Les platges tornen a estar obertes al bany, amb bandera groga
Les platges tornen a estar obertes al bany, amb bandera groga

Bandera groga: les platges de Mataró reobren al bany

Després de dos dies amb vermella per l’efecte de les pluges, la bandera groga adverteix de l’estat ‘no òptim’ de l’aigua

Les platges de Mataró reobren avui després de dos dies de bandera vermella, per tant amb el bany prohibit. Després d’una primera inspecció ocular aquest matí l’Ajuntament ha hissat la bandera intermitja de l’escala semafòrica, que adverteix de l’estat “no òptim” de l’aigua al municipi.

El temps que feia que no plovia va multiplicar els elements arrossegats

L’episodi de pluges intenses de la nit de diumenge a dilluns -quan Mataró va ser el punt de Catalunya amb més precipitació, 34 litres per metre quadrat- van fer hissar la bandera vermella tant en la jornada de dilluns com en la de dimarts a totes les platges mataronines. La raó, la mala qualitat de l’aigua i el seu possible perjudici envers els banyistes. Aquesta situació es reverteix parcialment aquest dimecres quan, amb bandera groga, ja es permet el bany. Tot i així, l’aigua segueix presentant un estat “irregular” segons l’Ajuntament.

El mateix dimecres al migdia s'ha fet la segona inspecció de l’estat de l’aigua per avaluar si es podia hissar, ja, la bandera verda però s'ha optat per mantenir la groga. La majoria de platges del litoral central català tenen la mateixa senyalització.

Bandera vermella

Bandera vermella a Mataró. Foto: @matarocat

El per què de la bandera vermella

Les pluges intenses acostumen a comportar abocament d’aigües fecals a les platges pel que els protocols estableixen que després d’aquests episodis hi hagi un mínim de 24 hores de bandera vermella i bany prohibit. L’episodi de dilluns, expliquen des de l’Ajuntament, va ser fort en quan a intensitat de la precipitació i també es va donar després de setmanes sense pluja pel que l’arrossegament i abocament a baix a mar va ser important. Els serveis de neteja van fer una pentinada manual per retirar els cossos i elements més importants, però l’estat de l’aigua desaconsellava el bany tant dilluns com dimarts, per possibles problemes derivats com ara intoxicacions.

Les inspeccions de l'estat de l'aigua es fan ocularment

Aquest dimecres a primera hora s’ha fet una inspecció ocular que ha aconsellat d’hissar la bandera groga, que recomana el bany amb precaució. Aquesta és la bandera vinculant a totes les platges mataronines si bé no es descartava que pugui avançar a verda si en la segona inspecció de l’estat de l’aigua es detecta una millora suficient del seu estat. Dimecres a primera hora l’Ajuntament ha definit com “irregular” l’estat de l’aigua de mar.

Cal recordar que després de fortes pluges amb arrossegament i abocament d’aigües fecals per incapacitat del clavegueram, l’Ajuntament de Mataró -com la pràctica majoria de municipis costaners- no disposa de maquinària específica pròpia per procedir a la neteja de les aigües sinó que el procés, a més de la neteja manual dels elements més voluminosos, es fa de forma natural i es pot allargar més d’una jornada. 

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive