La restauració completa de Burriac val 570.000 euros. Foto: Diputació de Barcelona
La restauració completa de Burriac val 570.000 euros. Foto: Diputació de Barcelona

La restauració completa de Burriac val 570.000 euros

La Diputació enllesteix el Pla director del Castell i quantifica la inversió necessària

Completar la restauració del Castell de Burriac, fent-hi totes les accions necessàries per a la seva preservació i pla d’usos costarà 570.000 euros. És la xifra a la que ascendeix el càlcul fet per la Diputació de Barcelona i que ja està sobre la taula de l’Ajuntament de Cabrera de Mar.

La Diputació de Barcelona ha realitzat el Pla director del castell de Burriac, un conjunt monumental medieval declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), així com d’un poblat ibèric que s’estén pel vessant sud, situats dins el Parc de la Serralada Litoral. L’objectiu del Pla, que ha estat lliurat a l’Ajuntament de Cabrera de Mar, és analitzar aquest conjunt patrimonial des de diverses òptiques, a fi de definir i valorar les actuacions que es considerin necessàries per a la seva preservació i ser també un instrument tècnic i econòmic que permeti programar futures actuacions encaminades a assolir aquest objectiu.

El Pla d’ha elaborat a partir d’analitzar a situació actual, l’estat de conservació i el funcionament del conjunt. Així, el treball avalua la problemàtica general i identifica els dèficits i mancances des dels punts de vista estructural, constructiu, funcional i normatiu. També planteja un programa d’usos compatible i adaptat al monument i a les necessitats i disponibilitats del municipi

L’estudi també proposa i valora econòmicament les actuacions que es consideren necessàries per tal d’assolir l’objectiu final de la restauració completa del conjunt. El conjunt d’intervencions a realitzar preveu unes inversions per valor de 570.000 euros.  

Castell de Burriac / Romuald Gallofre
Castell de Burriac / Romuald Gallofre

 El pla estableix així 5 fases a desenvolupar partint de l’actual situació del Castell de Burriac:

 • Restauració d'elements medievals on no s'hi va actuar a la restauració de 1994

 • Reparació de les actuacions de 1994

 • Millora de la seguretat i de les condicions d'ús

 • Condicionament del recinte sobirà: la cisterna, la capella, la torre i els espais lliures de l'àmbit

 • Il·luminació del castell


Conjunt monumental del turó de Burriac

El turó de Burriac conserva al cim importants restes d’un castell medieval, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), així com d’un poblat ibèric que s’estén pel vessant sud. La seva primera notícia documental data de l’any 1023, quan s’esmenta com a castell de Sant Vicenç, atenent al nom de la capella d’aquesta advocació.

El conjunt monumental es composa d’un recinte murat de planta irregular que s’adapta a l’orografia del terreny i en el qual es distingeixen els recintes jussà i sobirà. En destaquen la torre, de planta circular, i les restes de la capella de Sant Vicenç. En general, l'aspecte correspon a l’edifici del segle XV, amb alguns testimonis de construccions del segles X-XI, així com vestigis d’una cisterna d’època romana. Des del cim del turó es domina visualment la vall de Cabrera i bona part del Maresme i del conjunt del Parc de la Serralada Litoral.

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive