Mataró ja té Centre d’atenció diürna per a malalts d’Alzheimer. L’Associació de FAmiliars de Malalts d’Alzheimer del Maresme serà l’encarregada de gestionar aquest equipament, ubicat al barri de Cerdanyola al Carrer de Carlemany, amb capacitat per a 49 pacients i que es va inaugurar dimarts passat, dia 29. L’alcalde, Joan Antoni Baron, va remarcar el “compromís democràtic” de totes les administracions per treballar pel “benestar dels ciutadans, sobretot dels més desafavorits”. “I difícilment trobem més desafavorits que els malalts d’Alzheimer”, va afegir. Baron va destacar que aquest equipament tenia diversos matisos. El fet que hagi estat realitzat per Pumsa va ser destacat per l’alcalde per remarcar que aquestes són “les dolenteries de Pumsa, fer equipaments com aquests amb els seus excedents”. La ubicació al barri de Barcelona té a veure amb la voluntat que els barris “també siguin Mataró”. També va parlar de l’impuls de l’Ajuntament, ja que és qui ha “d’apostar per les persones”, destacant que el treball pels ciutadans es veu en les millores en equipaments com les escoles i també aquest centre.
La presidenta de l’AFAM, Ascenció Miró, només va poder agraïr a tothom la feina feta i, visiblement emocionada, va recordar que el primer en dir que hi hauria un centre diürn va ser el regidor Oriol Batista, ara “fa sis anys”. Miró va admetre que estava “espantada” pel nou projecte, una sensació que Baron va qualificar poc després com a “lògica” i “humana”. Acte seguit, l’alcalde va remarcar que no havia de tenir por perquè tot aniria com ha d’anar.
La regidora de Salut, Carme Esteban, va avançar que tirarien endavant un projecte perquè els malalts “lleus puguin portar un localitzador”. Una idea que s’està duent a terme amb un protocol de col·laboració de la secció de neurologia de l’Hospital. Esteban va remarcar el paper de l’AFAM, una associació que coneix “de primera mà què oferir, com acompanyar a les famílies i tot sense ànim de lucre”. Per això no hi ha millor gestor possible del centre que ells, va explicar la regidora. Esteban va recordar que l’equipament es troba a la planta baixa d’un edifici amb habitatges dotacionals per a gent gran que han beneficiat a 25 famílies.
La regidora va explicar que la voluntat d’aquest nou centre és la de unir esforços per poder aconseguir que “la malaltia avanci el més lentament possible”. “Volem fer això amb la màxima dignitat possible”, va afegir. El centre estarà destinat a malalts que es trobin en una primera fase o lleu i els que es trobin en una fase moderada. D’aquesta manera es pretén treballar en les primeres etapes per poder entendre la malaltia i oferir una atenció integral tant pel malalt com també per la família. Hi haurà un cuidador per a cada cinc usuaris que tindran atenció individualitzada, així com assessorament psicològic. Les activitats són breus, i els programes es duran a terme entre les 9 i les 19h de dilluns a divendres. L’equipament té una superfície de 455 metres quadrats més 194 de pati i les obres han tingut un cost de 443.000 euros.
-
Comentaris