Un projecte dirigit a crear un producte que impulsi el coneixement del comerç just a la ciutat. Amb aquesta voluntat ha nascut ‘Cafè Mataró’, presentat aquest dimarts, dia 25, pel president de la Fundació Grup Tercer Món Mataró, Jeroni Escola, i la coordinadora del projecte ‘Cafè Ciutat’ d’Alternativa3, Teresa Palop. “La idea va néixer a Alemanya i es basa en localitzar un producte de Comerç Just en un sector concret perquè la gent se’l faci seu i participi de manera solidària”, ha explicat Escola. El president de la Fundació ha explicat que els escassos cèntims que s’inverteixen a Espanya per any en aquest tipus de productes estan lluny “dels quinze euros anuals” al país germànic. Escola ha defensat també el comerç just com “la resposta a les injustícies que pateixen els petits camperols davant les multinacionals que tot ho controlen”. El president de la Fundació ha explicat que amb les iniciatives de comerç just s’evita l’explotació infantil, es donen salaris equitatius i es pacten els preus de les vendes abans que surti el producte.
El Cafè Mataró prové del municipi Las Margaritas, a l’estat mexicà de Chiapas, i forma part del projecte Cafè Ciutat, que actualment es porta a terme a Terrassa a través d’alternativa3, i a Manresa a través de l’associació Josep Maria Cunill. A Mataró la Fundació Grup Tercer Món és l’encarregada, junt l’ajuntament i la Diputació, de dur a terme el projecte a la ciutat. Aquest cafè està elaborat per Mujeres de Unión de la Selva que el conreen de manera 100% natural, de cultiu biològic i amb aromes suaus i delicats. Teresa Palop ha recordat com la primera pedra d’Alternativa3 va ser “comprar una torradora de cafè just el 1998”. “Aquest cafè Mataró està certificat que es torra i s’envasa per nosaltres”, ha explicat. Això dóna “tranquil·litat” en saber que es compleixen tots els passos per ajudar als camperols.
L’acte ha comptat amb el suport de l’escriptora Asha Miró i el periodista Espartac Peran. Miró ha volgut destacar el fet que s’hagi escollit a “les Mujeres de Unión de la Selva”. “Vaig poder viure de ben a prop la seva situació”, ha afegit. L’escriptora ha destacat que cal “sensibilitzar a la gent amb productes tant bàsics com aquests” i “ajudar a donar vida i un sou digne a les persones” que duen a terme la feina. Per la seva banda, Peran ha remarcat el fet de tenir un element d’identitat de Mataró amb la causa i ha demanat que “aquest cafè no es quedi a la peixeteria, s’ha de fer circular per tot Mataró”. L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha tancat l’acte destacant que “Mataró és solidària” i explicant que fent un cafè d’aquest tipus, no només es fa un acte social sinó que també “el ciutadà decideix on van les plusvàlues del seu consum”.
-
Comentaris