El primer niu de tortuga careta al Maresme aquest any
El primer niu de tortuga careta al Maresme aquest any

El primer niu de tortuga careta al Maresme aquest any

Un niu a Malgrat de Mar presenta 130 ous: s'han mantingut 90 ous al niu de la platja i la resta han estat traslladats al CRAM

vlm capgros 01
 

Les tortugues careta (Caretta Caretta) han tornat al Maresme per fer niu. Concretament aquest dilluns ha aparegut a Malgrat de Mar un niu amb fins a 130 ous de l’espècie Caretta caretta. El mateix dia també se n’ha localitzat un altre al delta de l’Ebre, en aquest cas de 80. És el primer niu al Maresme d’aquesta temporada i seguint els protocols 90 dels ous s’han traslladat al CRAM.  

L'avís del niu de Malgrat de Mar l'ha donat un particular a través del 112 aquest mateix dilluns. El niu presenta 130 ous, un dels quals estava trencat. S'han mantingut 90 ous al niu de la platja i la resta han estat traslladats al CRAM i al CRARC. En l'operatiu també ha col·laborat la Policia Local i l'Ajuntament de Malgrat de Mar.

Tot just comença la temporada

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d'octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d'agost fins a mitjans o finals d'octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament hi havia hagut presència d'exemplars de juvenils i subadults que s'hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Per garantir la viabilitat de la cria d'aquesta espècie, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina els operatius per protegir aquests nius, en els quals també prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, el CRAM, el Cos d'Agent Rurals, la Xarxa de Conservació de la Natura, la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona. Enguany s'han introduït millores en el protocol que es segueix quan es localitza un niu per tal de fer-lo més eficaç i millorar la presa de decisions (per exemple, si cal traslladar el niu o guardar alguns ous per incubar-los en captivitat). També s'han introduït millores en altres aspectes que tenen a veure amb la presa de mostres científiques i veterinàries o el marcatge d'exemplars, entre d'altres.

  • L'any passat no es va localitzar cap niu a la costa catalana, mentre que el 2021 se'n van trobar cinc.

Les notícies al teu Whatsapp

  • Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
  • També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.
El niu, un cop protegit
El niu, un cop protegit

Com hem d'actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?


Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d'incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l'ésser humà en aquest procés.

En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d'emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de Vulnerable.
 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive