El tram del Camí Ral que es vol reformar. Foto: R.Gallofré
El tram del Camí Ral que es vol reformar. Foto: R.Gallofré

Canvis a la vista al tram central del Camí Ral

L'Ajuntament vol reformar el tram entre Rambla i C/ Cooperativa per embellir-lo, afavorir el passeig, dinamitzar-lo comercialment i pacificar la mobilitat

El Camí Ral és una de les principals artèries de Mataró. Un carrer per on, abans de la construcció de l'N-II, circulaven els vehicles en direcció a França, creuant la ciutat sencera de ponent a llevant. Avui segueix acumulant força trànsit de cotxes, motos i autobusos, a més de vianants, malgrat que en molts dels seus trams la calçada i les voreres són particularment estretes. Malgrat que creua el cor de la ciutat, tocant punts com la Rambla, mai ha arribat a esdevenir un carrer comercial o de passeig perquè és particularment incòmode, irregular i, també cal dir-ho, sovint poc agraciat. 

L'Ajuntament de Mataró vol donar un tomb a aquesta situació de cara a afavorir la imatge i la dinamització comercial d'aquest carrer. En concret, en el seu tram més cèntric, entre el carrer Cooperativa i la Rambla. S'ha escollit aquest sector perquè és on hi conviuen més edificacions de diverses alçades i construïdes a diferent alineació, fent que actualment la vorera pateixi canvis d'amplada que no afavoreixen gens el pas dels vianants.

Durant un període màxim d'un any no s'atorgaran noves llicències de parcel·lació, enderrocs, obra nova i reforma de façana

Una operació que s'albira complexa i per la qual el consistori vol donar-se temps per estudiar com dur-la a terme. El primer cas és l'aprovació que el Ple Municipal ha fet de suspendre les llicències en aquest tram entre Rambla i Cooperativa. Durant un període màxim d'un any no s'atorgaran noves llicències de parcel·lació, enderrocs, obra nova i reforma de façana. Durant aquest temps s'iniciaran estudis per definir un projecte d’intervenció que permeti millorar el paisatge urbà d’aquest tram. Segons expliquen des de l'Ajuntament, "es vol aconseguir un teixit d’edificis consolidat; un espai públic de qualitat fent una reurbanització unitària i introduint el verd; una mobilitat pacificada; noves pautes compositives per a les edificacions i mitgeres i la dinamització comercial de la zona amb la reactivació de plantes baixes".

El consistori ha escollit aquest tram per diverses raons, que no s'escapen a qualsevol vianant que hi transiti habitualment. Entre La Rambla i el carrer Cooperativa hi conviuen edificacions de diferents alçades i construïdes a alineacions diferents respecte a la calçada. Quelcom que fa que hi hagi moltes parets mitgeres que trenquen la continuïtat visual de les edificicacions, i provoca que les voreres s'ampliïn o es facin més estretes gairebé a cada pas, sense solució de continuïtat. El Pla general de 1996 preveu que les noves edificacions es construeixin enretirades de la calçada i amb una alçada màxima de 5 plantes, però aquestes normes només es compleixen en un 36,6% del total de parcel·les existents en aquest tram. La resta són edificicacions històriques o bé construïdes abans de la implementació del Pla general, amb una normativa molt més laxa.

A tot plegat s'hi suma el trànsit intens de vehicles. El Camí Ral és carrer de pas per a diverses línies del Mataró Bus i, sobretot en el seu tram central, sempre va ple de vehicles ja que és una de les poques artèries que creuen el casc antic direcció ponent-llevant. Això ha contribuït a la manca de qualitat ambiental de la zona. L'estudi vol analitzar com es pot pacificar la mobilitat. 

En el marc del Pla d'Impuls del Centre

La voluntat d’embellir aquest tram del Camí Ral s’alinea amb la proposta guanyadora del concurs d’idees del Pla d’Impuls al Centre, ‘Mataró ciutat ideal’, que té per objectiu millorar la qualitat de vida, la imatge i la promoció de la ciutat i l’activitat econòmica. En aquest sentit, es considera el Camí Ral com a eix estratègic a potenciar, ja que és la connexió directa del centre amb el TecnoCampus.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive