Els artesans de Casa Graupera ha ha fet una mona de Pasqua que reprodueix la Basíl·lica de Santa Maria. La seva autora, Roser Graupera, ha invertit unes 360 hores en total des del mes de gener per representar l’església en 10 kg de xocolata negra. "Després de viure tota la vida aquí, ja feia un parell d’anys en els que tenia pensat posar-m’hi", ha explicat la pastissera durant la presentació de la mona aquest dimecres, dia 20. Graupera ha esperat, però, a aquest 2008 ja que "es celebra el mil·lenari de Santa Maria". A través de fotografies pròpies, imatges aèries cedides i la vista des de la seva habitació, en la que veu part de la basílica, Graupera ha anat reconstruint “a ull, perquè no tenia cap motlle, part per part cada racó de l’església”.
La pastissera ha assenyalat "la façana i el campanar" com les parts més complicades de reproduir. "Hi ha hagut moments que he hagut de parar perquè m’agobiava una mica", ha explicat. Graupera ha assegurat que li "encanten les estructures arquitectòniques" i que ho ha fet "per amor a Mataró i al que representa l’església". La primera part en preparar ha estat la base i l’estructura principal, a la que se li "va afegir de seguida la façana". Després es van anar annexant les estructures que hi ha al voltant de la planta principal, com els Dolors, la sortida al Fossar Xic, la sortida al pati posterior i "oblidant-nos d’algunes de les parts més modernes que creen un efecte visual poc atractiu". Graupera ha tirat d’imaginació per donar-li forma a les parts que queden invisibles als ulls dels vianants per estar incorporades al bloc conjunt d’habitatges i edificis que la rodegen.
La reproducció serà donada per Casa Graupera a la Basílica de Santa Maria. Aquesta l’utilitzarà per recollir fons amb un sorteig de 2000 butlletes amb cinc números cada una i en la que el número guanyador sortirà de la combinació vencedora de la ONCE, el proper diumenge 4 de maig. El mossèn Joan Barat de la basílica s’ha mostrat molt content per dos motius: "El primer perquè es dóna a conèixer Santa Maria i és important veure com algú s’estima i li dóna valor a l’església". "A més, és una bona manera de celebrar el mil·lenari, ja que això té un valor molt més elevat que qualsevol donació milionària que pugui fer la Generalitat de Catalunya", ha assegurat. El mossèn ha volgut destacar també la importància de "l’esforç i el treball que suposa aquesta reconstrucció". Barat ha admès que "si em toca a mi, una part segur que me la menjo" i ha destacat el fet que "potser falten alguns detalls, però en conjunt és una rèplica perfecte".
-
Comentaris