Can Xalant, tal i com se’l coneix fins ara, serà història a finals d’any. L’Ajuntament ha decidit no donar continuïtat a l’actual model de gestió del centre de creació i pensament contemporani. El contracte amb els seus gestors, l’empresa cultural Trànsit Projectes, expirava el proper 3 de novembre, i el consistori ha decidit prorrogar-lo tan sols dos mesos més. D’aquesta manera, Can Xalant tancarà portes amb l’arribada del 2013. Una notícia sorprenent, ja que a principis d’any, després de molts mesos d’incertesa, Ajuntament i Generalitat van donar continuïtat al projecte incloent-lo a la nova Xarxa de Centres d’Arts Visuals.
En una nota de premsa, l’Ajuntament assegura que s’ha vist “obligat” a “replantejar amb urgència” el model de gestió de Can Xalant a causa del “context econòmic i el reajustament del pressupost del 2013”. El consistori apunta que vol “intentar mantenir el projecte de manera més sostenible”, i que “reitera el compromís amb aquest centre de creació”, malgrat que el vincula directament a “l’aportació anual del Departament de Cultura de la Generalitat”. L’únic que està clar ara mateix, però, és que Can Xalant tancarà d’aquí a poc més de dos mesos, seguint els passos d’altres equipaments culturals del territori català i de similars característiques com l’Espai Zer01 d’Olot. Altres membres de la citada Xarxa de Centres d’Arts Visuals, com el Bòlit de Girona, es troben en situació molt precària i poden seguir el mateix camí.
El consell de direcció de Can Xalant, que fa dies que coneix la notícia, lamenten que la creació d’aquesta Xarxa, que es va anunciar a bombo i plateret el mes de març passat, “finalment no hagi servit per a res”. Pep Dardanyà, que lidera el consell de direcció, assegura que s’han sentit “desemparats” no tan sols per les retallades pressupostàries constants, sinó pel “buit de poder” de la Generalitat en l’àmbit de les Arts Visuals. “Ens va semblar que la nostra inclusió a la Xarxa era una ratificació de la feina feta, però la situació de tots els centres que hi pertanyen demostren que no s’hi ha apostat en ferm”, explica Dardanyà. El director recorda la vocació “nacional i internacional” de Can Xalant i de tots els centres que integren la xarxa.
Projecte viable
La direcció del centre assegura que el projecte de Can Xalant “segueix sent viable” i que sempre s’han mostrat disposats a “trobar alternatives i reenfocar el projecte en època de reajustaments pressupostaris”. El tancament suposarà que molts projectes que s’hi estan duent a terme i que havien de continuar durant el 2013, com la Beca Mataró o la Beca Suñol, quedin a l’aire, malgrat que els actuals gestors asseguren que els seguiran donant suport. Durant aquests dos mesos, s’hauran de tancar temes com l’estada dels artistes residents, l’estança de creadors estrangers fruit de programes d’intercanvi, o els diversos cursos programats.
Vuit mesos després
Quan era a l’oposició, CiU s’havia mostrat molt crític amb la línia d’actuació de Can Xalant i amb la inversió municipal que suposava. Un cop es va fer amb l’alcaldia i el govern de la ciutat, semblava clar que suprimirien el projecte. La decisió del departament de Cultura de la Generalitat, encapçalat pel conseller Ferran Mascarell, d’incloure Can Xalant en la nova Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya ho va frenar en sec. Llavors, el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va assegurar que la nova xarxa donaria “un impuls a la difusió” de Can Xalant. “Després de vuit anys d’història del centre s’obre una nova etapa amb esperances i noves oportunitats”, va assegurar llavors. Vuit mesos després, els auguris de principis de mandat s’han acabat fent realitat.
El centre de creació de Can Xalant
Comentaris