Un grup de joves menors tutelats surt de l'alberg del Masnou, el 5 de juliol de 2019. Foto: ACN
Un grup de joves menors tutelats surt de l'alberg del Masnou, el 5 de juliol de 2019. Foto: ACN

Una sortida per als joves migrants vulnerables del Maresme

El projecte Sostre 360 s'aplica al Masnou, Canet i Arenys i el perfil majoritari són nois immigrats arribats recentment a Catalunya sense documentació ni llar estable

El Masnou, Arenys de Mar i Canet de Mar són els tres municipis del Maresme que implemenetaran el projecte 'Sostre 360', una iniciativa de la Generalitat que ofereix acompanyament personalitzat a joves vulnerables majors d'edat al carrer i/o sense llar estable. El perfil majoritari són nois immigrats, arribats recentment a Catalunya, sense documentació i amb poca capacitat d'adhesió a serveis socials o altres projectes d'atenció a les persones joves. Els tres municipis del Maresme on s'aplica el projecte han viscut problemes de seguretat i convivència amb joves extutelats, que han generat greus tensions veïnals, i el projecte vol intentar reconduir la situació oferint una alternativa a aquest col·lectiu. 

Per a joves entre 18 i 24 anys, molts en situació de sensellar

A Canet i Arenys de Mar serà el Consell Comarcal qui coordinarà el projecte, que se centrarà en 20 joves en estat de vulnerabilitat, ja siguin residents o en situació d’itinerància per la comarca. Segons informen des des de l'organisme, l'objectiu del Projecte Sostre 360º és ajudar a joves d’entre 18 i 24 anys en situació de sensellar a assolir la seva emancipació i integració social. Les intervencions dels i les professionals volen evitar la cronificació de la situació de vulnerabilitat i, en alguns casos, de deteriorament físic i de salut mental. També es preveu dotar-los d’una alternativa habitacional en els casos en què sigui necessària.

Aquesta setmana s’ha donat el tret de sortida amb la constitució de la Comissió Gestora, que treballarà en la valoració i diagnòstic inicial de la situació del o la jove i de les seves necessitats. També identificarà els recursos de la xarxa i donarà suport en la derivació a altres serveis i projectes. En concret, s'oferirà als joves acompanyament a l’autonomia personal, en forma de suport a la vida quotidiana, rutines domèstiques i hàbits saludables; vetllar per la convivència dins i fora del recurs habitacional i vinculació del o la jove als recursos de l’entorn.

Línies d'actuació

  • Acompanyament per assolir l'autonomia personal en la vida quotidiana
  • Suport per aconseguir documents legals i tramitar la regularització administrativa
  • Formació i inserció laboral, i assoliment de competències lingüístiques i instrumentals bàsiques
  • Facilitar l'accés a la xarxa sanitària normalitzada, vetllar per la seva salut física i mental i desenganxar-se de les drogues

També hi haurà suport en processos administratius, legals i judicials, és a dir, acompanyar en l’obtenció de documentació legal i els tràmits per a la regularització administrativa i vincular al jove amb assistència jurídica. A banda, es treballarà en el suport en la formació i l a inserció sociolaboral, entès com un acompanyament en el procés de formació i inserció laboral. A més, es vol promoure l’assoliment de competències lingüístiques i instrumentals que permetin un bon desenvolupament i arrelament social, tot facilitant l’accés al món laboral i fomentant la seva autonomia en la recerca de feina. Per últim, en l'àmbit de la salut, es facilitarà  l’accés a la xarxa sanitària normalitzada, acompanyar en l’inici de processos de deshabituació a substàncies addictives i promoure la salut emocional i física.

Integrants del programa de mentors de Canet. Foto: Ajuntament Canet de Mar

Integrants del programa de mentors de Canet. Foto: Ajuntament Canet de Mar

Municipis amb problemes de convivència

Canet de Mar i El Masnou han estat dos dels municipis on s'han viscut més problemes de convivència amb els joves migrants extutelats, també coneguts com a Menas. En el cas del Masnou va acabar derivant en l'assalt al centre on s'allotjaven el juny de 2019, un incident que ha acabat a judici amb penes de presó per a diversos dels assaltants. A Canet també s'han repetit els problemes arran de fets com una presumpta agressió sexual que hauria comès dos menors, també el 2010¡9. La tensió va anar escalant fins al punt que un home va entrar amb un matxet a un centre de menas del municipi. L'equipament en qüestió, a l'igual que el del Masnou, romanen actualment tancats. 

A municipis com Canet de Mar ja s'hi han organitzat iniciatives de cara a millorar les oportunitats i les condicions de vida dels joves migrants en situació de vulnerabilitat. Entre elles, una xarxa de mentors d'aquests joves de cara a facilitar-ne la integració al municipi i a la societat d'acollida. 

Comentaris (20)

VERGONYA Fa 1 any
AQUI NO ELS VOLEM. FORA ! !
Albert Fa 1 any
Qui vulgui acollir, q obri les portes de casa seva i ho faci amb els seu temps, recursos i responsabilitats. La resta és hipocresia i un mòdus vivendi per molta gent i una despesa q mai tindran els nostres joves. Al Canada, el govern dona ajudes a les famílies q acullen, i només donen permís de residència al total d acollits en aquestes condicions. Per cert, d aquesta manera consegueixen integrar i dobar feina, al 96% dels nouvinguts
ACOLLIM Fa 1 any
Mai es solucionarà amb resultats ràpids i simples com els comportaments xenòfibs que s'estan produint. Algu s'ha plantejat que son menors, molts venen amb 12 anys, que arriben sols en unes condicions nefastes i estan totalment perduts? Venen treballar i buscar un futur millor i es troben en dificultats en els papers, ells mateixos prefereixen treballar que rebre ajudes (no és gaire quantitat). Posem-nos al seu lloc, no ho tenen gens fàcil, i menys si la comunitat els rebutja. NO GENERALITZ
Julia Fa 1 any
Mai es solucionarà amb resultats ràpids i simples com els comportaments xenòfibs que s'estan produint. Algu s'ha plantejat que son menors que arriben sols en unes condicions nefastes i estan totalment perduts? Venen per treballar i aconseguir un futur millor i es troben amb dificultats en obtenir papers, ells mateixos preferirien treballar que obtenir ajudes (no és gaire quantitat). Posem-nos al seu lloc, no ho tenen gens fàcil i menys si la comunitat els rebutja d'aquesta manera.No general
Jaume Fa 1 any
Us esteu equivocant... I ho pagarem caríssim.... No teniu dret a gastar els nostres diners amb aquesta gent un bitllet i a la seva terra.... Aquí fins que no sorti un partit amb collons no farem res de bo.... Si tant voleu ajudar envia'l a casa seva i del teu sou el mantens més a més fins que es jubili.... Tots vosaltres sou carcoma com ells
Anònim Fa 1 any
De momento todos los de la fotografía tienen trabajo gràcies a ellos y muchísimos más vivienda de este rollo que se llama insertar en la sociedad, mientras nuestros jovenes tienen que emigrar en busca de un futuro ya que su propio país se ha olvidado de ellos, y los que se van estan super preparados, y no van a pedir subvenciones ni a robar si no a buscarse un futuro que aquí se les ha negado.
La parte contratante Fa 1 any
Donde mejor están es en su país. Nigeria tendrá 400 millones de personas en 2050 y todos quieren venir aquí. Sólo Nigeria. Esto es un caos con el buenismo de la izquierda. Los barrios degradados, pobres, inseguros... El 50% de las ayudas van a los inmigrantes, y los que hemos pagado impuestos varias generaciones, tiesos. Con 6 millones de parados reales, los sin papeles a su país por vía de urgencia.
Xavi Fa 1 any
Eso, saquémoslos a pasear, hagámonos una foto y... todos contentos. En unos meses, estos jovenes serán ladrones, okupas, kakos, violadores, alborotadores... Dinero tirado otra vés más.
Àurea Fa 1 any
Per què hem de gastar tants diners en aquests menors?? Són responsabilitat dels seus pares. I a sobre, ajudes i més sjudes a qui ens roba a diari.
Cap a casa. Fa 1 any
No té cap sentit que el nostre sistema hagi de pagar la formació dels joves extrangers. Molts d´ells cauen en la delinquencia per no tenir uns pares o familiars aprop. Això no funciona. Ho sabem tots. Ells i nosaltres. És indecent la quantitat de recursos que és destinen a aquests projectes que son fallits abans de començar. Desperteu, collons !!! Quina xusma de polítics. De veritat nomès hi ha un partit que ho veu?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive