L'Ajuntament de Mataró ha decidit plantar cara judicialment a les empreses i organismes que s'oposen a la possibilitat que l'administració reguli i moderi els preus del lloguer d'habitatges. Companyies com Josel (Núñez y Navarro) i organitzacions d'API i de cambres de comerç han presentat recurs a l'Agència d'Habitatge contra la declaració de ciutats com Mataró com a àrea tensa d'habitatge, un mecanisme que permet a les administracions intervenir en el mercat de l'habitatge per aturar l'augment continuat de preus. El consistori se suma a la causa judicial presentant-se com a "codemandat", per fer front als recursos.
La condició d'àrea tensa, que s'havia d'aplicar a Mataró i a altres ciutats catalanes, permetia aplicar el que s'anomena índex de preus de lloguer, de cara a evitar evitant l’augment continuat dels mateixos. Cal tenir present que entre 2015 i 2020 la renda mitjana de lloguer ha augmentat gairebé un 30%, segons les dades de l'Incasol, mentre que la xifra de contractes subscrits anualment ha disminuït en un 16,37% en el mateix període. És a dir, augment desproporcionat dels preus (molt per sobre de l'IPC i, evidentment, dels salaris) i descens de l'oferta, un còctel mortal per a la majoria de persones que volen accedir al mercat de l'habitatge.
L'Agència de l'Habitatge de la Generalitat va apostar per establir la declaració d'àrea tensa d'habitatge per incidir en aquest conflicte, tal i com també es preveu fer a nivell estatal amb la futura 'Ley de la vivienda', que preveu mecanismes per a la contenció de preus. Però a Catalunya diversos recursos judicials han acabat tombant en bona part la mesura.
Per una banda La Llei 11/2020 de moderació i contenció dels preus del lloguer, que contempla la declaració d’àrees amb mercat d’habitatge tens, ha estat rebutjada en part pel Tribunal Constitucional, que ha anulat set dels seus articles. Per l'altra, entitats com ara Josel, S.L.U; i el consell de col·legis territorials d’administracions de finques de Catalunya, el consell general de cambres de la propietat urbana de Catalunya, l’Assossiació d’API’s de Catalunya i el consell de col·legis oficials d’API’s de Catalunya, han presentat recursos que demanen la suspensió de la resolució de l’Agència de l’habitatge de Catalunya on declarava Mataró àrea de mercat d’habitatge tens.
Tot i que aquests recursos s’adreça a la Generalitat, en concret a l’Agència Catalana de l’Habitatge, l’Ajuntament de Mataró té dret a personar-se per defensar els seus interessos i ha decidit presentar-se com a codemandat en aquestes dues causes, ja que es demana anular la resolució DSO/2812/2021 on es declara que molts municipis, entre ells Mataró, com àrea de mercat d’habitatge tens.
El govern municipal defensa que té com a prioritat augmentar l'oferta de lloguer a preu assequible, amb mesures com ara la cessió de pisos de la SAreb per destinar-los a lloguer social, la cessió de solars a la Generalitat per a promocions immobiliàries públiques, o projectes com 'Yes we rent' per treure al mercat habitatges buits.
Comentaris (5)