-
-

V. B.

‘Comptar amb dues universitats independents va ser una mala aposta’

El director de l'EUPMt, Marcos Fáundez, explica a la secció El Focus els reptes de futur del centre i la seva integració al TecnoCampus

Quins reptes es va plantejar quan vas encarar la direcció de l’EUPM? Sis mesos més tard, has hagut de canviar algunes de les prioritats?
Bàsicament quatre eixos: la captació d'estudiants en un entorn conjuntural de baixa vocació per les enginyeries TIC, l'adaptació als requisits marcats per la Llei orgànica d'Universitats (LOU) del 2007, la integració física en l'edifici TCM al setembre de 2010, i actuar com a catalitzadors de l'activitat econòmica i del coneixement a la ciutat de Mataró. Tots aquests reptes són a mig termini. Estem treballant en tots quatre amb la mateixa força que fa sis mesos. En tot cas a partir de setembre de 2010 serà el moment de fer ajustos.

L’horitzó clar és el projecte de fusió universitària al TecnoCampus. Què resta per fer encara en aquest procés? Estarà tot a punt per iniciar el proper curs?
Per la nostra banda estem treballant en la integració de processos amb les altres unitats del Tecnocampus. Pel que respecta a les obres físiques són competència de la unitat d’infraestructures del Tecnocampus, però avancen al ritme previst

Què tal estan sent les relacions amb l’EUM? Sou dos centres molt diferents, hi ha una col·laboració prou estreta?
M’atreviria a dir que hi ha una mena d’idil·li professional. Tenir dues escoles universitaries totalment independents en una ciutat com Mataró va ser una mala aposta. Mútuament ens veiem com una oportunitat de guanyar massa crítica, noves àrees de coneixement altament complementàries, i possibilitats de créixer.

Realment és possible unir en un mateix centre estudis informàtics i tecnològics amb estudis empresarials? També hi haurà el grau d’infermeria. Té sentit fer-ho tot en un mateix centre?
Tecnocampus vol singularitzar-se en empreneduria i innovació. Això fa que les dues potes siguin fonamentals. És important el coneixement científic i tecnològic, però també cal un pla d’empresa. Respecte als estudis d’infermeria caldrà esperar a veure quin enfocament se li dóna però en principi hi ha molt potencial en l’àrea TIC aplicada a la salut. Novament la coexistència dels altres estudis donarà un important valor afegit.

El Graduat en mitjans audiovisuals és una de les grans apostes del centre. Està ben enfocat o hauria de ser més especialitzat?
Mataró s’està perfilant com un cluster de coneixement en el sector audiovisual. En aquest sentit la titulació de Graduat en Mitjans Audiovisuals és un pota fonamental. Es tracta d’estudis de Grau i per tant, la formació ha de ser necessàriament generalista. En tot cas l’especialització ha de venir amb postgraus i màsters un cop assolit el títol de Grau.

El centre s’ha plantejat obrir noves titulacions amb el seu salt al TecnoCampus?
Pel proper setembre de 2010 no ens plantegem obrir noves titulacions. En tot cas el passat 15 de febrer varem entrar en el programa AUDIT de l’Agència per a la Qualitat del sistema universitari de Catalunya (AQU), de manera que ara per ara la prioritat és establir processos de garantia de qualitat dels programes formatius.

Un dels reptes de l’EUPM i del futur centre al TecnoCampus ha de ser potenciar la recerca? Fins ara Mataró va una mica coixa en aquest sentit?
Certament la recerca és un puntal clau del parc científic, però cal tenir present la massa crítica d’investigadors que hi ha a Mataró, probablement petita. Tot i això crec que donem la talla força bé. La EUPMt disposa d’un grup de recerca consolidat reconegut per la Generalitat i la EUM d’un grup de recerca emergent. D’altra banda hi ha centres de recerca TECNIO com TCM-Audiovisuals i CETEMMSA. Esperem que a mig termini la massa d’investigadors pugui créixer, tan a nivell universitari com d’empreses instal•lades al parc.

L’abast del nou centre universitari serà capaç d’arribar més enllà de la comarca, o sent un referent del Maresme ja n’hi ha prou?
La vocació és cap a la internacionalització. Per això tradicionalment hem signant acords de col·laboració amb d’altres universitats internacionals, acollim estudiants estrangers i enviem els nostres propis estudiants a fer estades fora. D’altra banda està comprovat que l’àrea d’influència de captació d’estudiants va més enllà del Maresme.

La transferència de coneixement entre universitat i empreses serà una de les claus del TecnoCampus. Com es farà?

La conjuntura actual ens ajuda en aquest sentit. Actualment ha sorgit el programa Erasmus Training pensat per a enviar estudiants en pràctiques a empreses i que aquestes pràctiques siguin reconegudes com a hores docents. Els nostres estudis estan avalats per consells assessors de titulació format per empreses del sector. D’altra banda, sempre hem donat molta importància als convenis de cooperació educativa. Percentualment, i comparativament respecte a d’altres escoles tècniques, podríem dir que la EUPMt despunta clarament en aquest sentit.

Mataró intenta amb el projecte TecnoCampus canviar el seu teixit econòmic després de la crisi del tèxtil i de la construcció, apostant per les noves tecnologies, la innovació i la indústria audiovisual. Creus que el futur de la ciutat passa per aquí?

Jo no ho veuria com un substitutiu sinó como un complement. Cal seguir apostant pel tèxtil i la construcció però reinventant-los cap a temes de sostenibilitat, eficiència energètica, intel·ligència, etc. Nosaltres farem el que podrem en la nostra àrea però sense voler esborrar el que hi havia fins ara i començar de zero. Pensem també en tota l’activitat de negoci que pot generar el centre de congressos del Tecnocampus.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive