El Consell Comarcal disposa d'un Servei d'Acollida de persones nouvingudes que durant el 2021 va doblar la seva activitat. En total va atendre 1.857 persones per a informar-les, orientar-les i derivar-les als recursos adients, un 49,73% més que al 2020 (un any molt marcat pel descens d'activitat a causa del confinament). A banda, van augmentar un 40,15% el nombre d’intervencions, un 144% el nombre de cursos realitzats i un 137% la quantitat de persones acreditades.
El Servei d'Acollida del Consell Comarcal intervé en els municipis de menys de 20.000 habitants (és a dir, que ciutats com Mataró en queden fora perquè ja tenen el seu propi servei) i també gestiona els serveis municipals d’acollida del Masnou, Premià de Mar i Vilassar de Mar. L'objectiu és facilitar l’autonomia personal de totes les persones nouvingudes als municipis, de cara a afavorir la seva inclusió a la societat d’acollida i garantir el seu accés, en igualtat de condicions, als recursos i serveis municipals.
El servei de primera acollida també atorga certificats oficials en l’àmbit competencial de la Generalitat i dels ens locals, un cop acreditats els divesos mòduls cursats. Aquests certificats serveixen per exemple com a informes d'integració social per a la renovació de residència temporal o d'arrelament social. Entre les formacions a acreditar, hi ha el mòdul de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. L’any passat es van realitzar, de forma presencial i telemàtica, 22 cursos de 16 hores de durada. Els seus continguts es van centrar en el coneixement del funcionament de la societat catalana, dels serveis públics, del marc jurídic en estrangeria i d’aspectes relacionats amb la convivència ciutadana i la participació.
L’any passat el servei d’acollida va atendre 1.186 persones. Un 69% dels casos estaven en situació administrativa irregular és irregular i el 31% restant la tenien regularitzada. Majoritàriament es troben en la franja d’edat entre els 26 i 40 anys (el 52% del total) i són de 58 nacionalitats diferents, sent les més destacades la marroquina (27%), l’hondurenya (11%) i la senegalesa (7%) i la colombiana (6%). El 68% de les persones ateses es troba activa laboralment, el 28% inactiva, el 3% aturada i l’1% jubilada.
De les 1.857 intervencions, un 55% de les quals estan relacionades amb els informes d’estrangeria (adequació de l’habitatge per al reagrupament familiar, grau d’integració d’una persona immigrada per accedir a l’arrelament social i renovació de la residència temporal). També s’han fet intervencions -entre d’altres- en règim comunitari, nacionalitat espanyola i empadronament.
Comentaris (10)