Salvador Floriach, productor de roses del Maresme, inspecciona les flors al viver. Foto: ACN
Salvador Floriach, productor de roses del Maresme, inspecciona les flors al viver. Foto: ACN

capgros.com / ACN

Productors de flor maresmencs veuen perjudicial la campanya d'Òmnium sobre la rosa groga

Asseguren que la producció local és vermella i que la importació massiva de varietats d'un altre color "serà un problema per a tothom"

Els productors de flor, un sector amb gran arrelament al Maresme, alerten que la campanya d'Òmnium Cultural perquè durant la diada de Sant Jordi es regalin roses de color groc en solidaritat amb els presos polítics, en lloc de la tradicional rosa vermella, pot suposar importants problemes per al sector. Dels aproximadament set milions de roses que es venen a Catalunya aquest dia, només entre un 15% i un 20% són de producció local i, d'aquestes, la pràctica totalitat són vermelles. "Si hi ha rosa groga no serà nostra i haurà de venir d'altres llocs", explica Salvador Floriach, un dels productors més importants del Maresme. En aquest sentit, des del sector alerten que una importació massiva d'altres varietats per satisfer la demanda del color groc pot acabar afectant també a floristes i majoristes, tant per l'augment de preus que pugui aplicar el mercat exterior com per manca d'estocs.

A més de les possibles conseqüències econòmiques que pugui suposar per al sector de la flor tallada aquesta campanya d'Òmnium, els productors també posen en dubte la seva eficàcia. Expliquen que per importar un volum important de rosa groga, com perquè s'acabi visualitzant la presència d'aquest color durant la diada, les complicacions logístiques són múltiples. Tota la producció haurà de venir de l'estranger, ja que la producció groga que es fa a Catalunya és pràcticament residual, com la de la resta de colors que no siguin el vermell. "El 95% de la producció és vermella", assegura Floriach. La resta de colors que es venen per Sant Jordi provenen majoritàriament d'Holanda.

foto 3322734

En aquest sentit, els productors avisen que aconseguir al mercat exterior tanta quantitat de roses per a un dia determinat pot suposar, d'entrada, un augment de preus en origen, a més de la dificultat afegida que pot suposar trobar prou estoc: "Suposant que existís tanta planta com per satisfer la demanda, no crec que totes estiguin programades per Sant Jordi". Aquest productor del Maresme també explica que la rosa necessita "com a mínim 60 dies des de que es poda fins que surt la flor" i que perquè una planta produeixi al 100% "necessita un any de vida". En aquest sentit es pregunta si ja fa un any algú s'esperava que el context polític seria el que és i que el color groc tindria tanta rellevància.

Òmnium Cultural proposa que durant la diada de Sant Jordi es regalin roses de color groc en solidaritat amb els presos polítics, en lloc de la tradicional rosa vermell

Amb tot, els productors consideren que la campanya de la rosa groga pot suposar un problema per a tothom: "Al florista li demanaran més groga i tindrà més problema per aconseguir-la i a nosaltres ens en demanaran i no en tenim". Floriach també es pregunta que si el consumidor s'acaba fent seva la flor groga la comprarà de més o si directament substituirà la vermella.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive