Aquest any a Mataró no fem Les Santes per l’afectació de la Covid-19. Se sabia de fa setmanes que això seria així però no per això deixarà de sobtar que, per dir tres exemples, el dia 25 a les vuit del vespre no hi hagi Crida, quan siguin dos quarts de dotze de la nit no surtin els Gegants per ballar el Bequetero Riera avall o que a les set del matí del 27 no comencin a ressonar coets i gralles per despertar la ciutat. El calendari festiu que és de consuetud ha saltat pels aires i, de fet, setmanes enrere es coneixia que el cartell que havia de ser per aquest any, de Marta Floriach, servirà per l’any vinent, per Les Santes del 2021.
És probable que molts mataronins caiguin en el desànim en el moment que arribats al 25 de juliol els dies, les tardes i les nits fins al 29 siguin exactament iguals que els de la resta d’any. No per compartida o entesa la decisió irrevocable de suspendre la Festa Major caducaran, però, les ganes d’evocar rituals i tradicions pròpies de Les Santes. Per això proposem 15 maneres -15, el número màgic de Les Santes- per viure o rememorar la Festa Major bo i sabent que aquest 2020 no n’hi ha.
1 Anar a veure les figures
Cal inscripció prèvia, sobretot!
No hi ha imatge més associada a Les Santes que la mirada penetrant d’en Robafaves. Aquest any no el tindrem al carrer però els dies 25, 26 i 27 les Diablesses, la Momeroteta, la Momerota, el Dragalió, el Drac, l’Àliga, els Gegants i els Nans seran al vestíbul de l’Ajuntament perquè tothom, especialment els més petits i devots de casa, els puguin anar a veure. Serà una sensació estranya perquè l’estampa de les figures és habitual de Les Santes entre acte i acte i aquest any serà tot el que se’n podrà gaudir. A més cal reservar tanda a culturamataro.cat. Però almenys durant tres dies seran a la Casa Gran.
Després de Santes, hi haurà més exposició de figures. Can Marfà acollirà més de 100 figures festives de la ciutat.
2. Anar a la Barram
Totes les campanes de Mataró s'hi afegeixen
El so de les campanes de Santa Maria és, segurament, l’únic element genuí que associem a Les Santes que fins i tot aquest any es donarà de forma plena. Si la resta d’anys és força peculiar que alguns mataronins vagin a la plaça de Santa Maria el 26 de juliol a veure el volt de les campanes i els morterets durant mitja hora, anar-hi o gaudir de la repicada des de casa -a les campanes de la Basílica s’hi sumen la resta de campanes de les parròquies locals- serà aquest any una manera simbòlica d’aferrar-se al poc de Santes que queda. Important, això sí, mantenir la distància entre persones a baix i això voldrà dir que no tothom podrà estar a l’ombra, que per la calor que acostuma a fer va ben cotitzada.
3. Desvetllar-se des de casa
La Nit Boja haurà de ser personal i clandestina
On seràs el dissabte 25 a dos quarts de dotze de la nit? Pensa-hi. Perquè una cosa que pots fer, just al punt en què començaria el Desvetllament Bellugós, és fer-lo des d’on sigui. Abans de la suspensió del Mataró s’enlaira, l’Ajuntament treballava en una proposta perquè tothom es “desvetllés” des de casa o des d’on sigui. No és descobrir res de nou associar les notes del Bequetero a l’èxtasi de Santes en clau musical -si bé la Festa Major és molt més rica en melodies- per tant allà on siguis i quan vulguis, si vols fer Santes te’l pots posar.
Atenció amb la nit de dissabte, això sí, que tocaria Nit Boja i òbviament no n’hi haurà. L’Ajuntament ja va advertir que la Policia Local estarà amatent per dissuadir possibles aglomeracions.
4. Fer dinar de Festa Major
És tradició de dinar i altres àpats durant aquests dies
El dinar de Festa Major, en moltes llars i famílies, és una tradició senyalada, un dels gran àpats del calendari. Qui diu el dinar del 27 de juliol, pot ser qualsevol de les altres ocasions propícies durant el cicle de Santes de trobar-se amb la família en ocasió de la Festa Major. Com que totes les recomanacions sanitàries remeten a la família i la unitat de convivència com a mesura de les coses, res ens impedeix d’entaular-nos. Aquest any sense presses per davant ni per darrere. Compartir la rèplica estival del dinar de Nadal i si es brinda que sigui per Les Santes del 2021. Els més agosarats, ja ho saben, es poden atrevir amb les peres amb relleno, el plat tradicional de Santes.
Pel propi dinar o per la resta d’àpats és recomanable tenir present la el sector hostaler de la ciutat, per si no som massa de cuinar.
5. Beure Juliana
Ja que no hi ha Santes, no cal esperar al 28 per beure'n
No havent-hi Santes no hi haurà Requisits de Festa Major. Ni ambient d’envelat, ni ball de rams, ni Principal de la Bisbal, ni pasos-dobles i txa txa txas varis, si bé ens els podem posar a casa i mirar de no perdre el ritme. Però és probable que el que més gent trobi a faltar al voltant de l’acte de cada 28 de juliol a la nit sigui la Juliana, la beguda refrescant, dolça i punyetera que s’alia amb la xafogor del juliol per delectar la molta gent que l’espera amb delit. Però que no ens la puguin servir en el seu context no vol dir que hi haguem de renunciar. Podem beure Juliana i degustar l’elixir de Les Santes.
La Juliana es fa a base de granissat de maduixa, suc de taronja, rom, ginebra i vodka, a més de cava. Les proporcions de la recepta les podeu trobar a Capgròs.com, en un vídeo on La Granja Caralt explica com fer-ne. És ben senzill i podeu des de comprar-ne de feta -per encàrrec, sempre- a encomanar els ingredients o fer-los vosaltres mateixos. Aprofiteu que no hi ha Santes i descontextualitzeu-la de dia. Juliana -amb moderació- a l’hora que vulgueu. Només cal vigilar amb la ressaca
6. Anar al Seny i Rauxa
És el setè any de la iniciativa artística
No tot al voltant de Santes són actes de carrer. Una de les virtuts de la Festa Major és com esperona actius culturals a fer una passa endavant. Un exemple és La Destil·leria on per setena vegada es farà l’exposició ‘Seny i rauxa a Les Santes’ que, pels condicionants d’aquest any, s’ha rebatejat com a “+ Seny - Rauxa”. És una mostra col·lectiva que reuneix 27 artistes contemporanis en dibuix, pintura i escultura i que es podrà visitar fins al 15 de setembre.
Hi trobarem peces de Pau Agustí, Sandra Aicart, Sònia Albert, Laia Arnau, Sit Cantallops, Carmen Dengra, Aina Dorda Duch, Marta Duran, Marta Floriach, Ana García, Inma Jordà, Ricard Jordà, Vanessa Linares, Catherine Lorton, Eduard Novellas, Miquel Ortega, Joan Poch, Jordi Prat Pons, Alberto Romero, Xavier Rosales Ico, Josep Serra, Olga Serral, Jaume Simon, Pia Sommer, Begoña Terradas, Pol Codina i Pere Fradera.
7. Criticar per xarxes socials
Les xarxes recullen opinions i estracanades
Opinar i criticar coses de Les Santes és una mena d’esport nacional pels mataronins, des de la sortida del cartell al disseny de la samarreta, la programació, la durada o la intensitat dels focs, la Crida de l’alcalde o qualsevol altre aspecte de la Festa Major. Aquest esport nacional ha trobat, amb la irrupció de les xarxes socials, una nova plataforma de difusió pel que és ben estrany que qualsevol decisió o novetat sobre Santes no sigui objecte d’alguna mena de debat o polèmica.
Per tant podem sentir-nos com si estiguéssim en un any de Santes normal criticant igualment, encara que no es faci. Si es fa perquè es fa i si no es fa perquè no es fa seria un raonament purament capgròs. Podem opinar sobre el Mataró s’enlaira interruptus, sobre el futur de la Festa, sobre el seu pressupost, sobre el cartell del 2021 perquè ja el coneixem o sobre el que vulguem. Parlar i criticar Les Santes també és fer Santes.
8. Vestir la samarreta
Recupera la teva col·lecció de samarretes antigues
La samarreta de Les Santes és la indumentària oficial de la Festa Major i, en molts casos, és una peça que queda arraconada a l’armari, que fins que no arriba la Festa següent com aquell qui diu no torna a sortir. Els més curosos les guarden, com a col·lecció, tantes samarretes dels diferents anys com es pugui. Una bona manera simbòlica de fer Santes és posar-se-la. Del 25 al 29, per exemple, una samarreta de Santes diferent per dia. Així anant pel carrer, com a mínim, es veurà l’enyor compartit de la festa.
I qui diu samarretes oficials diu alguna de les desenes que s’han fet i comercialitzat amb motius de la Festa Major per part de col·lectius o botigues. O el barret que el NEM compartia des dels seus comerços. No cal sortir al carrer vestits de Ruixada ni d’Escapada, però podem anar ‘vestits de Santes’ encara que no n’hi hagi.
9. Ballar el ‘Jo soc com tu’
Un mapa virtual situarà tothom que el balla
Amb la suspensió del Mataró s’enlaira també ens hem quedat, físicament, sense Dissantes. Aquest festival impulsat per la Fundació Maresme fallarà a la cita per primer cop des que en Santi com emblema i el ‘Jo sóc com tu’ com eslògan van arribar per quedar fixats com un dels missatges i elements intrínsecs de la Festa Major. La dimensió inclusiva i social de la festa i, alhora, un dels rituals -el de ballar la flashmob- més participatiu. Que no hi hagi Dissantes, però, no vol dir que ens hàgim de quedar sense tota la força del Jo sóc com tu. Al contrari.
La Fundació Maresme no només ha mantingut la cita amb el Jo sóc com tu, sinó que aquest any ha publicat una peça composta per Adrià Salas (La Pegatina) i cantada per una desena d’intèrprets que han passat per les Dissantes. I la podrem ballar participativament gràcies a la iniciativa d’un mapa virtual que ofereix a tothom que hi participi la possibilitat de gravar-se ballant la coreografia, sol, acompanyat, amb amics, familiars etc, i penjar-la a través d’un formulari online al núvol. Tots els vídeos penjats apareixeran en un mapa que permetrà visualitzar la de gent que se suma a l’eslògan “Obre els ulls i somriu, canviaràs el món”.
10. Fes tu el recorregut de Matinades
De Matinades només hi haurà el final
Aquest 27 de juliol no hi haurà Matinades, tal i com les entenem. Segurament hi haurà un toc simbòlic de la melodia especial amb la que els diferents grups de grallers avancen, des dels diferents barris a Santa Maria el dia de Les Santes. Serà a Santa Maria i vol ser un moment evocatiu, res més. Però no hi haurà parades, ni grups de gent, ni itineraris ni coets al cel que diguin que és la Diada de Santa Juliana i Santa Semproniana. Però això no treu que, sols o en la família, puguem fer el recorregut que habitualment escollim, sigui el mateix dilluns al matí o en qualsevol altre moment.
Si el confinament va fer despertar una ingent afició a fer esport a trenc d’alba, amb caminaires i corredors, per què no sortir i caminar com si ho féssim el 27 al matí? Els qui vulguin fer-ho més rodó, a més, poden escoltar música de gralles mentre caminen. Per simbologia que no quedi.
11. Tirar de vídeos passats
Joan Lorente està recuperant antigues transmissions aquest any
Les plataformes de vídeos estan farcides de desenes i desenes de gravacions d’antigues edicions de Les Santes que ens poden servir per recordar el que aquest any no tenim en viu. Moltes famílies de Mataró els deuen tenir a la carpeta de favorits, perquè són un recurs per amainar els petits de casa. En vídeo i per la pantalla, de la mateixa manera que durant setmanes hem hagut de treballar o relacionar-nos, podem recuperar els diferents actes icònics de la Festa Major. Val la pena esforçar-se en la recerca i anar enllaçant amb els vídeos recomanats. Podem arribar a autèntiques perles.
Si tirem de vídeos, a més, posarem en valor la tasca de molta gent que s’ha dedicat a gravar-los i editar-los durant anys i que gràcies a ells ara els tenim per matar el cuquet. Youtube i l’arxiu de Mataró Audiovisual ens poden fer el fet.
12. Escoltar la Missa de les Santes
La Missa és una peça operística de primer nivell
La Missa de Glòria de Mossèn Blanch és un tresor que massa vegades, bo i cantar-se a Santa Maria des de 1848, sembla que encara estigui amagat en alguna illa remota. Aquest any serà el primer des de 1938 que no es podrà interpretar aquesta missa cantada i operística el 27 de juliol a les 10h del matí. Una mancança patrimonial evident.
Una bona manera de fer Santes és aprofitar, qui les tingui a l’abast, alguna de les gravacions que hi han de la Missa de les Santes i escoltar-se-la a plaer, des del Kyrie a l’Agnus i els goigs. La seva última gravació no es troba a Spotify però sí a soundcloud o Youtube. En tot cas ja que no s’interpretarà amb tota la seva pompa a Santa Maria el matí del 27 es pot fer Festa Major escoltant-la a casa. I compartint-la i difonent-la.
13. Fer dormides amb les figures de casa
En Maneló és la novetat d'aquest any
La Dormida de totes les figures davant de l’Ajuntament és el ritual més idiosincràtic de Les Santes i segurament el que més es trobarà a faltar. Els balls propis, amb les músiques que els menuts se saben de memòria, sempre amb el mateix ordre, des dels Nans a en Robafaves. La Crida, les dues del 27, l’esbojarrada del 28 i el No n’hi ha prou! són els moments de màxim protagonisme al carrer de les figures. Aquest any no hi ha Dormides. Però les podem fer.
Gràcies a les diferents iniciatives particulars o compartides, motla quitxalla mataronina té les seves pròpies figures a casa. Siguin de plàstic com les de l’associació i15!, de cartró o de coixí. O sense ser ni tan sols en sí les figures. Hi ha moltes famílies que juguen a fer Dormides. Ara ho podran fer quan toca, per Santes.
14. Connectar amb Mataró Auiovisual
Del 25 al 29, programació especial
Mataró Audiovisual farà una programació especial durant Les Santes, del 25 al 29. Posar la tele i la ràdio de casa durant la Festa Major és un clàssic i podem no fallar a la tradició i aprofitar la programació que faran. Durant la Diada de Les Santes, a través de Mataró Audiovisual, es recordaran els grans moments de la Festa Major amb una programació especial que s’iniciarà amb la retransmissió de la Missa de les Santes des de la Basílica de Santa Maria i continuarà amb la recuperació d’alguns dels principals actes de la Festa.
Des d'avui i fins al 29 de juliol, Mataró Audiovisual engega una programació especial on es recuperaran els millors moments de Les Santes dels darrers anys. #Mataró https://t.co/oQNhoyYsBX
— Mataró Notícies (@MataroNoticies) July 24, 2020
15. Menjar i beure productes de Santes
De pastissos a begudes, passant per snacks
En una tendència creixent dels darrers anys, Les Santes han estat el motiu que ha motivat una sèrie d’iniciatives i productes propis relacionats amb la Festa Major, sobretot en l’àmbit de la gastronomia. Des de vins, caves i còctels especials -com el Semproniana- a dolços com el pastís especial o galetes amb motius de les figures. Alguns restaurants han elaborat menús per a l’ocasió i d’alguns obradors han sortit productes amb formes o inspiracions en el cartell de torn o les figures més estimades.
Una bona manera de fer Santes i, alhora, ajudar a les persones i comerços que fan una passa endavant i intenten emprendre és, encara que no siguin Santes, mirar de consumir com si ho fossin.
Comentaris (3)