La residència geriàtrica de la Fundació Mare Nostra. Foto: R. G.
La residència geriàtrica de la Fundació Mare Nostra. Foto: R. G.

Condemnen l'Ajuntament de Mataró a indemnitzar amb un milió d'euros una residència geriàtrica

La Fundació Mare Nostra de Mataró va ampliar les instal·lacions de la residència amb una llicència municipal que va ser anul·lada pels tribunals, motiu pel qual va acabar tancant

L'Ajuntament haurà d'indenmitzar amb gairebé un milió d'euros la Fundació Mare Nostre, que va gestionar una residència geriàtrica a Mataró fins a l'any 2018. Així ho ha sentenciat el jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona, segons ha anunciat el propi consistori. D'aquesta manera es tanca un complex cas que ha comportat anys de litigis entre els veïns de la residència i la fundació que la gestionava, a més de l'Ajuntament com a part implicada en tot el procés. 

La sentència obliga a pagar 976.000 euros més els interessos legals a la Fundació, en concepte d’indemnització per haver donat permís per a unes obres d’ampliació de la residència que l’entitat gestionava al carrer de l’Esplanada i que va tancar al 2018 després que els tribunals tombessin el citat projecte d'ampliació. Es tracta d'un cop dur per a l'economia de l'Ajuntament, tot i que la quantia de la indemnització és sis vegades menor a la que reclamava la Fundació.

La residència Mare Nostra, situada a un edifici d'habitatges del carrer de l'Esplanada, va obrir portes l'any 1981 i les va tancar el 2018. 37 anys que van ser sempre complicats, ja que els problemes convivència de l'activitat amb la comunitat de veïns residents a l'immoble, derivats dels sorolls i altres molèsties, va comportar continus litigis judicials. El tancament de la residència va venir motivat per una sentència del 2013 que anul·lava una llicència concedida per l'Ajuntament per realitzar obres d'ampliació de la residència, en virtut d'una llicència anterior, del 2010, atorgada pel mateix consistori.

Els veïns van presentar un contenciós contra les obres i el jutge els va donar la raó; tres anys més tard, el 2016, el TSJC va ratificar la sentència i l'any 2018 el mateix tribunal va obligar a tancar tota activitat que no s'ajustés a la llicència que Mare Nostra tenia abans de la fallida ampliació. Finalment la Fundació va tancar l'equipament el mateix 2018 per manca de viabilitat de l'activitat. 

La sentència del jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona, feta pública avui dijous, considera a l'Ajuntament responsable patrimonial, per haver concedit a la Fundació la llicència d'obres d'ampliació de la residència que posteriorment els tribunals van tombar. L'Ajuntament recorda, en un comunicat, que el permís es basava en una llicència llavors vigent, de 2010, que comptava amb el vistiplau de la Generalitat. 

La sentència, que és ferma, accepta el peritatge presentat per l’Ajuntament respecte al perjudici reclamat, en concret per les despeses del projecte i el valor de les obres que no van ser aprovades com a centre de dia per a 25 places. La Fundació Mare Nostra reclamava que la indemnització pugés a 6.278.561,89 €, valoració que ha estat desestimada pel tribunal ja que ha reduït la indemnització a una sisena part del que demanaven.

Des del consistori també recorden, en el comunicat emès arran de la sentència, que durant tots els anys de conflicte va mantenir converses amb la Fundació per trobar solucions a les diverses irregularitats que sorgien en la seva activitat, com ara la cessió d'uns terrenys municipals per traslladar-hi la residència a finals dels anys 90, o bé altres projectes de regularització. Cap d'ells, però, va acabar fructificant davant les diverses sentències judicials en contra de l'equipament. 
 

Comentaris (15)

Un geriàtric en un bloc de pisos Fa 1 mes
Això de posar un geriàtric en un bloc de pisos es va aprovar durant el primer ajuntament democràtic, presidit per Joan Majó, nebot de M. Asunción Clavell, promotora del geriàtric. I tothom va riure la gràcia de la senyora Majó, excepte els compradors dels pisos d'aquell bloc, que se'n varen assabentar quan ja havien firmat la compra.
Anna Fa 1 mes
El fet de tancar la residència va fer que molts residents haguéssin de canviar ràpidament de residència, tenint en compte que molts avis i àvies estaven en una situació delicada de salut, fet que va provocar en molts casos que aquest trasbals els hi precipités la seva mort. No tot són diners, hi ha la vida de moltes persones que es va posar en joc.... No ens n' oblidem.
Isidre Mulet Zurita Fa 1 mes
Y als veins qui els paga els anys de litigisis y judisis.
Antoni Fa 1 mes
El Sr. Bote no en té cap culpa, però el seu partit (PSC-PSOE) si. L'ajuntament som TOTS, per tant la seva inoperància la pagarem TOTS.
N'hi ha que poden fer tot el que els dona la gana Fa 1 mes
No tenim sentit comú. ¿A qui se li acudeix posar una residència geriàtrica en un bloc de vivendes? Estaven molt bé les iniciatives de la senyora Maria Assupció Clavell, però si una cosa no era viable se li havia d'haver dit. Que una iniciativa com aquest geriàtric tingui una finalitat noble no ha d'impedir que es vegin també les molèsties que provoca si s'ubica en un bloc de pisos habitat. El mateix podem dir de les molèsties que provoquen algunes escoles. No se'ls ha de permetre tot.
Totsparlen Fa 1 mes
La ciutat dels desproposits... per descomptat no pot faltar mai una resposta de l'Ajuntament que no faci una referencia a la Generalitat d'una forma o altre... avui esta nuvolat, deu ser culpa tambe de la Gene...
jordi Fa 1 mes
Aixó es la ruina. 1 millió d'euros que ja no tenim per ajudar als necessitats. Gràcies, Ajuntament i associats!
Carme Fa 1 mes
No vull apaivagar el mal efecte que fa que sovint hi hagi sentències contra l'Ajuntament que ens costen diners: però si que vull constatar que la Generalitat ha donat el vist i plau als projectes i després s'ha fet enrere.
Joan Fa 1 mes
Doncs res, s'expropia la propietat i s'instal·len oficines municipals o que l'ajuntament faci pisos socials
Esther Fa 1 mes
Aquest any potser no hi haurà temps, però l'any vinent ja ens podem preparar: l'IBI mes amunt, la brossa també i, a lo millor se'n inventen un que digui "per pagar desastres municipals"...... no anem gens be.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive