En una comarca allargassada com el Maresme, la mobilitat és el seu tema bandera. El de sempre. El que mai es resol i sempre s’hi torna. Tot i els esforços d’anar a la una i de mantenir un cert pols unitari a nivell de comarca quan es va a les administracions competents, el cert és que el futur de les infraestructures i el transport maresmencs segueix sent un tema per resoldre, amb molts més elements per definir a futur que no pas concrecions com pugui ser ara el final dels peatges. La comarca ja ha signat quatre pactes per la mobilitat sense haver pogut obtenir cap blindatge o concreció real que el futur de la seva mobilitat pugui ser el que realment es vol des del territori.
L’impàs que obre ara l’alliberament de la C-32 s’ha d’aprofitar, defensen des de la coordinadora Preservem el Maresme, per centrar tots els elements de debat en la partida de la mobilitat comarcal i és en aquest sentit que l’entitat habilitarà una nova taula de treball i demandarà que partits, ajuntaments i Consell Comarcal tornin a comprometre’s i que les seves declaracions no quedin en paper mullat. Toca moure peces sobre el tauler maresmenc.
Contra la vinyeta i el pagament per ús
Des del Maresme organitzat es té clara l’oposició tant a un sistema com a l’altre. “No podem acceptar un impost de circulació 2.0 com és la vinyeta ni un peatge que en lloc de pagar-lo a la màquina el paguem amb un rebut del banc: la via es pot finançar de manera més justa ecològicament amb alguna de les propostes que fem: el cèntim sanitari als combustibles per exemple, amb un impost sobre la benzina es gravaria la contaminació o a través de les àrees de servei o aprofitament de les zones de peatges… hi ha moltes idees. No acceptarem que els discriminats per moure’ns siguem de nou els maresmencs”.
Les propostes en mobilitat
- Prioritzar un transport públic de tren i autobús intermodal, competitiu a nivell econòmic i d’eficència davant les perspectives de canvi climàtic.
- Valoració a mitjà termini de la possible ubicació d’una línia de ferrocarril lleuger complementària o substitutiva a l’actual de la línia de la costa.
- La conversió de la C-32 en una via comarcal, que afavoreixi el transport públic amb carril bus i carrils VAO, reduccions de velocitats que millorin la sostenibilitat.
- La progressiva pacificació de l’N-II amb carril bus i carril bici i espais de vianants, planificant també la reducció de la mobilitat i la seguretat.
- El desmantellament de les superfícies dels peatges en clau de restitució d’espais naturals i serveis públics.
- Blindatge urbanístic dels accessos i entorns de la C32 i l’N-II per evitar la proliferació de grans superfícies comercials i pols d’atracció de mobilitat en vehicle privat.
Comentaris (3)