La residència La Vostra Llar de Mataró, on hi ha hagut un brot de Covid. Foto: R. G.
La residència La Vostra Llar de Mataró, on hi ha hagut un brot de Covid. Foto: R. G.

Brot de Covid a una residència de Mataró on ja s’havia completat la vacunació

Cap dels residents i professionals que van donar positiu a la residencia La Vostra Llar han patit símptomes greus

La residència geriàtrica La Vostra Llar de Mataró ha patit un brot de coronavirus entre els seus residents i treballadors, amb un total de tretze de casos. El brot s’ha produït aproximadament  una setmana després que pacients i empleats rebessin la segona dosi de la vacuna contra la Covid. Cap dels positius, però, ha desenvolupat símptomes greus de la malaltia. El departament de Salut confirma que hi ha actualment 9 residents positius, "asimptomàtics i amb bona evolució clínica", i també hi ha 4 professionals contagiats. La situació demostra, per tant, que la vacuna probablement no impedeix del tot els contagis o bé necessita més temps per generar immunitat vers el virus; però també que és eficaç a l’hora de protegir-nos contra els seus efectes més adversos.

El passat 28 de gener els residents i els treballadors (no tots, alguns professionals han mostrat reticències ja que no hi estan obligats) de La Vostra Llar, situada al sector del Rengle de Mataró, van rebre la segona dosi de la vacuna de Pfizer, que Salut Pública de la Generalitat està administrant a tots els centres geriàtrics de Catalunya com un dels punts prioritaris en el pla de vacunació. Pocs dies més tard, el 3 de febrer, es va confirmar el positiu d'un treballador, i posteriorment van afegir-s'hi els positius d'un altre professional i d'un resident.  El cribratge general fet llavors va concloure amb un total de set pacients i dos treballadors més positius. El virus havia entrat a la residència, malgrat que ja s’hi havia administrat la vacuna. “L’havíem aconseguit evitar durant tota la pandèmia gràcies a totes les precaucions que hem pres, fins ara havíem tingut zero casos”, es lamenta la directora del centre, Teresa Artal.

Els afectats pel brot han estat traslladats a dos centres a Sant Adrià i Premià

D’acord amb el protocol establert conjuntament amb Salut Pública, els residents que havien contret el virus i d'altres que estat en contacte estret han estat traslladats temporalment a dos altres geriàtrics, considerats com a “centres buffer”, a Sant Adrià del Besòs i a Premià de Mar. La resta de residents s’han mantingut a la residència La Vostra Llar (que té 83 places, tot i que actualment no estan totes plenes) i han hagut de fer quarantena, aïllats a les seves habitacions. Una situació que ha generat un cert malestar entre els propis avis i també les seves famílies, ja que un cop s’havia posat la vacuna molts donaven per fet que, després de gairebé un any ple de restriccions de mobilitat i de contacte a causa de la pandèmia, es podria recuperar una certa normalitat en matèria de visites i sortides del centre. “És un gerro d’aigua freda per als residents i per als seus familiars, i també per als treballadors” reconeix Artal, “però és el protocol establert en aquests casos ens venen marcats per les autoritats sanitàries, i cal complir-los perquè la situació encarà és de risc”.

143143385 3056970347739545 322641275092621797 o

Una professional de La Vostra Llar Mataró, rebent la vacuna. Foto: La Vostra Llar

Com és que la vacunació no ha impedit el brot? Hi ha vàries possibilitats sobre la taula. La primera és que els residents i treballadors encara no haguessin desenvolupat la immunitat contra la malaltia quan van estar en contacte amb el virus. Segons el Ministeri de Sanitat, el receptor de la vacuna Pfizer necessita set dies després de la segona dosi per ser immune al coronavirus, mentre que amb la de Moderna el procés triga 14 dies i la d’Astrazeneca, 28. El primer positiu va sortir el 3 de febrer, tan sols 6 dies després de l’administració de la segona ronda, i ben segur el contagi de la primera persona es va produir uns dies abans.

La persona vacunada triga almenys set dies a desenvolupar la immunitat

En segon lloc, cal tenir present que les actuals vacunes garanteixen en percentatges més o menys elevats (la de Pfizer, en un 95%) que un cop assolida la immunitat no es desenvoluparà la malaltia o bé es farà de forma molt més lleu. Però no està gens clar que la persona vacunada no pugui seguir infectant-se amb el virus i transmetre’l a altres persones, encara que no en desenvolupi els símptomes. És per això que les autoritats sanitàries demanen que totes les persones, tant les vacunades com les no vacunades, segueixin mantenint totes les mesures de prevenció, com ara dur mascaretes, limitar les interaccions socials o quedar-se a casa i/o aïllar-se si s’està a l’espera d’una prova diagnòstica o s’ha estat en contacte estret amb alguna persona amb el virus. Tal i com han explicat recentment diversos experts, com ara la viròloga Margarita del Val, les vacunes actuals protegeixen dels símptomes fent que la malaltia no es desenvolupi de forma greu, però les persones vacunades, encara que siguin asimptomàtiques, poden ser potencialment contagioses. En el cas dels residents de La Vostra Llar la vacuna sí que sembla haver mostrat la seva eficàcia a l’hora de frenar la malaltia. Tal i com destaca Artal, “els residents que s’han contagiat són pràcticament asimptomàtics, tots ells es troben bé, el brot s’ha produït malgrat la vacuna però gràcies a ella no ha fet estralls”.

La vacuna frena els símptomes, però et pots seguir contagiant i transmetent el virus

A tot plegat cal afegir l’extrem que hi hagi hagut treballadors de la residència mataronina que no han rebut encara la vacuna, perquè hi han mostrat reticències. Una situació que també s'ha viscut a molts altres centres geriàtrics; segons va explicar a principis de gener l’Associació de Recursos Assistencials, un 15% de treballadors de les residències de Catalunya havien preferit no vacunar-se, argumentant que patien al·lèrgies, que temien per les conseqüències en el seu embaràs o bé que tenien por dels seus efectes.

 

Vacunar-se no és obligatori, malgrat que evidentment és molt recomanable en el cas dels professionals sanitaris de cara a generar immunitat i no perjudicar a residents ni pacients. “Des del centre recomanem a tothom que es vacuni, per protegir els residents i també a un mateix, és un acte solidari i molt necessari tenint en compte el col·lectiu de risc amb el que es treballa”, afirma la directora de La Vostra Llar de Mataró.  En aquesta mateixa línia, des de Salut Pública de la Generalitat expliquen que s'està treballant "per aportar tota la informació als professionals en relació a la seguretat de la vacuna i aconseguir reduir el nombre de professionals que no donen el seu consentiment per ser vacunats". També insisteixen que "la vacunació no pot ser en cap cas obligatòria, però amb la correcta informació estem superant actualment el 75% de professionals vacunats al global de residències de Catalunya".

Els treballadors no estan obligats a vacunar-se, però és molt recomanable que ho facin

El període de quarantena establert a la residència mataronina acaba en pocs dies. El proper 22 de febrer es tornaran a fer tests a cribratge a tots els residents i treballadors. A partir de llavors la residència espera poder tornar a la normalitat. Això implica que s’hauria de poder acollir al nou protocol establert per Salut a les residències un com s’ha completat la vacunació, segons el qual les persones grans poden sortir a passejar, es restablexien les sortides d’un o dos dies dels residents i no cal que es facin tests d’antígens als visitants, ni que els residents s’aïllin preventivament després d’haver estat amb la família. 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive