-
-

Xavier Amat

Caminar per recordar

La tercera edició del Mataró Camina per l'Alzheimer serà l'acte central per informar i sensibilitzar sobre aquesta malaltia

La Maria Massa ja només parla amb la mirada. Asseguda a la residència de Can Boada, deu anys d’Alzheimer l’han anat consumint, i ara es troba en fase terminal. “Després d’això només resta l’agonia”, ha dit la doctora a la seva filla, Montse Punsola. “A la mare li agradava molt treballar a la botiga, llegir el diari, fer ganxet, sortir d’excursió... Ara és com una figura de porcellana”.

La història d’aquesta família, com la de moltes altres en les que un dia aquesta malaltia degenerativa va entrar per la porta de casa, és plena de moments intensos, de dubtes i de contradiccions. “Van trigar força temps a diagnosticar-li. La gent que venia una estona a casa no ho notava, ja que gran part del temps el seu cap seguia estant lúcid i em deien que en feia un gra massa. Però jo notava que havia canviat, que es despistava, que s’oblidava de les coses i s’enfadava amb mi dient que no li havia explicat allò o allò altre”, narra Punsola. “Un moment molt dur que vam passar va ser quan havíem de decidir portar-la a la residència. És una malaltia en la que has d’estar les 24 hores del dia per la persona, i això arriba un punt que és impossible i que saps que hi ha llocs que tenen les eines i el personal per a que el malalt hi estigui el millor possible. En aquest sentit, ara estic satisfeta d’haver fet el pas”, assenyala la filla de Maria Massa.

“Que ningú es pensi que l’Alzheimer afecta persones ja molt grans, al Centre de Dia del carrer de Carlemany hi tenim usuaris amb poc més de 50 anys”, explica la directora del centre, Inmaculada Fernández. Aquest espai, en un local de prop de 600 m2 de titularitat municipal i gestionat per l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Maresme (AFAM), va obrir les seves portes tot just el gener passat, i té 49 places. “És un centre terapèutic, on als usuaris se’ls fa treballar, se’ls estimula a nivell funcional, cognitiu i conductual per tal que puguin ser independents el màxim de temps possible”, informa la directora. Es tracta d’un cas força singular al nostre país, un centre sense ànim de lucre especialitzat en demències degeneratives, i que compta amb 13 treballadors. “Si una família no pot fer front a la quota del centre se la intenta ajudar amb una part. I ara estem estudiant amb la Generalitat i l’Ajuntament tenir-hi algunes places concertades”, exposa Ascensió Miró, president de l’AFAM.

Objectiu: 3.000 inscripcions
Per tal de donar un cop de mà a aquest Centre de Dia, com també a les activitats que organitza l’AFAM, al voltant del Dia Mundial de l’Alzheimer – el 21 de setembre – es duen a terme diversos actes a Mataró i al Maresme. El que ja s’ha convertit quasi en un clàssic és el Mataró Camina per l’Alzheimer, que arriba a la tercera edició després de l’èxit de les dues anteriors, amb més de 2.000 participants l’any passat. “Ens agradaria molt arribar als 3.000 inscrits, pensem que és possible i les inscripcions van a molt bon ritme”, manifesta Joan Antoni Cíller des d’EPMA Solidària, una de les entitats que més estira del carro per fer possible l’esdeveniment, que cada any compta amb més suports d’associacions, comerços i de l’administració. Tindrà lloc el proper diumenge dia 26, a partir de les 8 del matí, i si bé el punt de trobada serà a l’ermita de Sant Simó, la sortida pròpiament, per motius d’espai, es farà des de la ronda de Cervantes. “Una de les novetats és que existirà la possibilitat de fer un recorregut més llarg, d’uns 4 quilòmetres més, ja que un cop s’arribi a Sant Martí de Mata es podrà triar si anar fins a Can Bruguera o baixar ja cap al parc Central”, diu Cíller, que tot i així remarca que “el recorregut no té cap dificultat, hi ha molt temps per fer-lo, i l’any passat fins i tot el van completar persones de 80 anys”.

“Portem un mes de setembre molt intens preparant-ho tot, però amb satisfacció perquè penso que realment aquestes coses serveixen. Tot i que hi ha moltes causes per les que moure’s, convido tothom a participar-hi, ni que sigui fent el darrer tram, el que va del parc Central a la plaça de Santa Anna”, expressa Glòria Figuerola, una de les 200 voluntàries que faran possible la caminada. El preu de la inscripció, que es pot fer efectiva en diversos punts (www.caminaperlalzheimer.com) és de 7 euros per als adults i de 4 euros per als menors de 12 anys, i inclou l’obsequi d’una samarreta, l’esmorzar i la participació del sorteig de regals. Caminar per recordar que existeix aquesta malaltia que afecta bàsicament la memòria i de la que encara queda molt camí per investigar.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive