cedit per Televisió de Mataró

V. B.

Bassas defensa que els costos de desmuntatge de la nau eren inevitables

El regidor assegura que si no es fes el trasllat s'hauria hagut de desmuntar i refer igualment per poder realitzar les obres de l'aparcament soterrani

Les despeses de l’operació Can Fàbregas haurien estat “idèntiques” si la fàbrica catalogada s’hagués acabat quedant en la seva ubicació actual enlloc de traslladar-se, en un futur, al solar de l’altre costat del carrer Biada. Així ho ha defensat aquest divendres, dia 13, el regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, durant una visita a les obres de desmuntatge de l’antiga nau industrial. “Si la fàbrica s’hagués mantingut al seu lloc, hauríem hagut de fer igualment un aparcament soterrani, cosa que hauria implicat traslladar l’edifici i tornar-lo a portar”, ha dit el regidor. Bassas ha reiterat, però, que el trasllat “no costarà ni un duro als mataronins”, ja que les despeses aniran a càrrec dels propietaris del sector discontinu de Ronda Barceló, que inclou la illa de Can Fàbregas. “El trasllat l’assumeix el sector, que després obtindrà un benefici per les requalificacions”, ha assegurat Bassas.

Segons el regidor, l’Ajuntament aconseguirà “cobrar les derrames suficients” dels propietaris del sector “per poder pagar les primeres despeses”, tant del trasllat de la fàbrica com de les indemnitzacions corresponents “que són força més elevades”. En aquest sentit, els propiearis de ronda Barceló van demanar que l’Ajuntament ajornés el pagament de la primera part de les carregues urbanístiques a les que havien de fer front, que incloïen el cost del desmuntatge i trasllat de la nau. “Ara mateix estem negociant aquestes derrames, però el problema que pugui sorgir serà d’ordre financer, no pas de qui pagarà l’operació”, ha constatat el Bassas. Ha recordat d’altra banda, que El Corte Inglés ha aportat diners (estaven previstos uns 8 milions d’euros) per invertir en projectes de millora de la ciutat, tant del patrimoni com en la urbanització dels entorns.

D’altra banda, Bassas ha assegurat l’operació del trasllat no només permetrà l’arribada d’una gran superfície comercial “per ajudar-nos a sortir de la crisi”, sinó que servirà per “protegir el patrimoni arquitectònic” de la ciutat. “En l’anterior mandat, el Govern volia descatalogar i enderrocar la fàbrica, però la forta oposició que va generar ens va portar a debatre-ho amb els agents implicats i les forces polítiques per acostar posicions”, ha rememorat el president de l’empresa municipal PUMSA. La solució del trasllat s’inscriu en la voluntat de “preservar el patrimoni de la manera que la Direcció General del Patrimoni Arquitectònic ens ha permès fer”. L’operació “compleix absolutament amb el que diu la llei”, segons Bassas, en referència als diversos processos judicials oberts per la CUP i la Plataforma Salvem Can Fàbregas en contra del trasllat.

El trasllat, llest el mes de gener

Les feines de desmuntatge de la fàbrica, iniciades el mes de juny passat, ja estan realitzades en un 60%. L’arquitecte del projecte, Josep Maria Puig Boltà, ha explicat que resta pendent la retirada de cinc dels sis nivells amb què s’ha dividit la fàbrica, així com de la seva xemeneia, i l’enderrocament de gran part del sostre de l’edifici. Boltà ha previst que el desmuntatge finalitzi a la segona quinzena del mes de gener, quan totes les porcions de la fàbrica s'hauran traslladat al magatzem ubicat a Valldeix. Prèviament, s’ha hagut de sanejar l’edifici, reconstruir parets i revestir-les amb estructures metàl·liques per facilitar el desmuntatge. Bassas ha dit que en els primers mesos de 2010 es podrà presentar el projecte constructiu , que actualment l’està treballant un grup tècnic integrat per l’Ajuntament i l’operador comercial, perquè pugui obtenir la llicència necessària. Les previsions apunten que a l'abril es puguin començar les obres, amb un termini d'uns 18 o 20 mesos. Actualment, encara queda una finca en el solar per ser desallotjada, tot i que fonts de PUMSA apunten que les negociacions estan "força avançades". El solar ocupa una superfície de gairebé una hectàrea (més de 9.000 m2), mentre que l'edifici del centre comercial ocuparà més de 7.000 m2.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive