Judith Vives

Pere Almera: 'El relleu al consell comarcal s'ha fet de forma natural'

Entrevista amb Pere Almera, alcalde de Vilassar de Mar i nou president del Consell Comarcal

El seu nomenament com a president comarcal ha estat marcat per un cert rebuig per part d'ERC.
Això ha anat com estava previst que anés. Al Consell Comarcal del Maresme (CCM) hi ha un acord de tres forces sembla lògic que la presidència la tingui la força política majoritària. El relleu s'ha fet de forma natural. Jo ho he vist així, tot i que jo no seguit les interioritats de la negociació.

S'han produït renúncies per part dels diferents socis?
No. Si n'hi haguessin hagut s'haurien vist reflectides en un decret de reorganització. Però no s'ha produït cap canvi significatiu, tot i que el relleu s'ha envoltat d'una mena de suspens, sobretot pel futur de Manuel Mas. Aquest suspens ha estat molt periodístic, però les coses han funcionat de forma més normal del que podia semblar a fora.

La reedició del pacte contempla una possible entrada de CiU al govern comarcal?
Tots els grups volen que el CCM es mogui en àmbits de màxim consens. Estem en llocs polítics diferents perquè no veiem les coses de la mateixa manera però hi ha molts temes en què és possible el consens. Hi ha una voluntat de CiU de participar del govern i també per part dels partits del govern que el pacte no es tanqui. Mantindrem les portes obertes a la incorporació de qui vulgui suscriure els principis del pacte. A l'horitzó no hi ha conteses electorals, i ara és el moment de parlar i tenir l'agenda del que s'ha de fer. És una oportunitat per plantejar la participació de més grups als govern comarcal.

El seu antecessor, Manuel Mas, va ser escollit per dotar d'un major pes polític el consell. La seva actuació seguirà en aquesta línia?
Ja des de l'anterior mandat, al CCM s'ha descrit una línia de treball i penso que el més oportú és continuar-la. Aquest treball ja té un consens important, imprescindible i real, i el que toca és continuar per aquest camí. Un altre element significatiu és que tota l'estructura d'organització territorial s'ha posat a debat i probablement això obligarà els consells comarcals a redefinir-se. El problema és que la nostra proximitat amb una àrea molt potent com Barcelona fa sorgir la inquietud que potser la segona corona quedi allunyada de les decisions importants que ens afecten indiscutiblement. Però aquesta és la inquietut que traslladarem a la Generalitat quan ens reunim amb el conseller d'administracions públiques la setmana vinent.

Amb quins dels projectes que ha deixat endegat Manuel Mas se sent més còmode?
Em guio més per la documentació i per les guies de treball que hi ha establertes. He estat revisant els propòsits i els objectius i els suscric plenament. A més hi ha un document polític que vincula les tres forces del govern i on es fixen una sèrie de prioritats, que jo també comparteixo plenament, i que fan referència a temes com la sostenibilitat, mobilitat o la societat de la informació. Però, a més, el CCM ha de ser un instrument de suport als ajuntaments de la comarca.

En aquest sentit, quin paper desenvoluparà el Consell d'alcaldes?
Amb la modificació de la llei dels consells comarcals té més solidesa i més atribucions. És un instrument molt important perquè allà les persones que tenen la màxima responsabilitat de cada ajuntament poden donar la seva opinió i donar el vist-i-plau de les actuacions que porta a terme el CCM. És un estament que permet posar sobre la taula problemes que ens afecten a tots i intercanviar experiències.

Creu que al carrer es percep clarament la feina que desenvolupa el Consell Comarcal?
Crec que els ciutadans entenen com a necessari que els diferents ajuntaments entrin en vies de col·laboració i que la mida bona per fer coses i estimular aquesta col·laboració és la comarca, que és la realitat territorial on poden entrar en contacte. El ciutadà ha de tenir clar que les administracions han d'actuar de forma coordinada per aconseguir serveis de la manera més eficient.

Manuel Mas havia manifestat sovint els seus dubtes sobre la utilitat del Consell Comarcal. Vostè què n'opina?
El Consell Comarcal serveix per a moltes coses. La realitat dels municipis de la comarca, si s'expressa individualment és més feble que si es fa de forma conjunta. I a l'hora de tirar endavant projectes, per a un sol municipi poden ser inviables i si hi ha una estructura consolidada com la comarca és molt més fàcil. Jo sempre he vist el CCM com un instrument per crear vincles entre els municipis. Però també hi ha una altra funció que fa el CCM , que és la de gestionar serveis, i això també és positiu.

Quins temes s'ha trobat sobre la taula?
Després de l'aprovació del document sobre la mobilitat podrem anar a parlar amb les altres administracions sense que ens diguin que primer ens hem de posar d'acord. Sobre el tema del residus també haurem de presentar propostes aviat per tal de donar resposta a les exigències de la Junta de Residus. Un altre tema prioritari serà de les Universitats, perquè estem en un moment en què hi ha d'haver la orientació definitiva pel que fa a l'oferta universitària a la comarca. I pel que fa a la societat de la informació, hem d'aconseguir que la comarca tingui bones infraestructures, perquè encara hi ha municipis que no tenen ni cobertura de mòbil.

Es pot treballar en les infraestructures de la societat de la comunicació si no s'han resolt encara els problemes de la mobilitat?
Ara estem molt concentrats en aquest tema. Tenim el mateix sistema d'infraestructures que fa 25 anys, i han passat moltes coses en tots aquests anys. Crec que al Maresme no hem estat capaços d'assolir un nivell d'acord suficient com perquè el consell defineixi una linia d'actuació i uns propòsits concrets. El nostre error històric ha estat que no hem sigut capaços de posar-nos d'acord en aquelles coses que calia fer, les que són necessàries, i que arriben però amb un cert retard.

Quina importància té el document sobre mobilitat consensuat al ple del dia 18?
El document recull aquesta inquietud de donar resposta a una mancança molt important, que és la de tenir una veu única per una tema bàsic per a la comarca, que ha de permetre aconseguir la comarca que volem.

El problema de la regeneració de platgeses resoldrà aviat?
S'ha d'arreglar indiscutiblement, perquè és un tema tan clar i evident que no em passa pel cap que no hi hagi una resposta significativa. Instal·lacions consolidades que vagin a parar a la platja, municipis que es quedin sense platja. Amb una zona com la nostra, amb tant d'hàbit social per la platja, aquesta situació és absolutament catastròfica i no em cap al cap que no hi hagi una resposta que resolgui aquesta situació. Que això s'ha de resoldre no hi ha cap dubte. El gran fracàs de les administracions que no hi hagués una resposta amb cosa tan evident com aquesta. Fa cinc anys que estem amb aquest tema i totes les administracions han mostrat comprensió i voluntat d'actuar però cap ha estat capaç de convertir-la en alguna solució concreta.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive