Els estudiants s'hauran de fer una automostra com aquesta
Els estudiants s'hauran de fer una automostra com aquesta

Automostra: els propis estudiants es faran el test quan hi hagi un positiu a classe

Educació formarà els docents perquè "guiïn" els estudiants a partir d'ESO per començar a instaurar l’alumne a fer-se una automostra

El Departament d'Educació començarà la propera setmana la formació dels docents perquè facin un "guiatge" als alumnes a partir d'ESO per recollir-se l'automostra a través de frotis nasal en cas de positiu per Covid-19 al grup. La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, ha confirmat aquest canvi en el protocol amb l'objectiu d'"alliberar" recursos de l'atenció primària, ja que fins ara eren aquests professionals els encarregats de fer les proves. Ara seran els propis alumnes els que es faran la mostra, sota la mirada dels docents. D'altra banda, ha confirmat que es "ralentitza o congela" la realització de cribratges massius als centres. A més, els contactes que superin la quarantena podran tornar al centre, tot i no tenir el resultat de la PCR.

Cuenca ha afirmat que en l'actual fase de mitigació cal "preservar recursos de l'àmbit sanitari" i s'ha referit especialment tal personal de l'atenció primària. Ha justificat així el fet que a partir d'ara, i a partir de secundària, ja no es desplaci personal sanitari a fer les proves quan es detecta un positiu en un grup bombolla. Com ja va anunciar Salut el passat divendres, en aquesta etapa s'instaurarà un sistema d'automostra per frotis nasal.

Per poder-ho aplicar, els docents i els referents covid rebran formació la propera setmana a través de vídeos tutorials, que s'estan acabant de preparar aquesta setmana. Un cop s'hagi completat aquesta formació i estigui clar el protocol per part del Departament de Salut per enviar els kits als centres, es començarà a aplicar aquesta nova metodologia, tot i que no s'ha concretat el calendari.

Com funcionarà?

Així, els alumnes hauran de:

  • Rentar-se bé les mans 
  • Prendre la mostra a través de l'escovilló
  • Col·locar aquest al tub
  • Segellar-lo dins d'una bossa
  • Etiquetar la bossa
  • Posar-la en un contenidor que "aquell dia o l'endemà", passarà a recollir Salut.

Tot això ho faran sota la mirada i la guia d'un docent. Els kits els enviarà Salut al centre escolar.

El test d'antígens

El test d'antígens

Calendari incert

Cuenca ha assegurat que aquest sistema no es posarà en marxa fins que no se n'hagi informat correctament – hi ha previstes reunions amb els sindicats i ja se n'han fet amb els directors- i els docents hagin rebut la formació necessària. La secretària ha garantit també que "no hi ha risc biològic" per al docent, ja que la mostra se la recull el propi alumne.

Amb el canvi, ha volgut insistir, es pretén garantir que es poden mantenir els cribratges dins dels grups bombolla que es fan quan es detecta un positiu i, a més, "alliberar" recursos humans de la primària en un àmbit, l'escolar, on ha assegurat que el virus "té baixa incidència". "És un acte de responsabilitat en relació als recursos limitats humans que ara mateix hi ha en l'àmbit de la primària", ha manifestat.

Cuenca ha insistit que l'organtizació serà la mateixa que fins ara als centres escolars i que l'únic canvi és que la mostra se l'agafarà l'alumne. D'altra banda, ha apuntat que si alguna família no ho autoritza no s'obligarà ningú a fer l'automostra i se li podria indicar una alternativa. En tots els casos, la quarantena de 10 dies és obligatòria.

Reincorporació sense el resultat de la prova

Cuenca ha explicat també que en l'actual situació es pot donar la circumstància que grups d'alumnes confinats hagin finalitzat els 10 dies de quarantena i no tinguin el resultat de la PCR. En aquest cas, ha afirmat que els alumnes es poden reincorporar presencicalment al centre perquè les evidències "diuen que més enllà del cas índex no es detecten positius en el mateix grup bombolla" i per això és "oportú" tornar al centre superada la quarantena. Cuenca ha reconegut que s'estan "clarificant disfuncions" al respecte.

Pel que fa als contagis, ha explicat que el 32,9% es donen a infantil i primària, el 35,8% en instituts (de secundària o també de batxillerat) i el 30% restant en altra tipologia de centres com d'educació especial o d'adults.

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive