Façana del nou equipament, al número 64 del carrer Argentona.
Façana del nou equipament, al número 64 del carrer Argentona.

Joan Salicrú

Ca l’Arenas obre les portes

L'antiga casa dels artistes s'inaugura com a museu d'art dissabte, dia 1, just vuit anys després de la mort de Jordi Arenas

Hauran passat vuit llargs anys però finalment els germans Jordi i Jaume Arenas –i els marmessors del seu llegat– hauran aconseguit el seu somni: que la casa on van viure els dos artistes gran part de les seves vides, al número 64 del carrer d'Argentona, sigui un potent centre cultural de la ciutat on a l'hora que es rememori el seu treball en el camp de l'art la ciutat es projecti cap enfora ensenyant el millor d'ella mateixa. La inauguració oficial del nou equipament municipal tindrà lloc dissabte, dia 1, coincidint amb el vuitè aniversari de la mort de Jordi Arenas.

De les dotze del matí a les sis de la tarda hi haurà una jornada de portes obertes ininterrorumpdes amb la presència de guies. Una visita durant la qual, excepcionalment, es podrà anar a la segona planta de l'edifici, on hi haurà aviat –el trasllat es farà a l'octubre– les 6.627 obres que formen part del fons del Museu un cop incorporat el llegat Arenas. Durant aquesta primera jornada de portes obertes, els mataronins podran començar a degustar la setantena d'obres que s'exposaran simultàniament al centre. Aniran totes relligades sota un sol eix temàtic, de caràcter anual, que en el cas de la primera temporada serà el retrat, ja que els germans Arenas –sobretot Jordi, el més conegut– eren uns excel·lents retratistes. En el seu conjunt la mostra portarà per nom Senyors i senyores: El retrat, homenatjant les galetes dures i dolces amb silueta de persona típiques del Diumenge de Rams mataroní.

S'han establert, però, dos espais expositius ben diferenciats, la planta baixa i el primer pis. A la planta baixa hi haurà un seguit de minimostres a les seves diferents estances –menjador, Sala 1, Sala 2 i «la Finestra»– que aniran variant cada tres mesos. El primer pis, en canvi, acollirà una exposició fixa amb obres dels Arenas que durarà tot un any. La primera, titulada Mirades contra el temps: El retrat a les col·leccions del Museu de Mataró, s'hi estarà de fet catorze mesos, fins al 30 de setembre de 2007. Les temporades expositives, de fet, aniran d'octubre a octubre.

A la planta baixa obrirà el foc un cara a cara entre els Arenas i el desaparegut Manuel Cuyàs, mentre que a la sala 1 hi haurà una altra minimostra de Cuyàs i a la sala 2 Bénédicte Desrus ensenyarà una instal·lació com les que ha presentat a la darrera Mostra d'Art Jove. Finalment, a La finestra hi haurà la mostra «Flashback», que és un projecte de l'artista Cova Macías amb col·laboració d'alumnes dels instituts de secundària de la ciutat. Cadascuna d'aquestes minimostres tindrà el seu propi cartell, que servirà alhora de programa de mà segons una idea concebuda i desenvolupada pel dissenyador mataroní Pere Fradera.

Quasi trenta intervencions
En total, durant la primera temporada tindran lloc a Ca l'Arenas quasi una trentena d'intervencions artístiques –no només hi haurà exposicions d'art sinó també de vídeo i fotografia–, segons van anunciar dimarts, dia 27, el president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, i el director del Museu de Mataró, Carles Marfà, en la presentació de la temporada.

«Hem volgut fugir dels plantejaments tradicionals d'exposició i plantejar un model basat en la rotació, perquè no hi hagi la sensació de déjà vu de seguida», va explicar Marfà. «El fons que ara tenim és tan ric que permet fer aproximacions al material des de molts punts de vista», va afegir.

Que Ca l'Arenas s'inauguri definitivament, però, no vol dir que tots els projectes que hi havia pensats hagin tirat endavant. Graupera va admetre que per després de vacances quedarà la posada en marxa de les activitats al pati, els tallers de les exposicions i un seguit d'activitats relacionades amb la figura dels Arenas.

Dissabte dia 1 • A les 7 de la tarda al Centre de Ca l'Arenas (c/ Argentona, 64).

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive