Uns dies de bojos. Un ‘tour de force’ per fer-se càrrec de la situació i coordinar totes les tasques a realitzar per facilitar al màxim la convivència amb 221 nous alumnes. Des de dijous passat, la direcció i el professorat de l’escola Torre Llauder han viscut “una autèntica marató”. Així ho explica Mercè Romero, membre de l’equip directiu del centre, que d’un dia per l’altre s’ha hagut de fer a la idea –i portar-ho a la pràctica- de doblar el número d’alumnes que hi havia fins ara a les seves instal•lacions. “Ha estat qüestió de mentalitzar-se i de ser el màxim d’organitzats possible, i sembla que de moment ens n’hem sortit”, diu Romero.
La reestructuració de l’edifici escolar s’ha dut a terme principalment durant aquest cap de setmana, amb l'equip de l'escola matí, tarda i vespre al centre, acompanyats per personal de l'Ajuntament, l'IME i Serveis Territorials. La feina a fer era de tots els colors i a contrarellotge: des de planificar horaris i espais a compartir -la biblioteca, les aules de música i informàtica- fins a redistribuir les aules per poder acollir les dues escoles per separat dins del mateix edifici, passant per l'organització de l'entrada i sortida d'alumnes. “L'escola ha canviat força” explica Romero. “Teníem una aula de teatre que s'ha dividit en tres, per als desdoblaments i l'educació especial, i el gimnàs, que també acollia l'àrea de psicomotricitat, ara és el menjador provisionals per als alumnes de l'Angeleta Ferrer”. Abans d'un mes el departament d'Ensenyament s'ha compromès a instal•lar un mòdul al pati perquè faci la funció de menjador.
Torre Llauder és una escola amb instal·lacions prou grans per acollir dues línies per curs, però actualment és un centre d'una línia. Des de feia 8 anys, bona part dels espais que quedaven lliures estaven ocupats pel Centre de Recursos Pedagògics, uns serveis educatius i de suport a les escoles que pertanyen al Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Ara el Centre s'ha hagut de traslladar a corre cuita –de moment al Menéndez Pelayo, una escola que va cessar l'activitat el curs passat- per donar cabuda als alumnes de l'Angeleta Ferrer. A Torre Llauder ja estan acostumats a redistribuir els espais de la seva escola segons les necessitats educatives “Quan el Centre de Recursos es va instal•lar amb nosaltres vam haver de convertir diferents aules en despatxos, i ara tots els envans que vam col•locar han anat a terra per recuperar les aules”, relata Romero.
'Un esforç majúscul'
Els resultats de tot aquest treball es van començar a veure ahir dilluns, quan els alumnes de l'Angeleta Ferrer van començar a compartir instal·lacions amb els 260 de Torre Llauder. El primer dia de classe va funcionar amb molta normalitat tenint en compte les circumstàncies, i sense cap incidència destacable. Així ho ha volgut remarcar el president de l'AMPA d'Angeleta Ferrer, Roger Tomico. “S'ha de reconèixer esforç majúscul que han fet des de l'Ajuntament, els mestres i els pares, és gairebé un miracle que tot estigués pràcticament en condicions perfectes”, ha afirmat. Malgrat això, mares i pares tenen molt clar que el seu principal objectiu és tornar a disposar d'una escola al centre de la ciutat. Així ho van manifestar dissabte passat en una assemblea molt participada, amb unes 200 persones reunides al poliesportiu que l'Escola Pia Santa Anna els va cedir per a l'ocasió. “Si la construcció de i l'escola nova h de trigar molt, volem un emplaçament alternatiu més cèntric, Torre Llauder està molt bé com a edifici però nosaltres vam escollir el centre per escolaritzar els nostres fills”, explica Tomico. Tal i com ja van avançar a la reunió amb l'Ajuntament de dijous passat, les mares i pares també demanaran un informe alternatiu d'avaluació de l'estat de l'edifici de l'Angeleta Ferrer. “Volem evitar cap mena de suspicàcia, i que es valori la possibilitat de rehabilitar-lo”, ha apuntat el president de l'AMPA.
-
Contra l'estigmatització
Des de l'escola Torre Llauder són conscients que hi ha pares i mares de l'Angeleta Ferrer que no veuen gens clar el fet de portar els seus fills a l'escola del Pla d'en Boet, tal i com van manifestar clarament en la reunió de dijous passat. L'equip directiu del centre confia, però, que canviïn d'opinió ara que els infants hi han començat les classes. “No esperem que aquesta percepció els canviï d'un dia per l'altre, però crec que amb el temps s'acostumaran al nou espai i veuran que som una bona escola amb uns cursos molt macos”, afirma Romero. L'equip docent espera que tot aquest terrabastall serveixi com a mínim per trencar amb la certa estigmatització que pateixen i demostrar als mataronins que la realitat de l'escola és molt més positiva.
Entrada de l'escola Torre Llauder
Comentaris