Caja Madrid ha iniciat les converses amb Caixa Laietana i quatre entitats d’estalvis més per dur a terme un procés de fusió a través de la formació d’UN Sistema Institucional de Protecció (SIP). L’entitat que presideix Rodrigo Rato, que és la segona més gran d’Espanya, ha notificat aquest divendres dia 28 a la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV) l’inici de les converses amb l’entitat mataronina juntament amb Caja Insular de Canarias, Caja de Avila, Caja Segovia y Caja Rioja. En aquest comunicat, Caja Madrid assegura que el procés es troba “en fase preliminar” així com “subjecte a l’aprovació dels òrgans de govern de les entitats i de les autoritats administratives competents”. De confirmar-se la fusió, l’entitat que en sorgiria comptaria amb uns actius financers de 227.000 milions d'euros, 2.975 oficines i més de 19.000 treballadors.
Els primers rumors d'una possible fusió de Caixa Laietana la van relacionar l'any 2009 amb Caixa Penedès. De fet, totes dues entitats varen endegar un procés de fusió el 25 de novembre passat però només un mes després van aturar les negociacions. Tot i assegurar inicialment que l’aturada era temporal, les converses no es van reprendre i es va trencar definitivament la possible fusió el passat 30 d'abril. El director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, va anunciar la suspensió “definitiva” del procés de negociació per arribar a un acord de fusió amb Caixa Laietana i va obrir les portes a integrar-se en algun altre procés de fusió amb d'altres entitats d'estalvis.
Fusió freda
Un Sistema Institucional de Protecció (SIP), també conegut com fusió freda o fusió virtual, està concebut com un acord financer recíproc entre dos o més entitats de crèdit per tal de reforçar la seva solvència i liquiditat que implica, alhora, un sistema comú i centralitzat de polítiques financeres, solvència i riscos. No obstant això, les caixes implicades en un SIP no perden a curt termini ni la seva personalitat jurídica ni les seves oficines. Actualment, ja hi ha en marxa dues altres 'fusions fredes' a l'Estat: un que unirà Caixa Penedès, Caixa de Balears 'Sa Nostra', Caja Granada i Caja Múrcia; i un segon que aplegarà Caja Mediterráneo (CAM), Cajastur, Caja Cantàbria i Caja Extremadura.
-
Comentaris