L'Ajuntament de Mataró porta una dècada fent malabarismes amb l'IBI. El 2005 una revisió cadastral a l'alça va obligar el consistori a congelar l'impost per evitar pujar els rebuts, però la Llei d'hisendes locals obligà l'Ajuntament a posar-se al dia el 2012 i els rebuts es van disparar. El 2013 una nova revisió de cadastre ajustava els immobles al seu valor real i permetia frenar la puja dels rebuts durant tres anys, aplicant bonificacions previstes a la llei. Passat aquest temps, l'Ajuntament torna a introduir canvis per a que els rebuts no es disparin de nou. La proposta és que el tipus impositiu passi el 2016 de l'1,23% al 0,53%, que farà que els rebuts augmentin, de mitjana, entre 20 i 40 euros.
Els canvis en l'IBI són el principal canvi dels impostos i taxes municipals per al 2016 que preveu impulsar el govern sociovergent de la capital del Maresme. El canvi afectarà sobretot al sol residencial, mentre que comerços i indústries es preveu que vegin reduït el seu rebut o almenys, que no els pugi tant.
Amb tot, la recaptació de l'Ajuntament augmentarà un 3,75%, tot i que aquesta dispersió de les quotes en funció dels usos dels sòl fa que alguns rebuts pujaran al voltant d'un 10%. Es tracta del gruix de les llars, que actualment paguen entre 200 i 400 euros i que veuran augmentada aquesta xifra entre 20 i 40 euros anuals. Són el 62% dels habitatges de la ciutat.
Per compensar aquest greuge respecte a comerços i empreses, el consistori aplicarà un augment lineal del rebut de l'IAE del 3,75% i que afecta només a aquelles empreses que facturin per sobre del milió d'euros anuals. La resta de de taxes i impostos es congelaran i l'únic que pujarà serà el de cementiris, que està establert per contracte, i que puja un 2,1%.
Per tal de mitigar els efectes de l'increment de l'IBI, la proposta d'Ordenances Fiscals inclou un augment del 30% en la partida destinada a bonificacions per a famílies nombroses o monoparentals, en funció de les seves rendes, i s'estudiarà fraccionar els pagaments domiciliats en quatre quotes, en comptes de les tres actuals.
En aquest sentit, l'Ajuntament ha deixat d'ingressar durant el 2015 més de 3,8 milions d'euros per tots els supòsits d'exempcions, bonificacions i subvencions dels diferents impostos i taxes. L'objectiu d'aquests ajuts té per objectiu ajudar als contribuents més vulnerables a assumir la fiscalitat i estimular l'activitat econòmica.
La proposta s'ha traslladat ara als grups de l'oposició -el govern del PSC i CiU està en minoria- i s'haurà de ratificar pròximament en el ple municipal. En paral·lel, el govern de la ciutat treballa ja en l'elaboració del pressupost del 2016 que ha avançat que tindrà com a prioritat la despesa social i la lluita contra l'atur i el fracàs escolar.
-
Les claus d'aquests canvis
- Ja es va patir una gran pujada l'any 2012
- En el 2013 es va aturar la pujada degut a bonificacions que es podien aplicar durant tres anys
- Sense bonificacions disponibles, l'Ajuntament baixa el tipus impositiu de l'1,23% al 0,53%
- Això fa, però, que el rebut mig pugui pujar entre 20 i 40 euros perquè el tipus 1,23% estava bonificat fins ara
- Els canvis afecten sobretot a sol residencial
- El 62% dels habitatges de Mataró s'hi veuen afectats amb una pujada que pot ser del 10% i que es tradueix en aquests 20/40 euros de més
- S'augmenta la partida de bonificacions a famílies nombroses o monoparentals (30% més) per aturar aquesta pujada en aquests casos
- L'IAE en empreses que facturen més d'un milió d'euros puja al 3,75%
-
Comentaris