L'escarbat Tomicus, en el tronc d'un arbre del Maresme mort pels efectes d'aquesta espècie. Fotos. R. Gallofré
L'escarbat Tomicus, en el tronc d'un arbre del Maresme mort pels efectes d'aquesta espècie. Fotos. R. Gallofré

capgros.com / ACN

El tomicus comença a perdre força als boscos del Maresme

La plaga de l'escarabat tomicus està perdent intensitat en els darrers mesos després d'anys causant estralls als arbres del Maresme

Un estudi del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació determina que la plaga de l'escarabat tomicus que ataca des de fa anys els boscos del Maresme està perdent intensitat. Els tècnics atribueixen el comportament de la plaga a la pluviometria dels darrers anys i a l'impacte de les inversions realitzades sobre el terreny per combatre la plaga.

En els últims cinc anys s'hi ha destinat 862.000 euros i s'ha actuat sobre 690 hectàrees forestals. Per aquest 2021 s'ha anunciat una inversió de 200.000 euros més que serviran per dur a terme actuacions en unes altres 160 hectàrees de bosc afectades.

Pins maresmencs afectats pel Tomicus. Foto: R. G.

Pins maresmencs afectats pel Tomicus. Foto: R. G.

L'origen de la plaga va ser la sequera acumulada dels anys 2015 i 2017. La manca d'aigua, afegida a l'excessiva densitat arbòria dels boscos del Maresme va anar provocant una disminució constant de nutrients per als arbres. La debilitació dels pins va propiciar la creació d'un entorn idíl·lic per al desenvolupament de la plaga.

Per combatre-la, el Departament ha actuat en quinze municipis tallant i triturant la fusta afectada pel tomicus. Fins ara, aquest és l’únic mitjà que s'ha demostrat efectiu per a la disminució de la plaga, ja que s'evita que les larves es facin adultes i es continuï expandint a més territori.

Comentaris (1)

Montserrat Fa 11 mesos
La tal.la d'arbres afectats i la neteja del sota bosc ha anat molt be tant per evitar l'extensió de la plaga com per tallafocs realment necessaris per evitar la desertització del bosc del Maresme. Tant de bo la pluja ens acompanyi amb més freqüència.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive