Cada dia hi ha gent que viatja de Barcelona a Mataró dempeus per l’autopista C-32, dins d’alguns dels autobusos de l’empresa Casas que cobreixen aquesta línia regularment. La situació es dona sobretot a finals de setmana i en les hores puntes, moment en què els usuaris tornen a casa després de plegar de treballar o quan finalitzen les classes universitàries. “Ho patim sobretot els divendres, quan la cua de la parada de plaça Catalunya és tant llarga que només hi ha seients per a la meitat de passatgers”, explica Laia Contreras, una habitual del autobús de la línia C1 de surt de Barcelona a les 15.35 hores.
“Degut a la manca d’espai, n’hi ha que han de seure a tocar de les portes o fins i tot entre els seients”, explica Contreras. El fet d’anar a peu dret de manera repetida per autopista genera alarma entre els usuaris dels busos interurbans de l’empresa Casas que connecten Mataró amb Barcelona (les línies C1 i C2) i amb la Universitat Autònoma (el C5 que també ha generat queixes dels usuaris). Molts es pregunten fins i tot si aquesta situació és legal. Però des de l’empresa Casas, que pertany al grup Moventis, asseguren que anar dempeus està totalment permès en aquest trajecte. El seu gerent, Andrés Olloqui, cita el Reglament de Circulació Capítol 2 Article 48 del Butlletí Oficial de l’Estat, que assenyala que els usuaris poden anar dempeus sempre i quan l’autobús no superi una velocitat de 80km/h. En qualsevol cas Olloqui recalca que “si no fos legal no ens permetríem fer-ho”.
Més enllà de qüestions legals, aquesta situació suposa una gran incomoditat per als usuaris, que reclamen que l’empresa posi autobusos de reforç en les hores punta. Però el problema en aquest sentit és que les línies d’autobús que connecten Mataró i Barcelona són propietat de la Generalitat, i les expedicions que hi ha de cada una de les línies només poden ser estipulades per l’administració pública. Casas-Moventis és l’empresa concessionària d’aquest servei de transport interurbà. “Nosaltres només posem el conductor i l’autobús, no està a les nostres mans afegir o treure cap vehicle” afirma Olloqui. El gerent de Casas assegura que a ells tampoc els agrada portar a la gent d’aquesta manera, però recorda que la Generalitat ja va instaurar reforços en aquestes línies l'any 2012, amb quatre autobusos més: dos al matí, un al migdia i un a la tarda.
Cada cop més usuaris
El servei d’autobusos interurbà Mataró-Barcelona ha augmentat considerablement el nombre d’usuaris en els darrers anys. Cristina Gómez, que sol utilitzar la línia C-1, explica va començar a fer-ho ara fa uns 5 anys perquè era una alternativa més ràpida i còmode al servei de rodalies de Renfe. “Però cada cop som més gent, i això fa que molts dies em toqui anar dreta”, lamenta. Tot i això, Gómez assegura que els reforços que es van instaurar el juny passat s’han notat positivament i que aquesta problemàtica ha anat disminuint. Olloqui certifica que des de l’empresa també s’ha notat aquest creixement d’usuaris. La companyia l’atribueix a diversos factors, com ara el creixement del nombre d’estudiants que es desplacen des de Barcelona fins al TecnoCampus, o les reiterades incidències i vagues de Rodalies. Com diu la usuària Cristina Gómez, “Si pots anar ràpid i còmodament assegut, per què has de patir els retards de Renfe?”.
-
Manca d'informació
L’excessiva ocupació dels autobusos no és l’única queixa. Els clients habituals d’aquests autobusos també critiquen la desinformació de l’empresa Casas quan hi ha incidències en el servei. “Tenim un problema en aquest sentit, moltes vegades es produeix una manifestació espontània a Barcelona que impedeix el pas dels autobusos i no tenim manera d’avisar al nostre usuari que és a la parada esperant”, lamenta Olloqui. L’empresa mourà fitxa en aquest sentit tant a la seva pàgina web com a través d’aplicacions per a dispositius mòbils. Abans del juny de 2014 es podran consultar en ambdues plataformes els horaris de les línies i l’hora de passada exacta de l’autobús així com també les incidències que hi pugui haver en totes les seves línies.
Un autobús de la línia C1, fent parada a plaça de les Tereses
Comentaris