L'edifici de Can Cruzate, que serà adquirit en la seva totalitat per l'Ajuntament
Notícies relacionades
L'edifici de Can Cruzate, que serà adquirit en la seva totalitat per l'Ajuntament

L'Ajuntament comprarà la totalitat de Can Cruzate, punt clau del casc antic de Mataró

L'edifici, amb una ubicació estratègica entre la plaça de l'Ajuntament i la plaça Gran, acumula dècades de projectes fracassats i d'abandonament, situació que ara el consistori vol desbloquejar

Can Cruzate és la cançó de l'enfadós; des de fa dècades se sent parlar d'aquest immoble entre la plaça Gran i la plaça de l'Ajuntament de Mataró, amb una ubicació estratègica i clau per al reimpuls urbanístic, comercial i ciutadà del centre de la ciutat. L'edifici, catalogat com a bé patrimonial, es troba en part abandonat i pràcticament en ruines, mentre s'hi acumulen projectes i iniciatives que mai han fructificat. L'Ajuntament espera desbloquejar aquesta situació un cop formalitzi l'adquisició de la part que li faltava de l'edifici. Can Cruzate passarà a ser 100% municipal. 

L'Ajuntament destinarà 1 milió d'euros a la compra de la finca pendent de l'edifici, inversió sorgida de la modificació pressupostària aprovada al Ple de maig i que també preveu actuacions com ara millores en matèria de seguretat i neteja a la ciutat, entre d'altres. Tal i com ha destacat l'alcalde, David Bote, en una compareixença de premsa aquest divendres, "ara tindrem la propietat de tot l'immoble", cosa que els permetrà "pensar amb més llibertat" el pla d'usos que hi volen aplicar. En aquest sentit, tan sols ha destacat que es dedicarà a "activitat terciària" (etiqueta genèrica que engloba serveis públics i privats, comerç, restauració...).

cruzate 2

Vista aèria de Can Cruzate, en estat ruinós

Encara no se sap, per tant, què s'hi farà, així que en aquest sentit tot segueix igual que els darrers anys. Can Cruzate ha estat objecte de propostes de tota mena, com ara esdevenir la seu de la tercera biblioteca pública de la ciutat, o convertir-se en un 'Guggenheim' mataroní, tal i com va dir l'any 2017 la llavors regidora d'Urbanisme, Núria Calpe. Remuntant-nos als anys pre-crisi financera, l'any 2006 l'Ajuntament va obrir un concurs al qual es van presentar un total d e 47 propostes, cap de les quals es va acabar executant ja que va quedar desert. 

Mentrestant, la pastilla urbanística més llaminera del centre de Mataró segueix acumulant pols i runes. L'adquisició de l'edifici suposarà una gran inversió municipal, de manera que l'Ajuntament mostra un interès real en trobar un futur per a l'edifici. El concurs d’idees convocat pel consistori per al Pla d’Impuls al Centre establia l’eix Ajuntament-plaça de l’Ajuntament-Can Cruzate-Plaça Gran com a punt clau en la transformació urbana, económica i comercial del casc antic. I el jurat va donar un accèssit a un projecte arquitectònic que convertia Can Cruzate en un edifici singular en forma de nou  equipament que acolliria la Casa de la Cultura Popular.

Infografia del projecte a Can Cruzate

Infografia del projecte a Can Cruzate guanyador d'un accessit del concurs del Pla d'Impuls del Centre

Ara per ara no se sap a què es destinarà l'immoble, però l'alcalde ha assegurat que ha de servir per "reforçar la massa crítica i l'atractiu del centre de Mataró", en el marc del Pla d'Impuls del Centre. Les obres que s'hi facin i el pla d'usos que es determini per aquest equipament s'emmarcarà en el seguit d'obres que ja s'estan realitzant o bé es duran a terme en els propers anys al casc antic i entorns de Mataró, que inclouen la reurbanització de vials com el Camí Ral, el carrer Sant Josep o el carrer Argentona, la reforma de l'Ajuntament, l'obertura de l'espai Mataró Connecta a Can Xammar o del Cafè Nou a La Riera, entre d'altres. 

 

Comentaris (9)

Marta Fa 6 mesos
Ni està abandonat ni està en ruines, a veure si ens informem bé abans de publicar.
Mataronet Fa 6 mesos
Faran el que els roti: pipican, pista de patinets, case d'okupes, fumador d'opi... tot mens res de bó. Ha de ser alguna cosa que "aporti", no que "porti" gent de mal viure i pitxor conviure.
MANEL Fa 6 mesos
QUE VENEN ELECCIONS ?
el chango Fa 6 mesos
En relació a la Casa de cultura popular. Va haver-hi un temps en el qual les colles tradicionals de Mataró rebien uns diners però funcionaven de forma autònoma. Aquesta autonomia les feia més vives, feia que la gent s'espavilés, es comprometés i les feia totalment lliures i crítiques a l'hora de prendre decisions. Des de fa un temps sembla que necessitin ajuda del ajuntament fins i tot per rentar-se les espardenyes. Només falta que els hi comprem la caseta.
el chango Fa 6 mesos
En relació amb allò del guggenheim, no siguem curts de mires si us plau, parlem també amb el Louvre o mirem de portar l'iniciativa de l'Hermitage que no va cuallar a Barcelona, o millor encara, portem-los a tos plegats i fem un Guggenheim-Hermitage-Louvre, com que no tenim prou en pagar una morterada al Bassat perquè "ens deixi" la seva "meravellosa col·lecció"...mare meva quin nivell de polítics que tenim i que h'hem tingut, no es salva ni un.
Guifré Tarragó i Mir Fa 6 mesos
Molt bé! Això no obstant, que pensa fer l'ajuntament de la ciutat de la casa on va néixer el prestigiós arquitecte i segon president de la Mancomunitat de Catalunya i diputat a les Corts Espanyoles, en Josep Puig i Cadafalch, mataroní il·lustre que va formar part del gabinet tècnic municipal de Mataró i el que va portar a terme, la construcció del desviament d'aigües "Desvio"? Pregunto!
roberto rodrigo Fa 6 mesos
Por el amor de Dios, que el ayuntamiento esta vez se esfuerce y haga algo de lo que nos sintamos orgullosos.... aunque para eso los funcionarios públicos tendría que ponerse a trabajar y eso, eso, eso, va ha ser imposible.
Que no posi la mà en BOTE!!! que ho esguerra fijo Fa 6 mesos
Mireu com ha deixat Rocafonda...
Agència de lloguer de patinets Fa 7 mesos
Que hi posin una agència de lloguer de patinets i bicicletes, i que lIlla de Vianants del Centre serveixi de pista de pràctiques.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive