-
-

V. B.

Aprendre anglès gairebé des del bressol

Les acadèmies d'idiomes mataronines defensen "començar com més aviat millor" en l'aprenentatge, però amb matisos

Anglès gairebé des de la llar d’infants. Una exageració, o una oportunitat per fomentar l’aprenentatge natural de l’idioma? La majoria d’acadèmies i centres especialitzats consideren que el millor és començar “com més aviat millor”, però no totes les veus coincideixen en aquest sentit. El que sí tenen clar és que la immersió en l’idioma, més enllà de les hores lectives, és un element clau a qualsevol edat, i que les famílies juguen un paper clau en el procés d’aprenentatge dels seus fills i filles.

“Oferim cursos a partir de tres anys, per a nosaltres aquesta és l’edat perfecta per iniciar l’aprenentatge d’un nou idioma”, explica Ian R. Varian, director de Global English. “És l’edat de la curiositat de la infància i l’inici de la realització de la consciència metalingüística”, afegeix. Els tres anys també és l’edat escollida per CIC Escola d’Idiomes Mataró, vinculada a l’Escola Meritxell. “Començar de petits els permet dues coses: perdre la vergonya a parlar, i agafar l’accent”, destaca la directora, Maria Antonia Cobo. Com més gran es comença a estudiar l’idioma, més costa llançar-se a parlar-lo amb naturalitat, i més difícil és interioritzar-ne l’accent.

“Fa 10 anys que oferim anglès a alumnes a partir de P4”, apunta Julie Byrne, sotsdirectora d’International House. Ella també és de la teoria que com més aviat es comenci, millor, però amb un cert matís. “Amb un o dos anys són esponges, sí, però necessiten un contacte permanent amb l’idioma, una repetició constant com passa quan escolten als seus pares tot el dia”, explica Byrne. Per això consideren que a partir dels 3 o 4 anys és més factible que comenci a prendre lliçons de manera més estructurada. “De ben petit es converteix en un procés molt més natural i afavoreix molt la pronunciació”.

Cal tan aviat?
Hi ha altres centres amb seu a Mataró, però, que no acaben de compartir aquesta idea. És el cas de British American Institute (BAI), que opten per donar classes d’anglès a nens i nenes a partir de 6 anys. “No trobem que hi hagi motius per començar amb nens més petits, ja que no aprenen pràcticament res”, resol Ernest Kovats, director acadèmic de BAI. En aquesta acadèmia, defensen que un infant que comenci a estudiar anglès als 2 anys i un altre que ho faci als 6 o 7, arribaran en ambdós casos arribant als 11 o 12 anys “amb el mateix nivell d’anglès”. Creuen, en canvi, que si el nen o nena se’l fa anar d’extraescolar a fer anglès tan aviat, acabarà “cremant-se”.

Molts defensors de la idea d’iniciar-se en l’anglès sent gairebé un nadó argumenten qüestions com la immersió, o el fet d’aprendre al mateix temps l’anglès que llengues maternes com el català o el castellà. “Però aquesta immersió no l’aconseguiràs amb una o dues hores a la setmana de classe a l’acadèmia”, explica Kovats. L’ideal per aprendre anglès des de ben petit és estudiar en una escola bilingüe, o bé comptar amb un ‘au pair’ anglosaxona a casa. Però com que no totes les famílies poden assumir-ho, acadèmies com BAI recomanen “fer immersió a casa”, com diu Kovats. “A Holanda no comencen a estudiar-lo a l’escola fins als 8 anys, però des de petits el senten a casa, perquè llegeixen i miren la tele en anglès".

Immersió i treball a casa
El treball i els hàbits que s’adquireixin casa juga un paper molt important en l’aprenentatge de l’idioma, més enllà de l’edat amb la qual es comenci a estudiar. “Actualment si vols un bon nivell d’anglès has d’anar a una acadèmia, però això no és suficient, ja que l’aprenentatge ha de ser constant. Estudiar i repassar a casa, mirar la televisió en anglès, utilitzar les noves tecnologies... ” resolen des de Global English. També en són molt partidaris des d’Inlingua, tal i com explica el seu director, Jordi Costa. “Que els infants comencin el més aviat possible, però amb una hora a la setmana no s’aconsegueix res”, assegura.

La paraula clau, per Costa, és “immersió”. “Sense ella no pots aprendre una llengua”, constata. Cal anar més enllà de les classes escolars i del centre especialitzat. “Parlar una mica en anglès a l’hora de sopar, mirar els dibuixos i els documentals en l’idioma original... són qüestions bàsiques que ajuden molt, el reforç que es pugui fer des de casa a la tasca de l’acadèmia és gairebé el més important”.

Reportatge inclòs a l'especial "Junior" del número 1275 de Capgròs. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive