La Mutua Aliança de Mataró celebrarà aquesta setmana el seu centenari amb l’objectiu de multiplicar per dos el nombre de socis que té actualment. Així s’ha expressat Manel Puigvert, president de la Mutua durant la presentació dels actes de celebració dels cent anys. “Ara tenim 3.000 socis, i volem doblar-los”, ha explicat. A més, Aliança de Mataró seguirà el camí que segons Puigvert porten marcant des de sempre: “oferir les màximes prestacions amb el menor cost possible”. Segons el president, aquesta Mutua mataronina respon a la necessitat de “tenir un servei mèdic a preu assequible” amb la “màxima eficàcia”, fet que es pot aconseguir degut a la naturalesa “sense afany de lucre” de l’entitat.
Puigvert ha parlat també de la voluntat de l’entitat de poder oferir els seus serveis a “qui més ho necessiti” i que “ho puguin pagar”, un dels motius pels quals es vol aconseguir multiplicar el número de socis. Tot i això, ha admès que és un objectiu complicat, ja que hi ha “una competència ferotge” amb moltes Mútues que ofereixen els mateixos serveis. En aquest sentit, Puigvert ha assegurat que el futur del sector podria passar per fusions entre algunes d’aquestes, tot i que en el cas de l’Aliança ho descarta de moment.
Actes de celebració
El centenari se celebrarà amb un llibre obert encarregat a Manel Cusachs que recull la història del Casal des dels punts de vista de gent que ho ha viscut de ben a prop. El llibre es troba en procés d’editatge i esperen tenir-lo abans de l’estiu. La diada important serà l’11 de juliol, amb diversos actes a la Plaça Santa Anna des de primera hora de la tarda i fins a la nit. A les 17h hi haurà sardanes i un clínic de futbol. Una hora després es faran jocs infantils, un aplantada de gegants i tast d’instruments. A les 18.30h a la plaça de l’Ajuntament hi haurà balls tradicionals, mentre que a les 19h, de nou a la plaça Santa Anna, es farà un taller de cuina i sardanes. A les 22h hi haurà haveneres i cremat, mentre que a les 23.30h es clourà la jornada amb concerts musicals i un fi de festa amb la colla de diables de Vilassar de Mar.
D’altra banda, de cara el dia 16 es farà al casal un acte institucional de reconeixement a les persones vinculades al treball diari de l’entitat, òrgans de govern, professionals sanitaris i personal de la mútua, amb l’assistència del president de la federació de mutualitats de Catalunya, Rafel Suñol, el secretari general de política financera, Jordi Pericás, i l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron.
-
100 anys a Mataró
El 13 de juliol de 1909 un grup de mataronins va celebrar l'Assemblea Constituent i va formar la primera Junta Directiva de la mútua. Tot va sorgir de la mà d'uns mataronins que, sortint de la setmana tràgica, van veure com tenien moltes dificultats per trobar un metge. Per Puigvert, l'Aliança ha patit moments molt convulsos degut a la situació viscuda al país. Per ell van venir anys molt difícils al principi per poder trobar metges i posar-se d'acord. De fet, en els primers anys va haver-hi una escissió a l'Aliança. El treball de la Mútua durant la guerra va ser constant i inclús feia visites al reclutes que havien d'anar a la guerra, ja que la gent necessitava assistència mèdica i només hi havia dues mútues a Mataró. La nostra era vista com la del poble, la de la gent més pobre, explica Puigvert. Per ell, però, les convulsions més dures van venir de la vessant política, ja que en la post-guerra, i amb el Franquisme installat, hi havia molts càrrecs escollits a dit que es posaven a dirigir l'aliança i a fer-la anar per camins que no eren correctes. Tot i això, la salut de l'Aliança va arribar a tenir una gran salut amb fins a 16.000 socis durant la primera part del segle passat. Això va canviar mica en mica amb l'aparició de la seguretat social i la sanitat pública i la Mútua va anar perdent associats. Acabada la dictadura, van haver-hi anys difícils fins el 1985, on es va fer el gran canvi gràcies al treball fet per Ramon Pla, que va estar-hi fins el 2001. Per Puigvert, Pla va ser un bon president que va agafar la Mútua en moments difícils i la va aixecar. Hi havia molts deutes, el jutjat volia embargar i ell va anar sanejant els comptes fins a deixar-m'ho a mi tot en ordre, afirma. Per Puigvert és l'arrencada de la nova mútua, que significava la fi dels problemes i l'entrada en el consorci, aconseguint gràcies a això treure a més de 300 persones de personal que no podíem mantenir perquè baixava els ingressos per socis. Amb això, la Mutua va passar a ser de serveis i fer el camí tal i com avui el coneixem, amb tot el patrimoni que tenim rendint i amb el millor servei possible al millor preu.
-
Comentaris