Adjudicat el contracte per una Mataró molt més neta. Foto: R.Gallofré
Adjudicat el contracte per una Mataró molt més neta. Foto: R.Gallofré

60 milions en cinc anys perquè Mataró estigui molt més neta

FCC torna a guanyar l’adjudicació del contracte de la brossa, que inclou un control de qualitat i del compliment del plec de condicions

El nou contracte de la brossa i neteja de Mataró, l’últim cartutx per capgirar l’actual situació de la ciutat, ja té empreses adjudicatàries, nous serveis i calendari d’implementació de les novetats. A partir d’aquest mes de juny entrarà en vigor el nou contracte, que augmenta en 1,6 milions a l’any la inversió en la netedat de la ciutat i que ha vist com el guanyador del farcell més gros, el de recollida de brossa i neteja viària i de platges recau en FCC. El contracte més alt que s’ha licitat mai a la història de l’Ajuntament suposarà en els propers 5 anys 59,3 milions d’euros. La dotació anual puja en1,6 milions a l’any fins als 11,8 milions. Per això ja es va pujar la taxa de la brossa per aquest any en les darreres ordenances fiscals. Mataró passa de gastar 72,93 euros per habitant a l’any a un total de 92,72.

Pot sorprendre que el mateix adjudicatari del darrer contracte, l’empresa que a més va motivar la rescissió del mateix arran del cas demostrat de mala praxis en la barreja de fraccions de la recollida selectiva (cas puntual, es va resoldre llavors) torni a ser la guanyadora de l’adjudicació. La raó cal trobar-la en l’oferta presentada (només una altra empresa va presentar oferta al lot més gran del nou contracte) i també en el fet que de l’augment de la dotació econòmica i del nou lot amb servei de control de qualitat amb agents de proximitat.

L’empresa Geprecon és la primera adjudicatària d’una de les novetats administratives del nou contracte, un lot que es destina a poder fer el seguiment de la qualitat del compliment del plec de condicions. S’inverteix quasi 700.000 euros en contractar una empresa que fiscalitzarà a FCC. “Ens dotem d’aquest plec per fiscalitzar tècnicament el seguiment del contracte, amb recursos per fer el seguiment del compliment i a més tindrem un espai de fiscalització política amb representació dels treballadors, Ajuntament, grups municipals, empresa i sindicats, un espai comú per millorar el servei entre totes les parts”, explica el regidor responsable Xesco Gomar

contenidors

Més neteja de carrers. Foto: R. Gallofré

Les principals novetats

 • Recollida de voluminosos: tornarà a ser concertada i a domicili, a partir de setembre. Per tant s’acaben les franges de dies segons zona. El nou servei ha de permetre la recuperació del major nombre de mobles pel parc d’economia circular i per aprofitar-los en segona mà.
 • Porta a porta comercial als eixos comercials: Al Centre i altres eixos de la ciutat, a partir de l’octubre es farà la recollida porta a porta dels residus comercials per evitar que les caixes i altres col·lapsin els contenidors. 
 • Porta a porta a urbanitzacions: com a prova pilot, a partir de novembre. Si funciona bé, s’estudiarà ampliar el sistema a altres parts de la ciutat, a partir del 2022.
 • Substitució dels contenidors del Centre: a partir del desembre, se substituiran els contenidors soterrats (que desapareixen) i els de superfície per àrees de contenidors mòbils o horàries als mateixos punts, en les que els veïns només podran llençar la brossa de nit. De dia, doncs, no hi haurà contenidors.
 • Neteja de carrers: s’amplia el nombre de carrers que es netegen i també l’ús d’aigua per deixar la via neta. Es netejaran a diari els carrers de Cerdanyola, Rocafonda, Pla d’en Boet i el Centre i un dia sí i un dia no la resta de barris de la ciutat.
 • Neteja de solars i àrees de contenidors: Els solars destinats a aparcament i les àrees de contenidors es netejaran periòdicament.
 • Més inspeccions i penalització de l’incivisme: es treballarà per modificar l’ordenança de civisme per millorar les inspeccions i les actuacions sancionadores per detectar infractors reincidents. 
 • Comunicació i interactuació per App: a més de seguir potenciar l’App Mataró Neta, s’aprofundirà en aquest mecanisme perquè els veïns puguin expressar queixes i millorar el servei.
Gomar i Bote, en la presentació de l'adjudicació del contracte

Gomar i Bote, en la presentació de l'adjudicació del contracte

Una de les grans apostes de mandat

El govern diposita en els resultats d’aquest nou contracte una de les seves grans apostes de mandat. Mataró ha de millorar no només per la mala percepció ciutadana de l’estat de neteja i manteniment de la via pública, sinó també per un motiu econòmic i mediambiental evident: actualment s’està en un 37% de recollida selectiva amb tendència força estancada quan els requisits europeus fixen en un 50% el mínim pel 2025. L’Ajuntament jutja necessari que Mataró com a mínim pugi fins al 45% amb aquest contracte i el propi Alcalde David Bote ha brandat la necessitat també econòmica de complir amb aquests objectius: “Si no millorem la recollida, gestionar la brossa serà cada cop més car i no ens ho podem permetre”, assegura. 

“Estem convençuts que aquest contracte ens permet avançar al futur, a complir amb els objectius de desenvolupament sostenible i en els transformacions necessàries que ens acosten a ser una ciutat més neta i més endreçada”, ha dit Bote, que ha posat en valor que el nou contracte adjudicat vagi en la línia de “la preocupació pel dia a dia i la millora dels serveis públics” en un moment en què la ciutat també s’embranca en altres apostes de tipus més estratègic o a futur. El regidor Xesco Gomar posa en valor que s’hagi guanyat un fons FEDER “per haver presentat la millor proposta de Catalunya” i confia que el nou contracte “ens posa a l’epicentre de les ciutats, més ecològica, més compartida, més corresponsable amb la ciutadania en la neteja de la via urbana”.

Aquest fons europeu que s’ha guanyat és una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya de 3.479.000 euros per a actuacions innovadores vinculades a recollida selectiva. A partir d’aquesta ajuda, que salda la meitat dels 7.655.000 euros que es destinaran a solucionar tecnològicament algun dels nous serveis que s’implementaran com la identificació dels veïns per a la porta a porta domiciliària o l’obertura de contenidors tancats.

 

Comentaris (6)

Esther Fa 2 mesos
I que faran amb els contenidors que han posat am carrer aribau? La vorera es molt estreta i es troben just davant d'un portal i molt aprop dels balcons. Haurem d'estar molt de temps queixant-nos perque els retirin? Es molt trist que els caps de setmana no es pugui passar per la vorera de la brossa que hi ha acumulada...
Blanca Fa 2 mesos
“No es más limpio el que más limpia si no el que menos ensucia” Se puede invertir todo lo que digan ustedes y mucho más el triple. Pero el problema es la gente (incívica ) marrana. Es una falta de respeto el que no nos tienen. Que no se dan cuenta? No hay derecho
filo Fa 2 mesos
asi es Blanca si siguen dando impunidad a los incivicos y muchos sabemos cuales suelen ser pues seguirá todo igual por más que se gasten más dinero en la limpieza ya q no ganamos para mantener a tanto incivico y delincuente y estos politicos no se dan cuenta que salen muy caros en todos los sentidos, a nivel de limpieza, seguridad, ayudas, destrozos, integracion que no sirve para nada porque es imposible con estos y que la gente tenga que pasar miedo,rabia,suciedad,no llegar a fin de mes
Pep Fa 2 mesos
Ara només falta que els mataronins embrutin menys i utilitzin les papereres, que no tot és culpa del ajuntament....
Alicia Fa 2 mesos
Espero que por fin quiten los contenedores que hace 2 on3 años pusieron en la puerta de entrada de infantil de los Salesianos. Es jna vergueza como esta cada dia la zona de contendores
Joan Fa 2 mesos
S'enten com "incivisme" els que no netegen els pipins/kk dels seus gossos?
roberto rodrigo Fa 2 mesos
Y como siempre el dinero se termina por ir a Madrid.....Ole tú!!!!!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive