Baron i Alcoberro durant la conferència
Baron i Alcoberro durant la conferència

J. V.

Alcoberro reivindica el paper de Companys en la història de Catalunya

El director del Museu d'Història de Catalunya repassa la trajectòria vital i política del president quan es compleixen 68 anys del seu afusellament

El director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, va reivindicar dimecres, dia 15 a Mataró, el paper que va jugar el president de la Generalitat Lluis Companys en la lluita per la llibertat del país. En una conferència organitzada per Òmnium Cultural, Alcoberro va fer un exhaustiu repàs a la trajectòria personal i política de Companys, de qui es commemorava el 68è aniversari del seu afusellament.

El director del Museu d’Història va resseguir l’evolució de Companys des dels seus anys de formació, en els quals es va començar a configurar el seu ideari republicà, passant per la seva activitat com a periodista i advocat i el seu salt a la política. Alcoberro va explicar que com a regidor ja va començar a aplicar una política social “reformista, progressista i conciliadora”, que continuaria en assumir l’acta de diputat després de la mort de Francesc Layret.

El conferenciant es va estendre a l’hora d‘explicar com la influència mútua de Companys i Macià va porta a la fundació l’any 1931 d’Esquerra Republicana de Catalunya, la sorpresa que va suposar la victòria electoral d’aquesta formació el mateix any i les contradiccions en el si d’un partit que quan arriba al govern de la Generalitat “encara era una coalició que no havia pogut construir el seu discurs propi”.

Per últim, va repassar els fets que van tenir lloc a partir de l’any 1934. En concret, Alcoberro va explicar com la discussió al voltant de la Llei de Contractes agraris es va anar visualitzant la creixent divisió entre Catalunya i Espanya, i com en aquesta situació “ja es van donar els ingredients del que passaria a partir de l’any 1936” amb l’esclat de la Guerra Civil, que va ser un enfrontament “entre el feixisme i la república”. Finalment, va cloure la conferència recordant com Companys va fugir a l’exili i com va ser enxampat per l’exèrcit alemany, retornat a Espanya i finalment, sotmès a un consell de guerra i afusellat l’any 1940.

L’alcalde, Joan Antoni Baron, va cloure l’acte afegint-se a la reivindicació de la vessant política de Companys, de qui va destacar la seva complexitat com a “home de partit, sindicalista, laborista”. Baron, que va demanar que es fugi “de les lectures simplistes” al voltant de la figura del president, va destacar el paper que juga actualment el govern de la Generalitat per aconseguir l’anul·lació del consell de guerra al qual va ser sotmès.

Ofrena floral

Minuts abans de la conferència va tenir lloc l’ofrena floral de l’Ajuntament a Lluís Companys, al monument situat a l’avinguda que porta el nom de l’expresident afusellat pel govern del General Franco. Durant l’acte també va tenir lloc una actuació musical a càrrec de Trio de Corda.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive