Joan Fèlix Martínez-Torrentó signa l'article 'Cap a unes llicències d’obres àgils i digitals'
Joan Fèlix Martínez-Torrentó signa l'article 'Cap a unes llicències d’obres àgils i digitals'

Joan Fèlix Martínez-Torrentó

Cap a unes llicències d’obres àgils i digitals

El delegat del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona al Maresme, Joan Fèlix Martínez, tracta sobre la modificació de la llei d'urbanisme per agilitzar les llicències d'obres

La Llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya ha portat una molt bona notícia pel sector de l’edificació, com és la modificació del text refós de la Llei d’Urbanisme de Catalunya que estableix que serà la Generalitat qui habilitarà els col·legis professionals i les altres Entitats Col·laboradores de l’Administració (ECA) per actuar arreu de Catalunya, no com fins ara, que calia arribar a acords puntuals amb cada municipi. Uns acords gens senzills, doncs fins ara, si els ajuntaments volien homologar un tercer per fer la revisió tècnica dels projectes havien d’aprovar la seva pròpia regulació d’habilitació i funcionament de les ECAs.

La mesura ha estat negociada amb el Departament de Territori de la Generalitat pel Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Industrials i el Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, amb el suport de l’administració local a través de l’Associació Catalana de Municipis. La modificació comportarà una reducció dels temps d’espera a l’hora d’aconseguir les llicències d’obres, que actualment s’endarrereixen a causa de la major complexitat dels projectes en la justificació de tota la normativa actual i la manca de personal que els ajuntaments difícilment poden assumir per la falta de recursos.

A efectes pràctics el que suposa és que col·legis professionals, com el de l’Arquitectura Tècnica, poden realitzar informes d’idoneïtat tècnica previs a la sol·licitud la llicència o comunicat d’obres. D’aquesta manera la responsabilitat jurídica de l’informe recau sobre el col·legi o l’ECA que l’hagi redactat i es deslliura de la mateixa als tècnics municipals que han de signar les llicències, al mateix temps que se’ls allibera de bona part del seu excés de feina i, per tant, es descongestionen els serveis. Així se supera un dels principals entrebancs amb què es trobaven fins ara els constructors i els promotors a l’hora de tirar endavant els seus projectes, amb la conseqüent repercussió a l’hora de reactivar l’activitat econòmica en el sector de l’edificació.

La modificació del text refós de la Llei d’Urbanisme va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el dia 10 de març i va entrar en vigor el 18 del mateix mes, a l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat. Actualment, els quatre Col·legis i Consells estan negociant amb el Govern de la Generalitat el desenvolupament reglamentari de la modificació del text refós.

La modificació del text refós comportarà també una estandardització dels processos seguits hores d’ara per atorgar llicències a partir d’uns models de projecte molt més homogenis i normativitzats de forma que es puguin treballar amb un programari comú i avançar de forma significativa en la digitalització del sector de la construcció fins a arribar a disposar, en un termini mitjà de temps, d’una plataforma informàtica única de tramitació de llicències a Catalunya.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive