Un tercer túnel per sota Barcelona per connectar les Rodalies del Maresme i el Baix Llobregat
Un tercer túnel per sota Barcelona per connectar les Rodalies del Maresme i el Baix Llobregat

Un tercer túnel per sota Barcelona per connectar les Rodalies del Maresme i el Baix Llobregat

L’Associació fem Vallès proposa la infraestructura, arran de litoral, per acabar amb els actuals ‘cul d’ampolla’ de les línies de tren

Un tercer túnel subterrani a Barcelona per millorar la connectivitat de la xarxa ferroviària i connectar l’R1 i l’R2, les Rodalies del Maresme i les del Baix Llobregat. Aquesta és la innovadora proposta estudiada i presentada per l’associació femVallès. Aquest tercer túnel milloraria molts dels problemes d’enllaç i circulació de la xarxa ferroviària a dins de Barcelona, manté l’entitat. 

FemVallès és una entitat que, en certa manera, funciona de lobby o think tank per a la correcta integració metropolitana, especialment de les dues comarques del Vallès on està radicada l’entitat. Reuneix diferents veus empresarials, sindicals, col·legials, socials i una universitat per a un total de 23 entitats unides. Les seves propostes i posicionaments no són una balconada. 

Un tercer túnel pel litoral

Segons els promotors del projecte, que l’han presentat al Col·legi d’Arquitectes,  “ra per ara, els túnels de Rodalies per Barcelona es troben saturats per l’efecte “cul d’ampolla”; moltes línies convergint en un sol punt de la xarxa. Barcelona només disposa de dos túnels ferroviaris per travessar la ciutat, aquests estan al límit de la seva capacitat, paralitzant així la possibilitat d’augmentar freqüències o l’establiment de nous serveis”. 

Aquesta nova proposta de túnel se suma a d’altres ja estudiats, com el que preveu el Pla Territorial Metropolità de Barcelona, amb l’excavació d’un túnel des de Castelldefels a Plaça de les Glòries per sota la Diagonal. “Però fins ara tots els projectes dibuixen llargs i costosos túnels, en canvi, el traçat pel litoral resoldria el problema de capacitat de la xarxa amb només 2 quilòmetres i mig de nou túnel. Una diferència de cost difícil de debatre”, afirmen.

WhatsApp Image 2023 03 09 at 15.38.15
La proposta presentada


El nou esquema proposat permet independitzar els túnels de manera que s’eviten cisallaments i es guanya capacitat sense perdre les estacions d’enllaç entre els tres corredors. Es reduiria així la pressió sobre les estacions de Sants i la futura Sagrera, actualment al límit de la seva capacitat. El nou túnel permetria generar una important, nova i cèntrica estació de Rodalies en el Moll de la Fusta. 

La proposta té una gran importància per la Regió Metropolitana de Barcelona, perquè permetria l’establiment de dues línies circulars, tot servint el Vallès, el Baix Llobregat i el Barcelonès. L’esquema resultant de la proposta crearia tres corredors ferroviaris de Rodalies per Barcelona, dos d’ells farien parada a Sagrera, dos farien parada a Sants i un faria parada a ambdós. Les tres quedarien connectades per FGC entre Passeig de Gràcia i Plaça Catalunya i per la L3 i L2 entre Pl. Catalunya i a nova estació proposada al Moll de la Fusta. 

Segons femVallès el nou túnel no requeriria tuneladora i podria construir-se per pantalles a cel obert, ja que circularia a poca profunditat. El punt més complex de l’obra seria el pas sota la ronda litoral i la línia 4 del metro. Barcelona Mar Les obres podrien acompanyar-se d’una renovació urbana del Moll de la Fusta per configurar la nova centralitat urbana de la futura estació. “El Moll de la Fusta és un espai històric de propietat municipal que es va reurbanitzar amb poc èxit quan es va construir la ronda litoral. Amb aquestes obres es generaria una oportunitat per reconsiderar l’espai. Integració urbana a la Marina del Prat Vermell”, defensen. 
 

Comentaris (4)

Joan Coromines Fa 6 mesos
Per proposar, que no quedi. Ara això es impossible, el dineral que costaria esta fora d´òrbita.
no Fa 6 mesos
aleshores els de Mataro tindrem lluny el centre neuralgic i laboral de barcelona que és la plaça Catalunya i passeig de Gràcia. Gastar diners per no res i segur segur que no augmentaran ni milloraran el transport public com sempre fan, gasten diners per comissions d'obres però per millorar el transport public i frequència i més qualitat mai de la vida ho fan aquests politics que solament miren per les seves butxaques i interessos.
Eloi Fa 6 mesos
Clar, ho proposen del Vallès i es queden les 3 parades cèntriques de BCN: Pl Catalunya, PG Gràcia i Sants per ells. Pels del maresme, baixar a Sagrera i canviar de mode de transport per arribar al centre.
Yago Fa 6 mesos
Bona proposta

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive