La vil·la romana del Roser, a Calella (Maresme), va ser un centre vinícola i de producció d'àmfores de la Laietània al segle I. Se'n té coneixement des de fa gairebé mig segle, però durant anys va quedar abandonat sota un aparcament que donava servei a l'Hospital de Calella. Les restes han tornat a reeixir en els últims mesos perquè en aquest solar s'hi ha projectat un supermercat i pisos de protecció oficial. El projecte inclou conservar les restes i fer-hi un subsòl arqueològic que es pugui visitar. Al municipi, però, no tothom ho veu bé i una plataforma ciutadana ha iniciat una recollida de signatures per demanar que s'aturi el projecte del supermercat i que El Roser sigui Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).
Tot i que les restes es conservaran, la plataforma ciutadana no creu que el més idoni sigui que el patrimoni quedi amagat sota els aparcaments de la cadena de supermercats. El projecte preveu dos nivells d'aparcament, un supermercat en superfície i a les plantes superiors l'Ajuntament de Calella hi farà pisos de lloguer assequible. "Donat el valor històric i la bellesa de la zona s'ha iniciat un moviment popular per aturar la construcció de l'Aldi a sobre d'aquesta part del jaciment, el qual restaria invisibilitzat i soterrat". Cal, diuen, obrir un debat ciutadà sobre "la recuperació de tot el jaciment de la vil·la romana".
En aquest sentit, demanen a totes les forces polítiques representades al ple municipal que convoquin un ple extraordinari per declarar el jaciment com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). La plataforma també anima a la ciutadania que presenti instàncies al consistori demanant aquesta protecció. Des de l'Ajuntament asseguren que la prioritat és "preservar, estudiar i museïtzar" el jaciment sense necessitat d'aturar el projecte del supermercat: "El nostre model de museïtzació és el de ciutats amb tradició en aquesta mena de temes com Badalona". El govern municipal agraeix la inquietud ciutadana per les restes però nega que el projecte les pugui malmetre.
"És un actiu de Calella que no permetrem que es malmeti. Juntament amb la propietat estem vetllant perquè les coses es facin bé i la museïtzació de les runes del Roser està de tot garantit. No entrarem amb cap polèmica, ni contenciós dialèctic amb aquells que veuen diferents les coses", assegura l'Ajuntament.
Les darreres excavacions
Una de els codirectores de les excavacions que s'estan duent a terme, Almudena Garcia, explica que la intervenció que s'està fent actualment ha permet descobrir una part de les termes i la casa del propietari de la vil·la, ja que fins ara només es coneixia la zona destinada al centre de producció d'àmfores i de vi. Un dels valors més importants d'aquestes restes, detallen les arqueòlogues, és el seu bon estat de conservació. Les parets de les edificacions, per exemple, tenen una alçada "considerable" que no es troba en altres jaciments similars. El seu estudi, expliquen, contribuirà a un coneixement "més ampli" de la producció vinícola en el conjunt del Maresme.
Els treballs actuals, però, no exhauriran tots els nivells arqueològics. Segons detalla Almudena Garcia s'arribarà a una cota que faci possible continuar l'excavació en el futur, malgrat les restes quedin amagades en el subsòl del supermercat. "Es continuarà excavant i museïtzant", assegura la directora dels treballs. Sobre la polèmica que ha generat la construcció del supermercat, l'arqueòloga diu que és un fet "habitual" i apunta que fins i tot moltes vegades només es documenten les troballes i no s'arriben a conservar les restes: "En quest cas, des del primer moment es va vetllar perquè es conservin i puguin ser visibles i visitables", assegura.
Comentaris (1)