ATTAC arriba a Mataró defensant la taxa Tobin
La delegació mataronina d'ATTAC es presenta amb un discurs antiglobalitzador i demana complicitats als polítics i a la societat civil de la ciutat.
Amb un peó sobre la taula, metàfora que significa que "cal moure fitxa", dijous passat va presentar-se en societat la delegació mataronina de l'organització ATTAC (Associació per la Taxació de les Transaccions financeres i l’Acció Ciutadana). Pau Manté, un de la desena d’associats que des de fa dos mesos es reuneixen amb voluntat de formar aquesta delegació municipal, va demanar una presa de consciència tant de la societat com dels polítics mataronins vers els problemes mundials. Manté va apostar per aplicar més mecanismes de participació ciutadana en la política local i va expressar la seva voluntat de crear complicitats amb la resta d’entitats de la ciutat.
Durant l’acte de presentació, Martí Subirà, membre d'Attac Catalunya, va explicar els origens de l'organització, sorgida com una resposta a la globalització política i financera. Subirà va recordar que Attac neix a partir d'un article del periodista Ignacio Ramonet publicat a "Le Monde Diplomatique" el 1997, en què demanava l'aplicació d'un impost que grabés les transaccions internacionals: l'anomenada "taxa Tobin". "Amb els diners recollits gràcies a aquest impost -va continuar Subirà- es podrien solucionar les situacions d'alimentació, salut i educació als països subdesenvolupats".
Amb cinc anys d'activitat, Attac compta amb més de 100.000 associats i té presència a trenta països arreu del món. A més de la taxa Tobin, entre els seus objectius hi ha també la justícia mundial i “donar la volta a la piràmide en què està estructurada actualment la societat”, en paraules de Subirà. En aquesta piràmide hi ha a dalt de tot el poder financer, seguit pel poder polític i, a baix, el poder ciutadà. És per això que també defensen la democràcia participativa.
Comentaris