L'alcalde de Denver. Foto: Francesc Garriga
L'alcalde de Denver. Foto: Francesc Garriga

Un alcalde nordamericà busca la família de Mataró que el va acollir

Mike Johnston, alcalde de Denver, explica al corresponsal de Catalunya Ràdio que d'adolescent va passar un estiu a Mataró on va aprendre castellà, i plegats busquen la família que el va allotjar

Francesc Garriga, corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, va entrevistar recentment l'alcalde de Denver, Mike Johnston, i el va sorprendre el seu bon nivell de castellà. Més astorat va quedar el periodista català quan l'edil de la capital de l'estat de Colorado li'n va explicar el motiu: quan era un adolescent va passar un estiu a Catalunya. En concret, a Mataró

Segons ha explicat Garriga a través del seu compte d'X (l'antic Twitter), Johnston li va comentar que a l'estiu de 1992, l'any olímpic, es va allotjar un parell de mesos a la capital del Maresme. La seva estada va ser en el marc d'un programa de la Loomis Schaffe School, un institut de l'estat de Connecticut, a la costa est d'EUA. Johnston, que té 49 anys, llavors en tenia 17 o 18, i es va estar amb una família de la ciutat, com és habitual en aquests programes per a l'aprenenatge d'idiomes a l'estranger.

L'estada li va resultar profitosa, perquè des de llavors conserva un castellà "força bo" en paraules de Garriga. Però Johnson, membre del Partit Demòcrata i alcalde de Denver -la 19a ciutat del país- des de 2023, no recorda en quin centre educatiu va aprendre la llengua, ni tampoc com es deien els membres de la família que el van allotjar a casa seva. 

"Busco la família que el va tenir a casa. Alguna pista? Twitter fes la teva màgia!" diu Garriga a través del seu compte d'X. De moment la recerca, iniciada aquest dijous dia 11, encara no ha donat resultat. Però no hauria de ser tan difícil traçar el recorregut que va portar Johnston a Mataró, a quina acadèmia o escola va estudiar castellà i, sobretot, quina família de la ciutat el va tenir durant aquells dos mesos a casa seva.

Sens dubte Johnston era un bon estudiant; no només perquè abans de fer-se major d'edat aprengués castellà en dos mesos, sinó pel seu recorregut universitari posterior, on hi figuren títols en Filosofia a Harvard i Polítiques Educatives a Yale, dues de les universitats més prestigioses dels Estats Units. Johnston va treballar durant més de dues dècades a l'àmbit educatiu fins que va entrar en política, assolint l'alcaldia de Denver l'any passat. 

Comentaris (10)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive