-
Antoni Comas, homenatjat com a Mataroní Il·lustre
Durant l'acte es va recordar la figura del catedràtic i filòleg i es va presentar el retrat que ha fet Eduard Novellas
Antoni Comas (Mataró, 1931 – Barcelona, 1981), va ser homenatjat dimecres dia 23 de març al Saló de Sessions de l’Ajuntament, on va ser reconegut com Mataroní Il·lustre. El primer catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de Barcelona va ser alabat per la seva feina en l’època postfranquista i per la promoció que va fer per retornar una cultura martiritzada durant la dictadura, la cultura catalana.
Durant l’acte, presidit per l’alcalde Joan Antoni Baron i que va incloure una conferència d’August Bover, catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la UB i deixeble del propi Comas, es va reconèixer l’arrelament constant del mataroní a la seva ciutat. ‘Si haguéssim de destacar alguna de les seves virtuts seria el seu enamorament. Sentia amor pel país, per la cultura, per la literatura i per la ciutat’, va constatar l’ historiador mataroní Jaume Vellvehí, qui també va assistir a l’acte. Així ho demostra també una cita que va verbalitzar Comas, doncs ‘amb ell conviuen els records d’un Mataró sentit, d’un Mataró estimat, perquè jo també vaig formar part d’aquesta ciutat’. Entre les paraules commemoratives escoltades en referència a Comas destaquen la seva biografia i tots els premis que va rebre.
Aquest reconeixement com a Mataroní Il·lustre del filòleg català va ser aprovat per unanimitat al Ple municipal del gener del 2009. Amb l’objectiu de reconèixer la seva trajectòria científica, acadèmica i personal, Comas quedarà distingit per haver batallat en la reinstauració de la llengua i la cultura catalana des d’un punt de vista històric en el país. Durant l’acte, que va aplegar un centenar de persones, també es va presentar el retrat de Comas, que ha realitzat l’artista local Eduard Novellas, i que es col·locarà a la Galeria del primer pis de l’Ajuntament passant a formar part de la sala conjuntament amb la resta de mataronins il·lustres.
Comentaris