Els malpensats diran que sempre passa, abans d’any electoral, que “curiosament” coincideixen les inauguracions del mandat. I poden ser malpensats amb una mica o amb molta raó, però el cert és que costa recordar un any com el 2022 de prolífic en estrenes. Si encara es fes allò de tallar la cinta, les tisores de l’alcade haurien de passar per l’afilador.
El cert és que també la paràl·lisi de la pandèmia va acumular estrenes ajornades o endarrerides dels dos anys anteriors en 12 mesos en els que hi ha hagut celebracions justificades a dojo. La foto amb dron del nou Parc de Bellavista, que amaga l’important dipòsit d’aigua a sota és espectacular però la llista és llarga.
Per exemple, el Camí Ral al tram de La Mercè que anticipa el nou aire amable que el Pla d’Impuls del Centre vol per als eixos importants (torn després de Nadal per Sant Josep, i al darrera hi anirà el d’Argentona). S’ha estrenat el Cafè Nou i activat de ple La Presó, s’han batejat les noves seus d’entitats com l’Escola Municipal de Música de Mataró o s’ha vist per fi de què anava això del ‘segon Ajuntament’ a la plaça de la Muralla.
I una altra d’històrica, la de la Biblioteca Popular que passa a ser pública i finalment manté el nom amb la que va ser fundada. Una tercera biblioteca pública per una ciutat que n’hauria de tenir 4 o 5, però la concreció d’aquestes (sobretot la quarta, que se’n parla) haurà d’esperar un altre any i un altre anuari.
Històrica reobertura de Cabanelles
No ha estat una inauguració, però sí que s’ha viscut i mereix ser considerat com una fita com una redescoberta d’un espai de ciutat que portava molts anys tancat. Dues dècades d’oblit després, a partir del febrer reobria per a actes de ciutat l’espectacular Llar Cabanelles. L’espai, que està pendent de rehabilitació i d’un plantejament com a equipament assistencial que han de decidir la propietat (Càritas Diocesana) i l’Ajuntament, acollia unes Matinals amb participació de diferents entitats i visites teatralitzades als seus espais plens d’història. Un tresor que Mataró vol tornar a gaudir.
Nou concepte d'atenció
Pot fer pinta d’oficina bancària d’aquestes modernes d’ara, però més enllà d’aquest paral·lelisme el nou Espai Mataró Connecta és una estrena d’aquest any que hauria de tenir recorregut transformador també a futur. L’atenció ciutadana ha canviat els baixos foscos i atapeïts de l’Ajuntament per l’antic Actua a Can Xammar on realment l’equipament és diàfan, espaiós i amb diferents espais. Un d’ells, una mena de sala d’actes participativa. Una transformació de la participació i la relació ciutadà-Ajuntament.
Ara sí: l'Eix Riera
L’Eix Riera conformat per equipaments culturals que s’articulen al voltant del carrer més icònic del Centre de la ciutat és cada cop més realitat i menys eslògan, que fa un cert tamps semblava més aviat això segon. Aquest any s’ha estrenat (però no inaugurat) La Presó com a seu del MAC i sobretot la rehabilitació del Cafè Nou, que permet guanyar un pulmó d’activitat i recuperar modernitzat però històric el patrimoni cooperativista.
La revelació del litoral
2022 també ha estat el primer any de plenitud del Port de Mataró després de les darreres reformes i adjudicacions. Òbviament va ser durant els mesos d’estiu quan més i millor es va poder veure aquesta vida renovada al voltant d’un equipament que portava anys com estancat. La Festa al Port, els nous locals, actes culturals i cada cop més usuaris fent-ne ús són bons indicatius. Que segueixin les millores (el nou mirador, pistes de pàdel, un nou local) també.
Comentaris (1)