Zona de l'Abanderado de Mataró, que es transformarà urbanísticament. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Zona de l'Abanderado de Mataró, que es transformarà urbanísticament. Foto: R.Gallofré

Així quedarà el solar de l'Abanderado a Mataró

600 pisos, 5.000m2 de locals comercials, un parc i el nou CAP, amb previsió d'inici d'obres l'any 2024

La reurbanització del sector de l’antiga Abanderado, al barri de Cirera de Mataró, comença a engegar motors. Aquest cop de veritat, després de prop d’una dècada d’estancament des que es va aprovar la primera versió del projecte. La modificació puntual del mateix, votada favorablement al Ple del mes de gener, permet seguir endavant amb els tràmits, amb la previsió que de cara a l’any 2024 hi comencin les obres. Al solar s’hi preveuen 600 habitatges en edificis d’entre 3 i 7 plantes, el nou CAP, un parc de 2 hectàrees, sol terciari i un equipament de barri.

El projecte previst es remunta a fa gairebé 20 anys, però s'ha encallat

Des que l’any 2010 Abanderado va tancar la seva gran fàbrica a la zona, el gran solar ubicat entre els barris de Cirera, Molins i Camí de la Serra es manté paralitzada i en desús. El projecte de construir-hi 600 pisos es remunta a l’any 2005, i sempre ha generat força controvèrsia entre els veïns, que temen una densificació massa extrema. La crisi econòmica i l’esclat de la bombolla immobiliària va aturar la construcció dels habitatges. El planejament urbanístic actual data de l’any 2014, i el 2019 es va modificar per a incloure-hi el nou CAP, que es construirà al costat de l’actual.

 

La nova modificació del sector preveu que hi hagi més locals comercials

En el ple de gener, celebrat la setmana passada, es va aprovar una nova modificació puntual del planejament, que segons el govern municipal representa una millora pel que fa a la seguretat, ja que elimina uns passatges interiors de les illes de pisos previstes inicialment. A banda, preveu usos terciaris a totes les illes, de cara a donar cabuda a negocis comercials i del sector serveis. “Per les característiques singulars de l’àmbit, donada la centralitat i la gran transformació que suposa, i l’evolució de l’economia i el model comercial els últims anys, s’ha determinat permetre usos terciaris a totes les illes donant major complexitat urbana i mixticitat d’usos”, assenyala l’Ajuntament en un comunicat.

Amb tot plegat, l’àmbit delimitat per la carretera de Cirera, la Riera de Cirera, el Tanatori i la ronda Frederic Mistral inclourà 600 habitatges, dels quals 126 seran de protecció oficial i 60 de preu concertat, repartits en edificis de planta baixa més 3 pisos i, puntualment, torres de 7 plantes. També hi haurà fins a 5.000m2 de locals comercials a les plantes baixes, així com un edifici per a locals, serveis i oficines darrere del CAP. La zona verda tindrà 19.000m2, i un altre equipament de barri, de 600m2, amb usos per definir.

  • Les notícies al teu Whatsapp
    Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Subscriu-te  al Whatsapp de Capgròs al 638 06 99 84 guardant-te el número a l’agenda i enviant-hi ‘Alta’, també pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.

Els tràmits pendents

Els promotors mostren interès en el projecte, malgrat els retards

Fonts municipals assenyalen que, un cop feta l’aprovació provisional de la modificació del projecte, aquesta ha de passar per la Generalitat perquè hi doni el vistiplau. A partir d’aquí, caldrà fer el projecte de reparcel·lació i urbanització, abans que l’Ajuntament pugui començar a donar les primeres llicències als promotors. Si tot va dins dels terminis previstos, a mitjan 2024 es podrien començar a veure els primers moviments al sector. En tot cas, des de l’Ajuntament asseguren que, malgrat com s'ha allargat el projecte, els promotors estan molt interessats en tirar endavant les obres, tal i com s’està posant de manifest en la junta de compensació, organisme format pels propietaris del sector.

L'oposició hi veu "massa densitat"

ERC i Junt per Mataró es van abstenir en la votació de la modificació puntual del projecte. Els dos partits van coincidir en assenyalar discrepàncies respecte al planejament previst. Alfons Canela (Junts) va considerar que presenta molta densitat, cosa que el fa “massa feixuc”, a banda de veure problemes a l’hora de donar sortida a la gran quantitat de locals previstos per a comerços, restaurants i altres negocis. Francesc Teixidó (ERC) també va apuntar que “la densitat d’habitatges sembla excessiva” i, com Canela, hauria apostat per reduir el nombre de pisos, encara que fos compensant econòmicament els promotors.

Comentaris (18)

rius Fa 4 dies
lo que es traer gente, chusma, ocupas y immigrantes este alcalde es el primero pero lo que es traer empleo, empresas, negocios, entonces nada de nada. Para eso queremos a un alcalde asi? consecuencia pues tener una ciudad dormitorio y llena de chusma, vamos lo que lleva haciendo este alcalde desde que esta al frente arruinando la ciudad y dejando un panorama penoso. Quien ha visto Mataro y quien la ve en la actualidad. Dudo que haya una ciudad que haya degenerado mas que esta con este señor
Inma Fa 5 dies
En los comentarios se preguntan de dónde sacarán tantas personas para vivir en esos pisos pues sencillamente de los jóvenes que se quieren independizar solos o acompañados y no tienen posibilidad de comprarse un piso porque en Mataró no sobra tanta vivienda, eso si, habrá que ver los precios y esta ciudad tampoco tiene tanto suelo para poder construir.
304 Fa 7 dies
NO conèixen les NECESSITATS reals de la gent que vivim/fem vida aquí CLARAMENT. Ens intenten vendre un pla que no ens beneficia gens - tot lo contrari. Decideixen coses i després no ofereixen ni votació ni opinió a la gent del barri, gent que vivim y/o fem vida per aquí. Només ens informen a l'estil "Hem decidit que farem això, i us f*teu". Son 4 gats decidint per nosaltres, ens tracten com als personatges del seu joc. I després, a manjar-nos nosaltres les seves decisions als nostres es
merda grossa Fa 7 dies
Primer demaneu que reciclem i poseu contenidors que funcionen amb una clau per Mataró, on les platges estan brutes i plenes de cigarretes, els carrers fan fàstic, després demaneu reduir l'ús de cotxe i la contaminació. Poseu a unes 1.800 persones, fent així més cotxes, posant que cada família te 1 o 2 cotxes, uns 900 cotxes MES a Mataró, més contaminació (també tot el procés de construcció, clar). Us va bé per temes econòmics, però en acabat demandareu als ciutadans reduir les e
Fufu Fa 7 dies
Penós, unes 1.800 persones mes, quan el Cap esta col·lapsat, tenen la màgica idea de fotre a les persones com sardines. La posibilitat de fer Mataro mes verda, tenin la posibilitat de proposar una idea de disseny verda i sostenible, la millor opció es fes pisos?, tenin en compte que aixo afectarà a tenir mes cotxes i, clar, mes contaminació (tenin en compte tambe el procés de construcció). Despres es demanarà que reciclem i tirar la brosa amb una clau per asegurar que ho fas be. En fi.
Bea Fa 7 dies
Perque mai pregunten a la ciutat que volem???fan sempre el q volen i sempre amb el mateix objectiu guanyar mes diners, mes gent mes impostos, Mataró mes masificat i meny serveis per nosaltres , menys cualitat de vida, ningu ha pensat en la biblioteca que hi cal en aquesta zona entre altres coses?no clar aixo no dona diners, patétics com sempre
Daniel Fa 7 dies
En vez de reindustrializar Mataró, prefieren construir más viviendas para inmigrantes. Penoso
jau Fa 7 dies
Quin fàstic. L'Ajuntament només pensa en pisos, pisos i més pisos. Viure a Mataró cada dia fa més fàstic.
Isabel Fa 7 dies
Més habitatges. Mataró ciutat dormitori
Toni Fa 7 dies
Potser quan vegin l'estat actual del carrer s'ho repensen abans de venir-hi a viure: Voreres destrossades, arbres que no es poden des de fa anys, cotxes que no poden aparcar per que al minut s'omplen de cagades, el carrer sembla una autopista amb la velocitat que agafen els cotxes..... abans de fer res nou, s'ha de mantenir el que hi ha.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive