últim que hauria de tancar" perquè són "el lloc on hi ha menys contagis".

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive