Més de 200 veïns van participar diumenge, dia 5, en diverses activitats festives i reivindicatives celebrades a l'altura de Premià de Mar de la N-II per reclamar la gratuïtat dels peatges del Maresme i la conversió de la N-II en una via urbana. Al tall circulatori organitzat per la Plataforma Camí Ral de Premià de Mar, que va durar des de les onze del matí i fins les dues del migdia, s'hi van afegir una cinquantena de veïns de Vilassar de Mar, que hi van arribar en manifestació des de la seva població. La música, els jocs, el teatre, un castell inflable i diverses activitats han mantingut distrets als manifestants. En la mateixa reivindicació es van concentrar una cinquantena més de persones al peatge d'Alella.
Aquesta setmana es commemoren els 40 anys de la primera autopista de peatge d'Espanya, la que uneix Montgat amb Mataró. Els veïns del Maresme, així com la majoria dels seus ajuntaments i alguns diputats, en reclamen la gratuïtat i la conversió de la Nacional II en una via urbana. Aquesta concentració es fa des del 2003, però la d'aquest any tenia un significat especial per l'efemèride.
A dos quarts d'onze del matí una cinquantena de persones de Vilassar de Mar van sortir de l'Ajuntament i es van dirigir a Premià de Mar, on es van trobar amb les activitats que van convertir la carretera en un passeig durant tres hores. Rafael Anguera, membre de la plataforma cívica impulsora de la protesta, va afirmar que la C-32 “és la variant real de la N-II” i per això en demana el trasllat. Anguera també va denunciar “l'immobilisme” de l'Estat, que “no ha fet res”, i va explicar que el diàleg amb l'administració està “totalment esgotat” perquè no tenen “la més mínima intenció” de fer-los cas. Per això, va advertir, “les mobilitzacions s'intensificaran” ja que “no ens donen cap més opció”. Ha explicat que a més del suport de ciutadans i polítics han recollit 15.000 signatures “per exigir que ens treguin aquesta carretera assassina”.
'Menys peatges i més transport públic'
Per altra banda, a partir de les dotze del migdia i durant una hora una cinquantena de veïns es van concentrar al peatge d'Alella amb pancartes. Aquests veïns van acabar la concentració amb un aperitiu a la mateixa autopista. L'alcalde de la població, Andreu Francisco, va explicar que fa cinc anys que els alellencs van decidir començar una campanya per aconseguir l'alliberament del peatge, que va durar dos anys.
Actualment, i des de finals del 2006, els habitants d'Alella no han de pagar peatge. Francisco explicar que amb la concentració es vol reivindicar “la seva supressió total i la gratuïtat per tots els residents a la comarca”. L’alcalde considera que hi ha un “greuge comparatiu important” entre les persones que viuen al Maresme i altres comarques de l'entorn perquè “hem de pagar una autopista per poder-nos desplaçar”. Francisco també demanat al Govern que faci una esforç d'inversió per millorar el transport públic al Maresme.
Aquesta és la segona jornada reivindicativa al voltant de la NII, després que el passat dijous dia 2 prop d'una cinquantena de persones es concentressin a la rotonda que hi ha a la sortida del peatge de Vilassar de Dalt, a l'autopista C-32, per reclamar que la via sigui gratuïta. La manifestació va tenir un caire lúdic i festiu i va estar presidida per un gran pastís d'aniversari per celebrar, de manera irònica, els 40 anys de l'autopista. Els manifestants, prop de mig centenar de persones, han cantat, fins i tot, la cançó d'aniversari i han brindat amb cava. Un grup de timbalers ha amenitzat la trobada ciutadana, que ha rebut el suport d'alguns Ajuntaments.
Una cinquantena de manifestants han reivindicat al peatge d'Alella que la gratuïtat que tenen com a veïns d'aquesta població s'ampliï a tots els residents del Maresme.
Comentaris