L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha admès que ha faltat “previsió” per tal d’evitar l’arribada de macroprostíbuls a la ciutat però també ha denunciat la situació d’indefensió dels Ajuntaments davant les inconcrecions de la normativa de la Generalitat que regula aquesta activitat. Baron, acompanyat de la regidora de Promoció Econòmica i responsable de Llicències Alícia Romero, ha comparegut aquest matí davant els mitjans per explicar la decisió de l’Ajuntament de suspendre l’atorgament de llicències als locals de pública concurrència on s’exerceix la prostitució mentre s’elabora un Pla Especial Urbanístic que permeti regular i condicionar aquesta activitat. La suspensió de les llicències, que afectarà a tota mena de locals de prostitució, serà d’un any prorrogable fins a dos, i va entrar en vigor diumenge, dia 21, un dia després de la publicació del decret al BOP.
Segons l’alcalde, la decisió s’ha pres després del “debat i alarma social” que s’ha generat a la ciutat arran de la possible obertura de dos macroprostíbuls a les Hortes del Camí Ral, un dels quals ja disposa de llicència d’activitat i l’altre està en tramitació. Baron ha recalcat que la llicència atorgada “està totalment ajustada a dret” i ha afegit que, davant la “preocupació ciutadana” per aquest tema, el govern ha buscat possibles sortides legals. “Una ordenança pròpia hauria estat poc eficient, perquè per la via de l’ordenança s’haurien pogut imposar restriccions que contradiuen l’esperit del decret del 2002”, ha assegurat l’alcalde, que ha explicat que per això s’optarà per fer un Pla Especial Urbanístic similar al que es va elaborar en el seu moment per regular la presència d’antenes de telefonia mòbil al municipi. Segons Romero, encara que Mataró hagués disposat d’ordenança municipal pròpia, aquesta no hauria impedit la proliferació dels macroprostíbuls ja que únicament hauria permès fixar les distàncies entre locals. En canvi, amb el Pla Especial Urbanístic, han defensat, es poden explorar més restriccions i condicionar més la presència d’aquest tipus de locals a la ciutat.
El govern havia convocat per aquest dilluns, dia 22, una roda de premsa per explicar la decisió de suspendre les llicències. Aquest tràmit es va aprovar per decret d’alcaldia dijous passat, dia 18, però es pretenia mantenir en secret fins avui per raons de “cautela”, segons ha explicat el propi alcalde, ja que d’haver-se anunciat “no hauríem aconseguit els efectes que volíem”. Per això, ni els grups de l’oposició ni tant sols la majoria de regidors del govern en van tenir coneixement fins que la informació va aparèixer publicada ahir diumenge, dia 21, a diversos mitjans. El ressò mediàtic d’aquesta decisió ha quedat visualitzada en la quantitat de periodistes que han assistit a la roda de premsa de l’alcalde, celebrada poc després d’una Comissió Municipal Informativa extraordinària en la qual s’han donat explicacions als grups municipals.
Obrir el debat a nivell nacional
Baron ha aprofitat la seva compareixença per reclamar a la Generalitat que es “clarifiquin les indefinicions” del decret signat l’any 2002 i que regula l’activitat dels prostíbuls. “Ens sentim molt atrapats i indefensos davant aquest decret”, ha dit l’alcalde, que també ha explicat que traslladarà aquesta inquietud a les entitats municipalistes de Catalunya per tal que també instin la Generalitat a fer les modificacions pertinents. Baron també ha parlat del fenomen de la prostitució assegurant que no pertoca als Ajuntaments regular aquesta activitat, sinó que cal “obrir un debat profund” a nivell nacional. “De què serviria prohibir la prostitució a Mataró si el poble del costat no ho fa?”, s’ha preguntat. Baron també ha defensat les actuacions que l’Ajuntament porta a terme en prostíbuls il•legals situats en pisos particulars, i ha recordat que recentment se n’han tancat dos, als carrers de Salvador Espriu i de l’Alcalde Abril. A Mataró, segons dades oficials, actualment hi ha tres prostíbuls funcionant legalment.
Baron i Romero a la roda de premsa
Comentaris