J.Salicrú

Betto diu que una cosa és arribar al govern i l'altra conquerir el poder

El teòleg assegura es mostra molt satisfet dels progressos aconseguits amb el programa Fam Zero

Frei Betto, vingut expressament de Roma, va va comparèixer davant els mitjans locals hores abans de la Nit de la Solidaritat després de ser rebut per l'alcalde, Joan Antoni Baron, al seu despatx de l'Ajuntament. I allà va el dominic va regalar als periodistes diversos titulars que semblaven més sentències que declaracions: «Es parla del fracàs del socialisme i no del fracàs del capitalisme». «Ara hem entès que una cosa és arribar al govern i l'altra conquerir el poder real». «Després de passar dos anys al palau presidencial entenc més Shakespeare; el poder és el purgatori, ni el cel ni l'infern».

Betto es va mostrar molt satisfet pels dos anys, de 2002 a 2004, en què va estar liderant el programa Fam Zero, amb el qual segueix col·laborant com a voluntari. «Es tracta de crear les condicions perquè la gent s'alliberi humanament, econòmica, social i cultural», va explicar Betto, promotor precisament de la teologia de l'alliberament a l'Amèrica llatina. El programa Fam Zero és un conjunt de programes governaments pensats per rescatar cinquanta milions de persones de la «inseguretat alimentària» que pateixen. Segons Betto a hores d'ara a uns trenta milions de persones de 1.227 municipis del país ja han rebut els beneficis d'aquesta iniciativa, elogiada mundialment, i s'ha reduït la mortalitat infantil.

El dominic es va mostrar pragmàtic amb els passos que va fent la revolució democràtica que representa Lula: «Hem d'anar a poc a poc perquè n'hi ha molts que no volen perdre els privilegis», va dir. I va valorar molt positivament les polítiques internes i externes i el combat contra la corrupció però va esmentar la reforma agrària i la desvinculació de l'economia dels criteris de l'FMI. Betto va augurar també que el president revalidarà el seu càrrec.

El teòleg i escriptor va criticar la despesa armamentística que anualment fan tots els estats, xifrada amb 923.000 milions de dòlars, i va explicar que actualment hi ha cinc factors de mort -les malalties, les guerres, el terrorisme, els accidents i la fam-: «D'aquests l'únic que no provoca grans manifestacions és precisament la fam», va dir.

Betto va apuntar que la pau veritable no arribarà com a fruit de l'equilibri d'armes sinó de l'autèntica justícia –citant al profeta Isaies–. De totes maneres, el teòleg va aplaudir la venta d'armament que Espanya ha fet a Veneçuela, sota la idea que els pobres també tenen dret a defensar-se. El teòleg va agrair també la solidaritat que els arriba dels països rics, però va demanar també el dret a equivocar-se: «La gent ens vol ajudar però ens vol dir com fer les coses. I nosaltres també tenim el dret a equivocar-nos», va dir.

El dominic havia dit a l'inici el que repetiria en diverses ocasions durant la seva estada en terres catalanes: «Si totes les ciutats fessin com Mataró molts dels problemes estarien resolts», va assegurar davant la rialla de Baron i el regidor de Participació, Ivan Pera. Durant l'estada de Betto a Mataró va tenir temps també per a visitar la Capells dels Dolors de Santa Maria.

La visita de Betto va causar gran expectació mediàtica i mostra d'això és que el dijous dia 31 fos entrevistat a l'informatiu La nit al dia del 33 i que el mateix divendres participés a El matí de Catalunya Ràdio.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive