Notícies relacionades
Vídeo de resum de la proposta de ZBE per a municipis com Mataró

Així funcionaran les Zones de Baixes Emissions a ciutats com Mataró

Laborables de dilluns a divendres de 7 a 20h, delimitades als espais cèntrics de les ciutats i impedint l'accés als vehicles sense l’etiqueta Zero, Eco, B o C

Els municipis de l'Arc Metropolità (ARC), entre els quals hi ha Mataró, han acordat que implementaran unes Zones de Baixes Emissions que no volen "deixar ningú enrere", i que per tant preveuen exempcions i moratòries de caràcter social. Així ho han acordat les ciutats que conformen l'ARC, Granollers, Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, en una trobada celebrada aquest dimarts, dia 24. Al final de la mateixa reunió, l'ARC ha reclamat a la Generalitat que no implementi un decret de baixes emissions homogeni i que no tingui en compte les particularitats del territori. 

Les ZBE, que ja s'aplica a Barcelona i s'han d'estendre al conjunt del país.  comporten una limitació d’accés dels vehicles més contaminants a determinades zones d’un municipi. Dies abans de la trobada de l'ARC d'aquest dimarts, el regidor de Mobilitat de Mataró, Xesco Gomar, explicava a Capgròs que tant a Mataró com a la resta de municipis de l'ARC existia preocupació per "les possibles incongruències que es puguin produir" si no hi ha una estratègia única de les diferents ciutats i pobles. Aquesta estratègia, però, ha de tenir en compte la diversitat del territori, segons Gomar. "Mataró té característiques similars a la dels altres municipis metropolitans, i hem de treballar en unes ZBE que no entrin en contradicció amb aquestes ciutats", va assenyalar el regidor. 

Vehicles accedint a la ZBE de Barcelona

Vehicles accedint a la ZBE de Barcelona

Les característiques de les ZBE a ciutats com Mataró

D'aquesta manera, els municipis de l'ARC han acordat que, un cop implementades totalment, les ZBE funcionaran tots els dies laborables, de dilluns a divendres, de 7 del matí a 8 de la tarda, amb un àmbit geogràfic inicial delimitat als espais cèntrics de les ciutats. No hi podran accedir dins d’aquest horari els vehicles sense l’etiqueta ambiental Zero, Eco, B o C.

La implementació estaria prevista cap al 2024, al gener de 2025, les restriccions passarien a ser permanents i al maig de 2025 es començarien a interposar sancions. Tot plegat després de diverses campanyes de difusió i conscienciació, comptant amb diferents canals i recursos, per garantir que la ciutadania tingui a l’abast tota la informació.

Qui es podrà acollir a les excepcions a la normativa

Des de la xarxa de municipis s'ha volgut garantir que les ZBE no seran un impediment per a la lliure circulació del conjunt de la ciutadania, de manera que han previst les següents excepcions:

  • Autoritzacions temporals i moratòries d’accés a vehicles de persones i famílies amb baixos nivells de renda
  • Moratòries als vehicles de persones autònomes i treballadores a les quals els faltin com a màxim 5 anys per jubilar-se
  • Vehicles que sigui necessaris per a una determinada activitat professional.
  • Els vehicles dedicats al transport de Persones amb Mobilitat Reduïda o diagnosticades de malalties que requereixin tractaments mèdics.
  • Ciutadans empadronats a la Zona de Baixes Emissions en el moment d’entrada en vigor de la normativa, que podran accedir sense distintiu mentre mantinguin la residència.

Que les ZBE no siguin homogènies

Aquest dimarts, els municipis de l'Arc Metropolità també han denunciat que el Govern està treballant en un decret de baixes emissions que seria homogeni i sense tenir en compte les particularitats del territori. L'alcaldessa de Sabadell i presidenta del col·lectiu, Marta Farrés, que la Generalitat els ho ha traslladat en una reunió aquest dilluns, un fet que s'ha rebut amb sorpresa perquè no s'ha tingut en compte "la complexitat del país" ni la participació dels municipis.

De la mateixa manera, deixaria en paper mullat la inversió en temps i diners que els ajuntaments han fet en els darrers dos anys per definir les seves pròpies Zones de Baixes Emissions (ZBE). "La postura de l'ARC serà d'absolut rebuig perquè deixa de banda el món local", ha assegurat.

D'altra banda, Mataró i la resta de municipis apunten que per implantar amb èxit les ZBE cal oferir a la ciutadania l’alternativa d’una oferta de transport públic que connecti els diferents municipis amb horaris i freqüències ajustades a les necessitats i demandes. Així com l’aplicació d’una zonificació tarifària coherent amb l’ús que caldrà fer d’aquest transport.

 

 

Comentaris (15)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive