Havia de fer la seva emissió inicial per la Cavalcada de Reis d'enguany però degut a motius interns del Departament de Presidència de l'Ajuntament van fer que el govern municipal retardés la data fi ns a les Santes. Al fi nal hauran estat Juliana i Semproniana qui faran sonar per primera vegada l'esperada ràdio municipal al 89.3 del dial el primer dia ofi cial de la Festa Major, el 25 de juliol, a partir de les sis de la tarda i fi ns que s'acabi la Crida, des de l'Ajuntament. Les dues patrones més els 164.162 euros pressupostats aquest 2006 en aquest concepte i els 232.805 destinats en les obres de posada en marxa.
Els mataronins, a banda de sentir l'enganxosa sintonia de Esto no Es Serio Band i escollida mitjançant concurs, podran fer-se a la idea de com serà seguir l'actualitat de la ciutat enganxats als auriculars o als altaveus de casa, seguint el pregó de la Festa Major. Els periodistes vinculats als serveis informatius de TV3 Anna Lasaga i Espartac Peran conduiran un programa especial. Són dues persones periodísticament parlant reconegudes, que han treballat perquè Mataró tingués aquesta emissora, i que Mataró Audiovisual [l'empresa pública que gestiona la ràdio] va considerar convenients, ha comentat la periodista i directora de Mataró Ràdio, Mei Ros, exresponsable del web municipal i cap de premsa de l'Ajuntament entre els anys 1982 i 2001. Un dels locutors, estarà a la Sala de Plens, on hi ha les autoritats, i l'altre, a peu de carrer, per captar les opinions dels ciutadans. Els dos periodistes comptaran amb la col·laboració de tres tècnics i entre tots cinc percebran uns simbòlics cinc cents euros de remuneració per la feina feta.
Els responsables de l'emissora han explicat que s'ha triat la Crida i el 25 de juliol per començar les emissions perquè és un dels dies amb més gran participació de la festa. La Missa és un acte que es fa tancat a l'Església; el dia 25 mana la vida, apunta Ros. A més, comenta que s'ha volgut jugar amb l'alegoria que suposa fer la primera emissió just quan comença ofi cialment, de facto ja serà el quart dia una nova edició de la Festa. De fet, les intervencions en les primeres hores de Mataró Ràdio aniran en aquest sentit: parlar sobre la nova emissora i l'inici de Les Santes de 2006. Aquest any, doncs, el pregó de la Festa es podrà seguir tant per TVM com per la ràdio.
Durant la resta de dies de les Santes, els qui sintonitzin el 89.3 sentiran les emissions de COMRàdio, interrompudes, de tant en tant, per petites desconnexions que anunciaran que Mataró Ràdio està emetent en proves i que recordaran el calendari de la festa. En acabar les Santes, se seguiran escoltant únicament falques, fi ns a l'11 de setembre, quan s'iniciaran les emissions regulars. D'altra banda, al tancament d'aquesta edició s'havia d'adjudicar la concessió dels informatius, la programació d'esports i la publicitat de l'emissora.
Transmissió via RDSI
El senyal de l'emissió no s'enviarà des d'una unitat mòbil, sinó a través d'una connexió telefònica de RDSI fi ns als estudis de la ràdio, al Centre Cívic del Pla d'en Boet, que estaran quasi a punt per ser estrenats al setembre, quan començaran les emissions regulars. Des d'aquí, l'enllaç de l'emissora enviarà el senyal cap al Parc Forestal, on hi ha les antenes dels serveis de la ciutat, i allà el senyal es rebotarà cap a les llars mataronines.
-
Un nou instrument del Pla de Comunicació
Amb la posada en marxa de la ràdio es fa un pas més en la implementació del Pla de Comunicació assumit pel govern (PSC, ICV i ERC). El document incloïa també l'edició del butlletí municipal; la creació d'una emissora radiofònica així com d'un canal públic de Televisió Digital Terrestre i un conveni de col·laboració amb TVMataró. Una nova política que suposa un gir copernicà respecte a l'actuació en aquest àmbit dels anteriors equips de govern de Manuel Mas. Durant la seva gestió, només van posar en marxa el web municipal, www.mataro.org. Aquest canvi de prioritats, generat, entre altres coses, per la marxa de Mas l'ha tirat endavant l'expeditiu regidor de Presidència, Esteve Terradas, amb plena confiança de l'alcalde, Joan Antoni Baron. A diferència del seu antecessor, ha cregut necessari tirar endavant nous instruments de comunicació sota l'argument que era una demanda ciutadana personifi cada en la dissolta Plataforma per la Ràdio. Si abans la màxima era ja hi ha privats que ho fan bé; no cal que l'Ajuntament faci mitjans propis, ara el discurs ha canviat de dalt a baix. Una postura que l'oposició (CiU i PP) ha vist des del primer dia com una operació de propaganda de l'alcalde, que necessitaria publicitar la seva imatge en l'escàs curs que li queda fi ns a les pròximes eleccions. Per desactivar part de les crítiques, Baron i Terradas van entregar a la presidència de la Comissió que ha creat Mataró Audiovisual a la regidora de CiU María José Recoder, periodista de professió. Això ha calmat les crítiques de CiU però no les del PP, que ha carregat de valent en diverses ocasions contra les intencions comunicatives del govern.
Instal·lacions de la nova radio municipal.
Comentaris