-
-

Anuari 2018: feminisme, un camí llarg però de no retorn

Mataró, present en les mobilitzacions feministes i ciutat innovadora en molts fronts.

La igualtat entre gèneres és una batalla que serà llarga, però que ja no té aturador. Mataró ha estat present en les grans mobilitzacions feministes de 2018 i ho seguirà sent, tenint en compte el seu caràcter innovador en aquest camp. L’Ajuntament no ha estat al·liè al moviment, i el seu suport a la vaga feminista del 8 de març, que va ser tot un èxit amb centenars de participants, n’és un bon exemple.

Però la ciutat no s’ha aturat en un dia puntual per reivindicar la igualtat de gènere, sinó que s’ha anat treballant mica en mica i en tots els àmbits possibles. Així les coses, a les Santes d’enguany la ciutat intensificava la campanya contra les agressions sexistes amb  diversos punts informatius.

La vaga del 8 de març ha estat un punt d'inflexió; per la ciutat, però també pel país

Una proposta que s’ha extès també en els últims mesos de 2018 amb un punt lila ubicat a la zona d’oci nocturn amb l’objectiu de poder informar, assessorar i ajudar davant qualsevol tipus d’agressió d’aquest tipus.  El compromís és total, com ho demostren la vintena d’accions fetes durant el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, o l’innovador projecte encetat al setembre on es vol acabar amb l’educació sexista des de l’escola bressol, amb un projecte que introdueix la perspectiva de gènere en l’educació de ben menuts. Perquè els rols de gènere i els estereotips s’inculquen en els infants. 

Successos que taquen el 2018

Els  successos relacionats amb la violència vers les dones han estat presents durant l’any a la ciutat. L’any va començar amb l’agressió sexual a una mataronina als entorns de l’estació de tren de Llavaneres. Dos alumnes d’un institut van ser expulsats per abusos sexuals a una altra menor, i per Santes es va haver de detenir un menor per possible agressió sexual durant la Festa Major. També s’han lamentat dues agressions sexuals al barri de Cerdanyola, una d’elles amb apunyalament de l’home a la seva parella, així com un detingut per agressió sexual a Rocafonda a finals de novembre. Tots ells, demostració que encara queda molt per fer.


Els reptes:menys violència i més educació

igualtat lgtbi

Menys casos de violència de gènere. Els nombrosos casos de violència de gènere a la ciutat durant 2018 no deixen de ser un reflex del que passa arreu del país, però sembla evident que un dels reptes pel proper any serà, en la mesura del possible, aconseguir reduir-los tot el possible. I això passa per educar a la societat i estar al costat de les víctimes amb recursos.

Associacions fortes i reconegudes. Mataró ha d’impulsar i reforçar associacions que lluitin pels drets de les dones i els col·lectius LGTBI, i que tinguin un paper transformador a la ciutat. Un bon exemple és Mataró LGTBI, nascuda aquest any per Heidi Pérez i Xevi Noya i que lluita per la inclusió i la igualtat.

Un suport a la zona d'oci nocturn. La iniciativa d’obrir un punt lila a la zona del Pla d’en Boet ha tingut una gran acollida en els dies assenyalats que s’ha produit. Però cal més: cal treballar perquè aquest punt sigui permanent durant tots els caps de setmana i festius i formi part de la realitat de l’oci nocturn actual.

Educació no sexista a totes les edats. Educar sota la perspectiva de gènere és el primer pas cap a una societat feminista i, per tant, basada en la igualtat. Però cal que l’educació no sexista vagi més enllà de les escoles bressol i estigui present en totes les etapes escolars, on cal formar els homes i dones del demà.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive