“Serà una de millors exposicions, potser la més important, que s’haurà vist mai a la ciutat”. Així de rotund es mostra el president de l’Associació Sant Lluc per l’Art, Antoni Luís, en referència a la mostra del pintor uruguaià Joaquín Torres Garcia, que exhibirà el Museu de Mataró i Can Palauet a partir del proper mes de gener. Una mostra per la qual l’entitat que presideix, que organitza la Biennal de pintura que porta per títol el nom del pintor, ha lluitat de valent per portar-la a la ciutat. Es tracta de l’exposició ‘Torres García. Darrere la màscara constructiva”, organitzada per la Fundació Caixa Girona, que s’inaugura aquest dijous a la sala Fontana d’Or de Girona. L’Ajuntament ha confirmat que l’exposició es podrà veure a Can Palauet i al Museu de Mataró entre els dies 18 de gener i 17 de febrer de 2008.
Luís explica que perseguien l’objectiu de portar aquesta exposició a Mataró des de que sabien que Girona l’acolliria. “Llavors van demanar col•laboració a l’Ajuntament de Mataró, que hi ha intervingut molt directament. Nosaltres hem estat els impulsors de la iniciativa, però ells han estat els negociadors de fons”, afirma. Segons el president de la Sant Lluc, l’exposició serà “una fita artística” per la ciutat, ja que Torres Garcia està considerat, com recorda el mateix Luís, “un dels 50 artistes més destacats del segle XX”.
Joaquín Torres Garcia (Montevideo, 1874 – 1949) és fill de Joaquim Torres Fradera, mataroní que va emigrar a l’Uruguai. Amb 16 anys, el pintor va decidir emigrar, davant les mancances en matèria de formació artística que patia el país que el va veure néixer. Així, amb tota la seva família, van traslladar-se a Mataró, ciutat on s’hi van estar durant un any i on Torres García va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis. Tot i que més endavant viuria a altres ciutats catalanes, com Barcelona o Terrassa (per acabar tornant a l’Uruguai) el seu nom va quedar per sempre lligat a la capital del Maresme. Una bona prova és la il·lustració de l’estació de tren mataronina que apareix al seu llibre Historia de mi vida (editat el 1939, i que es pot veure actualment a l’exposició “Travelling circular” a Ca l’Arenas), que serveix de logotip per a la Biennal que organitza la Sant Lluc. “Podem dir que és l’artista amb arrels mataronines que ha obtingut una major projecció universal”, apunta Luís.
Constructivisme i art primitiu
L’artista uruguaià és conegut com a un dels grans exponents del constructivisme, una corrent artística basada en el cubisme, sorgida arrel de la Revolució Russa, que promou una estètica i un disseny construït de manera matemàtica i associat a la producció industrial. Tanmateix, “Torres Garcia, darrere la màscara constructiva”, es fixa en la faceta més desconeguda del pintor, aquella relacionada al primitivisme, amb influències de les arts egípcies, precolombines o tribals. El comissari de l’exposició a Girona, Marc Doménech, va destacar en la seva presentació que mai s’ha realitzat una mostra de Torres Garcia prenent aquest punt de vista. Entre les 77 obres que es podran veure hi ha una extensa selecció d'olis, fustes i dibuixos, realitzats entre 1924 i 1945, molts dels quals mai s'han exposat a Catalunya o Espanya.
Port constructif
Comentaris