Els 77 detinguts arran del tancament de 72 tallers tèxtils a Mataró han quedat en llibertat amb càrrecs i sense fiança. Malgrat que inicialment tot apuntava que almenys deu d'ells anirien a presó, no n'hi anirà cap. Tot i això, els detinguts dimarts passat en el marc de la gran operació en què van participar més de 700 agents dels Mossos continuen imputats. El TSJC ja va ordenar llibertat provisional pels 58 que van declarar aquest dijous. Un dia abans també van declarar les 451 suposades víctimes que, segons fonts dels Mossos, treballaven 'de deu a dotze hores de dilluns a dilluns' i vivien en condicions 'molt dures en alguns casos'. Malgrat que el jutge ha ordenat llibertat provisional per tots els detinguts, cap d'ells ha quedat sense càrrecs. Tots continuen imputats per un delicte contra els drets dels treballadors amb dues mesures cautelars: no podran sortir del país i hauran d'anar els dies 1 i 15 de cada mes a signar al jutjat.
Dimarts va culminar l'operació 'Wei', que va començar el juliol passat i va acabar amb el tancament de 72 tallers tèxtils a Mataró i 77 persones detingudes. 76 d'elles eren de nacionalitat xinesa i presumptament explotaven 451 treballadors, també xinesos. Arran de l'operació policial es van quedar sense feina i alguns, fins i tot, sense sostre. Des d'un primer moment l'Ajuntament de Mataró va posar els serveis socials a la seva disposició.
Tretze xinesos que han quedat desemparats van passar la nit de divendres, dia 19, en pensions de Barcelona, segons ha informat l'Ajuntament. Ha estat la solució que els ha proposat el consistori després de la reunió que va mantenir aquest divendres amb representants de la comunitat xinesa. En la trobada els xinesos van dir que només una quinzena de persones, de les 451 que van quedar sense feina, havien quedat desemparades i sense lloc on viure per l'actuació dels Mossos. L'Ajuntament, que la nit abans va allotjar 60 xinesos a l'alberg Torre Ametller de Cabrera de Mar, va preveure que els xinesos no acudirien en massa als serveis socials per demanar un lloc on dormir.
El sector tèxtil, content amb l'operació
El president de l'Associació d'Empresaris del Gènere de Punt a Mataró i Comarca (ASAGEMA), Josep Espigul, va valorar positivament l'actuació policial. Va assegurar que la notícia no el va sorprendre perquè feia molts anys que existia aquest tipus d'economia submergida. Tot i això, va lamentar el 'drama humà' que estan vivint els 451 treballadors que, de la nit al dia, s'han quedat sense feina.
Comentaris